You are here

Tύπος:Το θέμα Π. Σαββίδη κυριαρχεί...

01/10/2002 11:25
Οι νέες διαστάσεις που πήρε χθες το θέμα του προέδρου ΧΑΚ, μετά τις δηλώσεις των βουλευτών Μάρκου Κυπριανού και Σταύρου Ευαγόρου, οι οποίοι έθεσαν θέμα παραίτησης του Παύλου Σαββίδη, κυριαρχεί στο σημερινό οικονομικό τύπο. Δύο εφημερίδες («Φ» - «Σ») ασχολούνται στο βασικό τους θέμα με τις δηλώσεις, αλλά και την απάντηση Σαββίδη, ενώ η εφημερίδα «Αλήθεια» το προβάλλει στη τελευταία εξωτερικής της σελίδα υπό τον τίτλο «Ο Π. Σαββίδης διαψεύδει τα όσα λέγονται και κινείται νομικά».

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» με επίτιτλο «Κακώς διορίστηκε, λένε Μάρκος Κυπριανού και Σταύρος Ευαγόρου» και με υπέρτιτλο «Παράγω έργο, απαντά ο Σαββίδης» γράφει για νέα τροπή που πήραν οι αποκαλύψεις σε βάρος του προέδρου ΧΑΚ, για τις σχέσεις που διατηρούσε ο Παύλος Σαββίδης με εισηγμένες εταιρίες προτού διοριστεί από το Υπουργικό Συμβούλιο στο ΧΑΚ.

Εκτός από τον ΠΑΣΕΧΑ, αναφέρεται στο σχετικό ρεπορτάζ, ο οποίος επανήλθε στο θέμα με ακόμη πιο έντονη ανακοίνωση (παρά την αγωγή λιβέλου που καταχώρησε εναντίον του ο κ. Σαββίδης) γράφει ότι οι βουλευτές Μ. Κυπριανού και Στ. Ευαγόρου άφησαν σαφώς χθες να νοηθεί ότι οφείλει να παρατηθεί. Στο ρεπορτάζ, καταγράφεται και η δήλωση του προέδρου του ΧΑΚ, ο οποίος, μεταξύ άλλων, κάνει λόγο για «πρωτοφανή και ενορχηστρωμένη εκστρατεία δυσφήμησης του».

Αλλού, γράφει ότι οφειλές £45 εκατομμυρίων παρουσιάζει η Αρχή Λιμένων Κύπρου.

Το ένθετο «Οικονομία-χρηματιστήριο» της εφημερίδας «Η Σημερινή» υπό τον υπέρτιτλο «Σάλος για τον Π. Σαββίδη» προβάλλει τις δηλώσεις του Μάρκου Κυπριανού και γράφει ότι ο πρόεδρος της επιτροπής Οικονομικών ζήτησε τη παραίτηση του προέδρου του ΧΑΚ, με αφορμή την εμπλοκή του ονόματος του κ. Σαββίδη στο θέμα της εταιρίας Drake της οποίας διετέλεσε πρόεδρος. Σημειώνει τη δήλωση Κυπριανού σε «κακή επιλογή και κακή εφαρμογή της σχετικής διαδικασίας από το Υπουργείο Οικονομικών».

Σε ειδικό πλαίσιο, το ρεπορτάζ προβάλλει και τη δήλωση Σαββίδη με την οποία διαψεύδει κατηγορηματικά τα όσα του καταμαρτυρούνται μέσω των ΜΜΕ ή ανακοινώσεων, αλλά και για την πρόθεση του να κινηθεί δια της δικαστικής οδού για διαφύλαξη του ονόματος και της υπόληψης του.

Αλλού, γράφει ότι σύμφωνα με το Economist Intelligence Unit είναι υπερβολικές οι ανησυχίες που εξέφρασε για τον πληθωρισμό, η Κεντρική Τράπεζα.

Το ένθετο «Οικονομική» της εφημερίδας «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Στοιχεία από την ΕΕ για τον έλεγχο που θα ασκεί η Κεφαλαιαγορά» γράφει ότι ύστερα από αρκετές συνεδριάσεις η κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών ζήτησε από το αρμόδιο υπουργείο και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, την προσκόμιση στοιχείων γύρω από τις αρμοδιότητες που παρέχουν οι νομοθεσίες ευρωπαϊκών χωρών στις αντίστοιχες επιτροπές τους για τη διενέργεια ελέγχων σε ερευνώμενες εταιρίες. Όπως σημειώνεται στο ρεπορτάζ, η επιτροπή Οικονομικών της βουλής, συμφωνεί με την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της Κεφαλαιαγοράς, αλλά διατηρεί επιφυλάξεις για τη διατύπωση της πρόνοιας για «εισβολές» σε γραφεία εταιριών. Υπογραμμίζεται επίσης, ότι η τοποθέτηση των κομμάτων επί του θέματος πάει από αναβολή σε αναβολή»

Αλλού, γράφει η συντεχνία ΕΠΟΠΑΗ διαφωνεί πλήρως με την αναϊσορρόπηση των τελών στην ΑΤΗΚ, υποστηρίζοντας ότι αποτελεί σύσταση της ΕΕ και όχι αναγκαστική Οδηγία.