You are here

Μεγαλώνει η ψαλίδα των επιτοκίων

03/10/2013 06:03
Μεγαλώνει η ψαλίδα μεταξύ δανειστικών και καταθετικών επιτοκίων, με τις τράπεζες να προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις κεφαλαιακές τους προκλήσεις μειώνοντας το κόστος άντλησης καταθέσεων και διατηρώντας σε ψηλά επίπεδα τα επιτόκια δανεισμού.

Νέα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τον Αύγουστο δείχνουν πως τα επιτοκιακά περιθώρια των τραπεζών βελτιώνονται, με τα επιτόκια νέων δανείων να παραμένουν στα ψηλότερα επίπεδα της ευρωζώνης, σε αντίθεση με τα καταθετικά επιτόκια, που μετά την παρέμβαση της ΚΤ έχουν μειωθεί κοντά στο μέσο όρο της ΕΕ.

Η ψαλίδα μεταξύ δανειστικών και καταθετικών επιτοκίων επιτρέπει στις τράπεζες να διατηρήσουν υψηλή προ προβλέψεων κερδοφορία, για να καλύψουν τις κεφαλαιακές απώλειες που προκαλούν επισφαλή ή μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Τα επιτόκια νέων στεγαστικών δανείων στην Κύπρο αυξήθηκαν τον Αύγουστο στο 5,86% από 5,58% τον Ιούλιο και 5,20% τον Αύγουστο του 2012 φθάνοντας στο ψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2009, ενώ είναι τα ψηλότερα στην ΕΕ.

Στην ευρωζώνη το επιτόκιο στεγαστικών δανείων αυξήθηκε στο 3,31% από 3,28%.

Το επιτόκιο για τα νέα στεγαστικά δάνεια στην Ελλάδα αυξήθηκε στο 2,99% από 2,97%.

Σε ψηλά επίπεδα είναι τα επιτόκια και στην Πορτογαλία (4,19%) και στη Σλοβακία (4,33%).

Σε ψηλά επίπεδα παραμένει και το κόστος δανεισμού των επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ, τα επιτόκια των επιχειρηματικών δανείων στην Κύπρο παρέμειναν τον Αύγουστο στο 6,48% όσο ήταν και τον Ιούλιο. Τον περσινό Αύγουστο ανέρχονταν στο 6,55%.

Πέραν των στεγαστικών, η Κύπρος έχει τα ψηλότερα επιχειρηματικά επιτόκια στην ΕΕ.

Τα δεύτερα ψηλότερα επιτόκια επιχειρηματικών δανείων έχει η Ελλάδα. Διαμορφώθηκαν στο 5,88% από 5,79% τον προηγούμενο μήνα.

Στην ευρωζώνη το επιτόκιο για επιχειρηματικά δάνεια μειώθηκε στο 3,26% από 3,28%.

Η αύξηση των δανειστικών επιτοκίων σημειώνεται την ίδια ώρα που τα καταθετικά επιτόκια βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση.

Η πτώση προέκυψε μετά την καταλυτική παρέμβαση της ΚΤ προς τις τράπεζες τον Απρίλιο, με την επιβολή κεφαλαιακού πέναλτι σε όσες καταθέσεις προσφέρουν ψηλά επιτόκια.

Τα επιτόκια για νέες καταθέσεις στην Κύπρο μειώθηκαν στο 2,18% από 2,24% τον Ιούλιο και 4,43% τον περσινό Αύγουστο

Είναι το χαμηλότερο επίπεδο από το 2008 που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία.

Στην Ελλάδα το κόστος άντλησης καταθέσεων μειώθηκε στο 3,28% έναντι 3,46% τον προηγούμενο μήνα και είναι το ψηλότερο στην ευρωζώνη.

Στην Ισπανία τα καταθετικά επιτόκια βρίσκονται στο 1,38% ενώ στη Γερμανία σε 0,75%. Τα πιο χαμηλά καταθετικά επιτόκια έχει η Εσθονία και ανέρχονται σε 0,37%.

Στην ευρωζώνη το κόστος άντλησης καταθέσεων μειώθηκε στο 1,81% από 1,88% τον Ιούλιο.

Της Γεωργίας Χαννή