You are here

«Υποβαθμισμένος» ο οικονομικός τύπος

17/06/2002 09:12
«Υποβαθμισμένος» και σήμερα - ως συνήθως - ο οικονομικός τύπος της Δευτέρας. Οι εφημερίδες φιλοξενούν τις ειδήσεις οικονομικού περιεχομένου στις εξωτερικές τους σελίδες.

Η εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» η μοναδική που διατηρεί έστω σε μισή σελίδα, το καθημερινό ένθετο της «Οικονομία» γράφει ότι σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, ο δείκτης τιμών καταναλωτή που καταμετρά το ρυθμό πληθωρισμού σημείωσε αύξηση της τάξης του 2,56% για το πρώτο 5μηνο του 2002, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2001. Όπως σημειώνεται στο ρεπορτάζ, ο ρυθμός αυτός συγκρίνεται δυσμενώς με τον μέσο όρο πληθωρισμού της ευρωζώνης που είναι 2%, ενώ συγκρίνεται ευνοϊκά μόνο με την Ολλανδία και την Ισπανία, που έχουν ρυθμό πληθωρισμού της τάξης του 3,6%.

Αλλού, γράφει ότι το 19% των κυπρίων βιομηχάνων αναμένει βελτίωση στην κατάσταση της επιχείρησης τους το επόμενο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, με το 17% των επιχειρήσεων να προγραμματίζει αύξηση του εργατικού δυναμικού.

Η εφημερίδα «Η Σημερινή» στην τελευταία εξωτερική της σελίδα γράφει ότι «Ξέσπασε επιδημία διάλυσης χρηματιστηριακών γραφείων». Σημειώνοντας ότι το Συμβούλιο του Χρηματιστηρίου παρεμβαίνει για προστασία των παγιδευμένων επενδυτών, προσθέτει ότι το Συμβούλιο υιοθέτησε διαδικασία ελέγχου για τη διαγραφή των μελών της από το ΧΑΚ. Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ το φαινόμενο διάλυσης μικρών χρηματιστηριακών γραφείων είναι αποτέλεσμα της έλλειψης επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Αλλού, και συγκεκριμένα στην σελίδα 5 της εφημερίδας σχετικό ρεπορτάζ αναφέρεται στην έναρξη της νέας έρευνας γύρω από τα γεγονότα στο ΧΑΚ τη διετία 1999-2000 από τις επιτροπές Ελέγχου και Οικονομικών της Βουλής. Η έρευνα που θα αρχίσει την ερχόμενη Τετάρτη και με στόχο την τεκμηρίωση των γενικών αναφορών του πρώτου πορίσματος, θα αφορά κατά κύριο λόγο την εισδοχή διαφόρων εταιριών στο ΧΑΚ κατά την επίμαχη περίοδο.

Η εφημερίδα «Αλήθεια» στην τελευταία εξωτερική της σελίδα γράφει ότι η Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας Χρυστάλλα Γιωργκάτζη, στην ετήσια έκθεση της για το 2001, καταγράφει ότι σκάνδαλο της κλοπής ρεύματος από την ΑΗΚ ανέρχεται στο 1,5 εκ. λίρες.

Αλλού, γράφει ότι σε άλλη έκθεση της, η Γενικός Ελεγκτής καταγράφει δεκάδες παρατυπίες και ύποπτες αποφάσεις Ημικρατικών Οργανισμών κατά την διαδικασία κατακύρωσης προσφορών.