You are here

Παραμένει ακριβό το χρήμα

05/01/2012 06:25
Ανεπαίσθητη ήταν η υποχώρηση που παρουσίασε το κόστος χρήματος στο τέλος του 2011 παρά τις αλλαγές που επιχείρησε να επιφέρει στο επιτοκιακό περιβάλλον η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Με βάση τα τελευταία στοιχεία της ΕΚΤ, οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά εξακολουθούν να πληρώνουν από τα πιο ακριβά επιχειρηματικά και στεγαστικά δάνεια στην ευρωζώνη, παρά τη μείωση του ευρωπαϊκού επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης το Νοέμβριο.

Βασική αιτία παραμένει το κόστος των καταθέσεων που συνεχίζει να ανεβαίνει – αν και οριακά – λόγω των ενδογενών και εξωγενών πιέσεων ρευστότητας που φαίνεται να υπάρχουν στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Σε μια περίοδο που χρειάζεται φθηνό χρήμα για τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας, οι επιχειρηματίες στην Κύπρο εξακολουθούν να δανείζονται με το πιο ψηλό κόστος στην ευρωζώνη.

Τα επιτόκια των νέων επιχειρηματικών δανείων στην Κύπρο μειώθηκαν το Νοέμβριο του 2011 για πρώτη φορά από το Μάρτιο του 2010 αλλά παραμένουν σχετικά ψηλά.

Το επιτόκιο για νέα επιχειρηματικά δάνεια περιορίστηκε στο 6,75% από 6,78% τον Οκτώβριο και 6,15% το Νοέμβριο του 2010.

Το κόστος δανεισμού των κυπριακών επιχειρήσεων είναι πάντως μεγαλύτερο από ότι στην Ελλάδα, όπου οι μακροοικονομικές συνθήκες είναι πολύ χειρότερες. Στην Ελλάδα τα επιτόκια για νέα επιχειρηματικά δάνεια μειώθηκαν επίσης στο 6,26% από 6,29%.

Στην ευρωζώνη το επιτόκιο για επιχειρηματικά δάνεια έφθασε στο 3,88% έναντι 3,87% το δέκατο μήνα του 2011.

Οι μειώσεις επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν είχαν παρά ελάχιστη επίδραση στα επιτόκια για τα στεγαστικά δάνεια.

Οι μειώσεις μισθών και η ανεργία καθιστούν τις τράπεζες πολύ επιφυλακτικές στην παραχώρηση στεγαστικών δανείων και τις αναγκάζουν να ζητούν ψηλό τίμημα για το ρίσκο που αναλαμβάνουν.

Τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων μειώθηκαν στο 5,53% από 5,61% τον Οκτώβριο και 4,89% το περσινό Νοέμβριο. Πρόκειται πάντως για την πρώτη μείωση από το Μάρτιο του 2011.

Στην ευρωζώνη το επιτόκιο στεγαστικών δανείων αυξήθηκε στο 3,96% από 3,95%.

Σε χώρες του μηχανισμού, η στεγαστική πίστη παραμένει φθηνότερη. Στην Ελλάδα τα νέα στεγαστικά δάνεια παραχωρούνται με επιτόκιο 4,74% και στην Πορτογαλία με 5,34 %.

Βασική αιτία των διαφορών παραμένει το ψηλό κόστος άντλησης νέων καταθέσεων από τις τράπεζες.

Προς το παρόν, πάντως, οι πιέσεις που ασκούνται στα επιτόκια στην Ελλάδα δεν έχουν μεταφερθεί πλήρως στην Κύπρο.

Τα επιτόκια για νέες καταθέσεις στην Κύπρο διαμορφώθηκαν στο 4,17% από 4,15% τον Οκτώβριο και 3,97% τον περσινό Νοέμβριο.

Στην Ελλάδα το κόστος άντλησης καταθέσεων ανήλθε στο 4,61% έναντι 4,49% τον Οκτώβριο και είναι το ψηλότερο στην ευρωζώνη.

Στην ευρωζώνη ο μέσος όρος των καταθετικών επιτοκίων για γραμμάτια μέχρι ενός έτους μειώθηκε στο 2,78% από 2,88%.

Της Γεωργίας Χαννή