You are here

Κ. Πετρίδης: Σε άμεση εφαρμογή τρία σχέδια επιδότησης επιτοκίων

26/06/2020 12:20

Την άμεση εφαρμογή του σχεδίου επιδότησης επιτοκίων για νέα στεγαστικά δάνεια, του σχεδίου επιδότησης επιτοκίων για νέα επιχειρηματικά δάνεια και του σχεδίου απευθείας στήριξης των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων και αυτοτελώς εργαζομένων, ανακοίνωσε ο υπουργός οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Ο κ. Πετρίδης, μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου, στην παρουσία του προέδρου του συνδέσμου τραπεζών Ιωάννη Μάτση, ανέφερε κατ’ αρχήν ότι το συνολικό ύψος του προγράμματος περιλαμβάνει παρεμβάσεις δημοσιονομικού περιεχομένου που εκτιμώνται περίπου στο €1,2 δισ. και παρεμβάσεις ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων πέραν του €1.7 δισ.

Αναφερόμενος ακολούθως στο πρώτο σχέδιο κάλεσε όλους τους ενδιαφερόμενους πολίτες τη Δευτέρα, να επικοινωνήσουν με το πιστωτικό ίδρυμα της επιλογής τους, το οποίο συμμετέχει στο σχέδιο και να εκδηλώσουν ενδιαφέρον να ενταχθούν σε αυτό, σημειώνοντας ότι δεν χρειάζεται οποιαδήποτε έγκριση από πλευράς υπουργείου οικονομικών. Αυτή παραχωρείται αυτόματα με την έγκριση του δανείου από το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, νοουμένου ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις του σχεδίου.

Κύριες πρόνοιες του σχεδίου:

Αφορά νέα δάνεια για σκοπούς ιδιοκατοίκησης (πρώτης κατοικίας)

Καλύπτει δάνεια που εγκρίθηκαν ή θα εγκριθούν από την 1/03/2020 – 31/12/2020, από οποιοδήποτε συμμετέχοντα στο Σχέδιο Αδειοδοτημένο Πιστωτικό Ίδρυμα (ΑΠΙ) – 10 πιστωτικά ιδρύματα. Σημειώνω ότι εξαιρούνται στεγαστικά δάνεια των οποίων το επιτόκιο επιχορηγείται με άλλα ειδικά σχέδια της Κυβέρνησης.

Το ύψος του δανείου του οποίου το επιτόκιο θα επιχορηγείται δεν πρέπει να υπερβαίνει τις €300.000

Η διάρκεια της επιδότησης του επιτοκίου θα είναι για περίοδο τεσσάρων ετών, και θα επιδοτείται το επιτόκιο μέχρι 1,5 ποσοστιαίες μονάδες (150 μονάδες βάσης).

Το δάνειο δύναται να εκταμιευθεί εντός 2 ετών από την ημερομηνία έγκρισης του δανείου από το ΑΠΙ.

Το δεύτερο σχέδιο επιδότησης επιτοκίων

Αναφερόμενος ακολούθως στο δεύτερο σχέδιο επιδότησης επιτοκίων για νέα επιχειρηματικά δάνεια, είπε ότι μπορεί να τεθεί σε άμεση εφαρμογή αφού εγκρίθηκε χθες από τη γενική διεύθυνση ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Τόνισε ότι το μέτρο αυτό, θα συμβάλει στην ικανοποίηση των αναγκών σε κεφάλαια κίνησης αλλά και για επενδύσεις εντός της Δημοκρατίας.

Συνοπτικά, οι κύριες πρόνοιες του σχεδίου είναι:

Καλύπτει δάνεια που εγκρίθηκαν από 1/3/2020 μέχρι 31/12/2020, από οποιοδήποτε συμμετέχοντα στο Σχέδιο Αδειοδοτημένο Πιστωτικό Ίδρυμα (ΑΠΙ) και τα οποία αφορούν ανάγκες κεφαλαίων κίνησης και/ή επενδύσεις.  Εξαιρούνται τα νέα δάνεια που έχουν προκύψει μέσω αναδιαρθρώσεων.

Διάρκεια επιδότησης επιτοκίου: Τέσσερα έτη.

Αφορά δάνεια που συνάπτουν πολύ μικρές, μικρές, μεσαίες, μεγάλες επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζόμενοι.

Το ανώτατο ύψος του δανείου, που μπορεί να παραχωρηθεί ανά αυτοτελώς εργαζόμενο ή επιχείρηση και το οποίο θα τυγχάνει επιδότησης το επιτόκιο, δεν μπορεί να υπερβαίνει τις €800.000

Στο Σχέδιο θα μπορούν να συμμετέχουν και τα δάνεια που θα εγκριθούν μέχρι 31/12/2020 μέσω της ΕΤΕπ, του Ταμείου Επιχειρηματικότητας Κύπρου και του Πανευρωπαϊκού Ταμείου Εγγυήσεων.

Εξαιρούνται επιχειρηματικά δάνεια των οποίων το επιτόκιο επιχορηγείται με άλλα ειδικά σχέδια της κυβέρνησης.

Η επιδότηση επιτοκίου θα είναι ως εξής:

  • Για το 1ο και 2ο έτος
  • Πολύ μικρές, Μικρές, Μεσαίες Επιχειρήσεις και Αυτοτελώς Εργαζόμενοι μέχρι 350 μονάδες βάσης
  • Για το 3ο - 4ο έτος
  • Πολύ μικρές, Μικρές, Μεσαίες Επιχειρήσεις και Αυτοτελώς Εργαζόμενοι 200 μονάδες βάσης
  • Μεγάλες επιχειρήσεις
  • 150 μονάδες βάσης
  • Απευθείας στήριξη μικρών, πολύ μικρών επιχειρήσεων και αυτοτελώς εργαζομένων

Ο υπουργός οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης αναφερόμενος στο τρίτο σχέδιο διευκρίνισε ότι από την ερχόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει η διαδικασία αποστολής των επιταγών στους δικαιούχους.

Τόνισε ότι «αποφασίσαμε την απευθείας στήριξη των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων αλλά και αυτοτελώς εργαζομένων, που απασχολούν μέχρι 50 άτομα προσωπικό, με εφάπαξ ποσό για κάλυψη οφειλών σε ενοίκια ή άλλα λειτουργικά έξοδα. Οι δυνητικοί δικαιούχοι ανέρχονται στις 40000 – 50000 επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζόμενοι».

Σημειώνεται ότι για την εφάπαξ χορηγία, δεν απαιτείται η υποβολή αίτησης από τους δικαιούχους. Νοουμένου ότι, οι πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζόμενοι που ασκούν οικονομική δραστηριότητα, ήταν δικαιούχοι και έλαβαν στήριξη στο πλαίσιο των Ειδικών Σχεδίων του Υπουργείου Εργασίας, κατά την περίοδο 13/04/2020 – 12/05/2020, θα λάβουν τη σχετική επιταγή απευθείας.

Συνοπτικά, τα ποσά της εφάπαξ χορηγίας:

Αυτοτελώς εργαζόμενοι και πολύ μικρές επιχειρήσεις που τελούσαν υπό πλήρη ή μερική αναστολή των εργασιών τους και εργοδοτούν:

  • 1 άτομο προσωπικό - €1250
  • 2-5 άτομα προσωπικό - €3000
  • 6-9 άτομα προσωπικό - €4000
  • 10 – 50 άτομα προσωπικό - €6000

Επισυνάπτεται η δήλωση του υπουργού οικονομικών.