You are here

Στη δίνη της νέας κρίσης οι επιχειρήσεις

21/03/2023 06:54

Τράπεζες και επιχειρήσεις κινούνται σε αντίθετες πορείες, με τις μεν να διανύουν μια «χρυσή εποχή» και τις δε να δέχονται βαριές επιπτώσεις από τις αυξήσεις στα επιτόκια και άλλα κόστη, σύμφωνα με τις διαπιστώσεις εκπροσώπων των επιχειρήσεων.

Οι εργοδοτικές οργανώσεις υπογραμμίζουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι οικονομικοί φορείς στο να αντεπεξέλθουν στις πιέσεις που δέχονται λόγω των απανωτών αυξήσεων επιτοκίων, που ανεβάζουν το κόστος εξυπηρέτησης των δανείων τους.

Αναφέρουν ότι ο αντίκτυπος της αύξησης των επιτοκίων στις επιχειρήσεις οι οποίες διάγουν μια δύσκολη κατάσταση που όλο χειροτερεύει, είναι τεράστιος, είτε αφορά μεσο-μακροπρόθεσμο δανεισμό, είτε το κεφάλαιο κίνησης τους.

Αναγνωρίζουν, ωστόσο, ότι οι τράπεζες παρέχουν διευκολύνσεις για τη ρύθμιση δανείων δανειοληπτών που μέχρι σήμερα ήταν συνεπείς.

«Χρυσή εποχή» για τις τράπεζες

«Η αύξηση των επιτοκίων συνεπάγεται μεγαλύτερο over draft (όριο υπερανάληψης), πιστώσεις, στοκ και άλλα συναφή και επομένως, μεγαλύτερα βαρίδια στους ισολογισμούς των επιχειρήσεων», επεσήμανε ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης, μιλώντας στη StockWatch.

Αναφέρθηκε επίσης, σε επιπρόσθετα κόστη που καταβάλλουν οι επιχειρήσεις, όπως την ΑΤΑ, τις εισφορές στο ΓεΣΥ, την εκτόξευση του κόστους ενέργειας, καθώς και στις πιέσεις που δέχθηκαν οι επιχειρήσεις πρώτα από τον Covid – 19 και αμέσως μετά από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Σημείωσε ότι «αντίθετα, οι τράπεζες διανύουν μια χρυσή εποχή, αφού δεν έχουν αυξήσει τα καταθετικά επιτόκια».

Ωστόσο, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, σημείωσε πως «οι τράπεζες διευκολύνουν και ρυθμίζουν τα δάνεια δανειοληπτών που μέχρι στιγμής ήταν συνεπείς».

Σε ότι αφορά την εξελισσόμενη χρηματοπιστωτική κρίση που άρχισε από τις ΗΠΑ, ο κ. Αγκαστινιώτης απέρριψε σενάρια που τη φέρουν να οδηγεί σε χρηματοπιστωτική κρίση όμοια του 2008.

«Δεν τίθεται θέμα να οδηγηθούμε σε κρίση παρόμοια με αυτή του 2008. Ειδικά στην Κύπρο οι κυπριακές τράπεζες είναι αρκούντος κεφαλαιοποιημένες, άρα θεωρώ ότι είναι απίθανο να έχουμε τα ίδια επεισόδια με το 2008», σημείωσε ο κ. Αγκαστινιώτης.

Οι επιχειρήσεις συζητούν με τις τράπεζες το θέμα

Ο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου, μιλώντας στη StockWatch, είπε ότι η αύξηση των δανειστικών επιτοκίων δημιουργεί επιπρόσθετες πιέσεις στις επιχειρήσεις.

Αν και όλες οι επιχειρήσεις δέχονται την ίδια πίεση από την αβεβαιότητα που επικρατεί σε διεθνές επίπεδο, το ρίσκο για την τουριστική βιομηχανία είναι μεγαλύτερο, τόνισε, λόγω των οικονομικών προβλημάτων στη Βρετανία.

Παρόλα αυτά, επεσήμανε, «εάν προκύψουν συνθήκες διεθνούς ύφεσης ή ισχνής ανάπτυξης θα επηρεαστούν όλες οι επιχειρήσεις διότι λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία».

Όσον αφορά τα προβλήματα που προκαλεί η αύξηση των επιτοκίων είπε ότι «δεν έχει προκύψει μέχρι στιγμής πρόβλημα το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί συλλογικά».

«Για την ώρα η κάθε επιχείρηση διαχειρίζεται το θέμα προσωπικά με το πιστωτικό της ίδρυμα», σημείωσε.

Ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Τραπεζών Ανδρέας Κωστουρής, δήλωσε χθες ότι οι δανειολήπτες που έχουν δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο συνδεδεμένο με το Euribor, μπορούν να έρθουν σε επαφή με την τράπεζά τους, ώστε να αναζητήσουν λύση σε περίπτωση δυσκολιών στο να ανταπεξέλθουν στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους. Κάποιοι σημείωσε, το έχουν ήδη πράξει.

Σε ότι αφορά την τελευταία αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ κατά 0,5%, ο κ. Αντωνίου εξέφρασε την άποψη ότι ήταν μονόδρομος, από τη στιγμή που η ΕΚΤ είχε προαγγείλει την αύξηση, καθώς διαφορετικά θα προκαλείτο αρνητική ψυχολογία στους επενδυτές και στους καταθέτες με ορατό τον κίνδυνο του «bank run», όπως ανέφερε.

Της Ηρώς Ευθυμίου