You are here

Draghi: Χαμηλά τα επιτόκια

20/10/2016 15:18
Τα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά χαμηλά ή και σε χαμηλότερα επίπεδα για μια παρατεταμένη χρονική περίοδο, αρκετά μετά τη λήξη του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (QE), δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Mario Draghi.

Μιλώντας σε συνέντευξη τύπου μετά την απόφαση της ΕΚΤ να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, υπογράμμισε πως οι μηνιαίες αγορές των €80 δισ. θα συνεχιστούν μέχρι τον Μάρτιο του 2017 ή και αργότερα, εφόσον χρειαστεί. Διευκρίνισε ότι το διοικητικό συμβούλιο δεν συζήτησε σήμερα μια επέκταση του QE και αρνήθηκε ότι έγινε οποιαδήποτε συζήτηση για περιστολή των μηνιαίων ρυθμών αγορών (tapering).

«Κάποιες φορές είναι σημαντικό να λέμε τι δεν συζητήσαμε. Και δεν συζητήσαμε το tapering, ή τον χρονικό ορίζοντα του προγράμματος αγορών των στοιχείων ενεργητικού», ανέφερε. Πρόσθεσε ωστόσο πως δεν είναι πιθανό να υπάρξει μια απότομη διακοπή του προγράμματος.

Σημείωσε επίσης πως τον Δεκέμβριο η ΕΚΤ θα ανακοινώσει τι θα κάνει τους επόμενους μήνες.

Επανέλαβε πως η ευρωζώνη συνεχίζει να δείχνει ανθεκτικότητα έναντι της πολιτικής αβεβαιότητας και της κατάστασης της παγκόσμιας οικονομίας.

Τόνισε πως η ΕΚΤ παραμένει δεσμευμένη να διατηρήσει την ίδια ποσότητα νομισματικής στήριξης και ότι θα χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που επιτρέπει η εντολή της, εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο.

Κάλεσε τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης να κάνουν περισσότερα στο μέτωπο της εφαρμογής διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Για τον πληθωρισμό, είπε ότι ακόμη δεν παρατηρούνται ενδείξεις ανοδικής τάσης του πληθωρισμού, ωστόσο οι τιμές αναμένεται να αυξηθούν τους επόμενους μήνες. Παράλληλα, αναμένεται επιτάχυνση του πληθωρισμού το 2017 και το 2018.

Απαντώντας σε ερώτηση για την Ελλάδα, ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αξιολογήσει πρώτα τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και μετά θα εξετάσει το ενδεχόμενο συμμετοχής της χώρας μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της τράπεζας.

«Οι συζητήσεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους συνεχίζονται», είπε, ενώ «η ΕΚΤ έχει εκφράσει την ανησυχία της για τη βιωσιμότητα του χρέους». «Η ΕΚΤ θα εξετάσει, όταν έρθει η ώρα, με ανεξάρτητο τρόπο το θέμα του χρέους. Μέχρι τότε είναι πρώιμο να γίνονται εικασίες».