You are here

Τράπεζες: Στο τραπέζι ωράριο και επιτόκια

18/03/2014 05:54
Η επέκταση του ωραρίου εξυπηρέτησης καθώς και το ύψος του επιτοκίου των δανείων που παραχωρούνται στους τραπεζικούς υπαλλήλους μπαίνουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης μεταξύ τραπεζών και ΕΤΥΚ.

Η νέα συλλογική σύμβαση, που προνοεί κλιμακωτές μειώσεις απολαβών και επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης, έχει επικυρωθεί από τη συντεχνία και το σύνδεσμο τραπεζών. Η επίσημη συνομολόγηση της έγινε χθες μεταξύ των ηγεσιών των δύο μερών.

Ωστόσο, η μεσολαβητική πρόταση που είχε επιδοθεί στις δύο πλευρές, προβλέπει όπως η ΕΤΥΚ και ο ΚΕΣΤ αρχίσουν διαβουλεύσεις και διαπραγματεύσεις για να εξεύρουν λύση, τόσο στο θέμα της επέκτασης του ωραρίου εξυπηρέτησης προς το κοινό, όσο και με τα δάνεια που συνάπτουν οι υπάλληλοι από τα πιστωτικά ιδρύματα στα οποία εργάζονται.

Οι τράπεζες θεωρούν ότι είναι επιτακτική ανάγκη με βάση τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται στο τραπεζικό σύστημα η εξυπηρέτηση προς τους πελάτες τους να μην περιορίζεται μέχρι τις 13:30.

Επιπρόσθετα, η εργοδοτική πλευρά εγείρει και θέμα αύξησης του επιτοκίου των δανείων που συνάπτουν οι τραπεζικοί υπάλληλοι καθώς, όπως λένε, είναι ασύμφορο για τα πιστωτικά ιδρύματα που τους απασχολούν.

Σύμφωνα με την ισχύουσα σύμβαση οι τραπεζικοί υπάλληλοι δικαιούνται να συνάπτουν στεγαστικά δάνεια με επιτόκιο 0,58%, ενώ σχεδόν εξίσου χαμηλότοκα είναι και τα υπόλοιπα δάνεια για άλλους σκοπούς.

Ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, που εκπροσωπεί το μετοχικό κεφάλαιο της εκκλησίας στην Ελληνική Τράπεζα, με δηλώσεις του στη StockWatch τόνισε την ανάγκη αναδόμησης του εργάσιμου ωραρίου στον τραπεζικό τομέα, όχι σε βάρος των υπαλλήλων, όπως σημείωσε, αλλά υπέρ των πελατών των τραπεζών και της αξίωσης της κοινής γνώμης.

Ο προκαθήμενος της εκκλησίας βλέπει με θετικό φακό και την αναπροσαρμογή των επιτοκίων που καταβάλλουν οι τραπεζικοί υπάλληλοι με βάση τις συλλογικές τους συμβάσεις, επισημαίνοντας ότι σήμερα το τραπεζικό σύστημα της χώρας δεν έχει αυτή την πολυτέλεια της προσφοράς τόσο χαμηλότοκων δανείων, έστω και για το προσωπικό του.

Οι πληροφορίες φέρουν τη διοίκηση της Τράπεζας Κύπρου να έχει θέσει στο τραπέζι του διαλόγου με την ΕΤΥΚ και τα δύο αυτά αιτήματα.

Ήδη ο διάλογος των δύο πλευρών είναι σε εξέλιξη.

Η BOCY έχει αποχωρήσει από τον ΚΕΣΤ και διαβουλεύεται αυτόνομα με την ΕΤΥΚ.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο των δύο αυτών αιτημάτων, διεξάγεται κατά βάση η διαπραγμάτευση με τη συντεχνιακή πλευρά, καθώς οι μειώσεις μισθών, επιδομάτων και η μείωση της συνεισφοράς στο ταμείο προνοίας και η επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης συμφωνήθηκαν με την Τράπεζα από το καλοκαίρι του 2013.