You are here

Τύπος: Υψηλό, αλλά φθηνό το δημόσιο χρέος

02/04/2021 06:27

Η νέα αίτηση της Κύπρου για επιπρόσθετη λήψη χρηματοδότησης ύψους €125 εκ. μέσω SURE της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η βάση στη Λεμεσό από τον Ιούλιο που θα έχει η Royal Caribbean και τα στοιχεία της Eurostat για τις μειώσεις μισθών, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Βάση στη Λεμεσό από Ιούλιο η Royal Caribbean»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι η βάση στη Λεμεσό από τον Ιούλιο που θα έχει η Royal Caribbean με το κρουαζιερόπλοιο Jewel of the Seas. Σύμφωνα με την εφημερίδα, την είδηση γνωστοποίησε προ μερικών ημερών ο τουριστικός οργανισμός Top Kinisis Travel, επιβεβαιώνοντας πως η Κύπρος άρχισε να μπαίνει για τα καλά στο χάρτη της κρουαζιέρας, αλλά και το ρηθέν πως κάθε κρίση δημιουργεί και ευκαιρίες. Ο υφυπουργός τουρισμού Σάββας Περδίος ανέφερε πως η νέα απόφαση της εταιρείας θα έχει οφέλη τουλάχιστον €40 εκ. για την οικονομία.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι προειδοποιήσεις και προκλήσεις για κινδύνους ως προς τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Κύπρου καταγράφει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Πίεση για αναδρομικότητα στην προστασία από ρήτρες
  • Στο υπουργικό σήμερα οι κρατικές εγγυήσεις
  • Άλλα €125 εκ. από SURE
  • Πρόθεση και για τραμ και για τρένο

Πολίτης

 «Υψηλό, αλλά φθηνό το δημόσιο χρέος»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η νέα αίτηση της Κύπρου για επιπρόσθετη λήψη χρηματοδότησης ύψους €125 εκ. μέσω SURE της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Όπως σημειώνεται, το SURE παρέχει δανεισμό με σχεδόν μηδενικό επιτόκιο στα κράτη μέλη για την κάλυψη των δαπανών διατήρησης της απασχόλησης, ενισχύει την ικανότητα του κράτους να διαχειριστεί την οικονομική κρίση που προκάλεσε η πανδημία. Την Τετάρτη το Υπουργικό ενέκρινε συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους €250 εκ., ο οποίος καλύπτει την υλοποίηση των σχεδίων στήριξης απασχόλησης και επιχειρήσεων μέχρι και τον Μάιο.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι σε αναβρασμό βρίσκονται συνταξιούχοι και συνδικαλιστές οργανώσεις που εντείνουν τις πιέσεις τους όσον αφορά «καυτά» συνταξιοδοτικά ζητήματα. Σήμερα η ΕΚΥΣΥ θα πραγματοποιήσει δημοσιογραφική διάσκεψη στην οποία θα τεθεί θέμα κατάργησης της αναλογιστικής μείωσης του 12% για όσους συνταξιοδοτούνται στο 63ο έτος της ηλικίας τους.

Χαραυγή

 «Το τίμημα της πανδημίας το πληρώνουν ακόμη μια φορά οι εργαζόμενοι»

Πρωτοσέλιδο θέμα της Χαραυγής είναι τα στοιχεία της Eurostat για τις μειώσεις μισθών. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 2020 το ωριαίο κόστος εργασίας αυξήθηκε σχεδόν σε όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ και της Ευρωζώνης, σε σύγκριση με το 2019. Σε τέσσερα κράτη σημειώθηκαν μειώσεις. Πρόκειται για τη Μάλτα (-4,7%), την Κύπρο και την Ιρλανδία (και οι δύο -2,7%) και την Κροατία (-1%). 

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι η διεθνής επενδυτική θέση της Κύπρου παρουσίασε καθαρή θέση παθητικού στα 29.446,0 εκ. ευρώ το 2020, έναντι 27.252.4 εκ. ευρώ το 2019.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Δικαίωμα στο ανεργιακό για άτομα άνω των 63 ετών
  • Τέλος στην ταλαιπωρία της επαναξιολόγησης για άτομα με μόνιμη αναπηρία

Αλήθεια

 «Συμφέρει την Ελλάδα η κατάρρευση της τουρκικής οικονομίας;»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι η κατάρρευση της τουρκικής οικονομίας και κατά πόσο συμφέρει την Ελλάδα. Ο αρθρογράφος Θόδωρος Τσίκας, σε άρθρο του στην Ημερησία των Αθηνών διερωτάται κατά πόσο τελικά συμφέρει στην Ελλάδα η κατάρρευση της τουρκικής οικονομίας, δεδομένων των εμπορικών σχέσεων τω δύο χωρών και του γεγονότος ότι η Ελλάδα θα έχει πάντα γείτονα της την Τουρκία με ότι αυτό συνεπάγεται από πλευράς μεταναστευτικών ροών και στρατιωτικών περιπετειών.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι το υπουργείο ανάπτυξης και επενδύσεων στην Ελλάδα εξέδωσε αναλυτικές οδηγίες προς τους καταναλωτές που κάνουν τις αγορές τους μέσω των social media.

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΟΠΛΑ ΜΑΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΓΙΑ ΔΥΟ ΚΡΑΤΗ – Νίκος Αναστασιάδης

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΠΡΙΝ ΦΤΙΑΞΟΥΝ ΒΑΛΙΤΣΕΣ ΓΙΑ ΓΕΝΕΥΗ – Ξαναέρχεται η Λούτ και ο πρόεδρος συντονίζεται με την Ευρωπαϊκή Ένωση

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

€20 ΕΚΑΤ. ΓΙΑ ΤΗ ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ – Γενναιόδωρα κίνητρα από Κ. Πετρίδη για φοιτητικές εστίες – Σχέδια από Αρχιεπίσκοπο και δήμαρχο

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΤΟ ΤΙΜΗΜΑ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΤΟ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ – Eurostat: Πρωταθλήτρια η Κύπρος στις μειώσεις μισθών και ωφελημάτων