You are here

Τύπος: Ζητούν πρόσβαση στο Άρτεμις και Κτηματολόγιο

20/09/2021 06:18

Η σημερινή συνεδρία της κοινοβουλευτικής επιτροπής οικονομικών όπου θα συζητηθούν οι αλλαγές που αφορούν στη βελτίωση της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η στροφή στην ενίσχυση του κυπριακού οικοσυστήματος τεχνολογικών εταιρειών, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Ζητούν πρόσβαση στο Άρτεμις και Κτηματολόγιο»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι η σημερινή συνεδρία της κοινοβουλευτικής επιτροπής οικονομικών όπου θα συζητηθούν οι αλλαγές που αφορούν στη βελτίωση της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο πλαίσιο υλοποίησης του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας. Όπως αναφέρεται, τα νομοσχέδια ανοίγουν τον δρόμο για μεγαλύτερη πρόσβαση στα στοιχεία των δανειοληπτών και εγγυητών. Στις εισηγήσεις των νομοσχεδίων δίνεται παραχώρηση σε όλους τους διαχειριστές πιστωτικών διευκολύνσεων δικαιώματος για άμεση πρόσβαση στη βάση δεδομένων Άρτεμις, καθώς επίσης στη βάση δεδομένων του τμήματος Κτηματολογίου, αφού πρώτα αδειοδοτηθούν για τον σκοπό αυτό από την Κεντρική Τράπεζα.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι Τράπεζα Κύπρου και Ελληνική συγκεντρώνουν τα μεγαλύτερα μερίδια αγοράς και έχουν διαφοροποιήσει τον τραπεζικό χάρτη όπως των γνωρίζαμε πριν οκτώ χρόνια.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • CI Ratings: Αναβάθμιση προοπτικών της οικονομίας
  • Διαβούλευση για 780 μη βιώσιμους δανειολήπτες
  • Βρετανία: 200% αύξηση κρατήσεων για διακοπές
  • Πλώρη για One Stop Shop και ναυτιλιακή εταιρεία

Πολίτης

 «Στρατηγική στόχευση στο ψηφιακό επιχειρείν»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η στροφή στην ενίσχυση του κυπριακού οικοσυστήματος τεχνολογικών εταιρειών. Ο υπουργός οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης σε συνέντευξη του στην εφημερίδα είχε αποκαλύψει ότι ετοιμάζεται ειδικό σχέδιο κινήτρων για την προσέλκυση τεχνολογικών επιχειρήσεων και των λεγόμενων ψηφιακών νομάδων. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, κατά τη διάρκεια της απονομής των βραβείων του Invest Cyprus στους ξένους επενδυτές περιέγραψε τις προθέσεις της κυβέρνησης και έκανε γνωστό ότι τους επόμενους μήνες θα ανακοινωθεί ένα νέο καθεστώς κινήτρων για την προσέλκυση εταιρειών υψηλής τεχνολογίας. Ο οικονομικός αντίκτυπος από τις διεθνείς εταιρείες τεχνολογίας που ήδη βρίσκονται εγκατεστημένες στην Κύπρο εκτιμάται σε €1,5 δισ. ετησίως.

Αλήθεια

 «Διαβουλεύσεις για στήριξη 780 μη βιώσιμων δανειοληπτών»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι οι διαβουλεύσεις για στήριξη των μη βιώσιμων δανειοληπτών. Το υπουργείο οικονομικών, σύμφωνα με πηγές της εφημερίδας, βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο για να πραγματοποιήσει διαβούλευση εμπλεκόμενων φορέων σε σχέση με τον τρόπο που θα στηριχθούν οι 780 μη βιώσιμοι δανειολήπτες που προέκυψαν ύστερα από αίτηση για συμμετοχή τους στο σχέδιο Εστία, το οποίο έχει στόχο την προστασία της πρώτης κατοικίας. Το όλο κόστος για το κράτος αναμένεται να ανέλθει γύρω στα €30 εκ. σε βάθος χρόνου.

Αλλού η Αλήθεια αναφέρεται στις δέκα πλουσιότερες οικογένειες του κόσμου.

Η εφημερίδα Χαραυγή δεν έχει σήμερα σελίδες για την οικονομία.

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΤΙ ΘΑ ΠΕΙ Ο ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΣΤΟΝ ΓΚΟΥΤΕΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ – Αποκεντρωμένη, Σύνταγμα ’60, κοινοβουλευτική Δημοκρατία, ΜΟΕ

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΕΔΕΚ: ΕΝΑ ΚΟΜΜΑ ΚΟΜΜΕΝΟ ΣΤΑ ΔΥΟ ΜΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΔΙΑΛΥΣΗΣ – Προπηλακισμοί και ένταση και στη χθεσινή εκλογική διάσκεψη στην Πάφο και νέες αλληλοκατηγορίες

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΜΕ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ’60 ΣΤΗ ΒΑΛΙΤΣΑ – Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα καταθέσει επίσημα την πρόταση στην Τριμερή

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΒΟΛΙΔΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΡΙΜΕΡΗ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΘΟΡΙΣΟΥΝ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΒΗΜΑΤΑ – Άρχισε επαφές στη Νέα Υόρκη ο Ν. Αναστασιάδης με στόχο την επιστροφή στις συνομιλίες