You are here

Σειρά ρευστοτικών μέτρων από ΕΚΤ

02/05/2013 14:46
Μικρότερη δόση θα πληρώνουν όσοι έχουν δάνεια που είναι συνδεδεμένα με το επιτόκιο του ευρώ, μετά από απόφαση της ΕΚΤ να μειώσει το επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης.

Ο Μάριο Ντράγκι ανακοίνωσε παράλληλα σειρά μέτρων για την ενίσχυση της ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.

«Η νομισματική πολιτική μας θα παραμείνει χαλαρή για όσο χρονικό διάστημα χρειάζεται», ανέφερε σε συνέντευξή τύπου στην Μπρατισλάβα μετά την απόφαση για μείωση του επιτοκίου του ευρώ στο ιστορικό χαμηλό του 0,5%.

Είπε ότι υπήρχε ευρεία συναίνεση στο Συμβούλιο για μείωση των επιτοκίων, και εντός αυτής της συναίνεσης, υπήρχε συναίνεση για μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ άφησε ανοιχτό επίσης το ενδεχόμενο για αρνητικό πρόσημο καταθέσεων οδηγώντας το ευρώ σε πτώση.

Ερωτηθείς εάν η περαιτέρω δράση θα μπορούσε να οδηγήσει το επιτόκιο καταθέσεων σε αρνητικό έδαφος από το μηδέν, είπε: «Θα εξετάσουμε αυτό με ανοιχτό μυαλό».

Ο Mario Draghi ανέφερε επίσης ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να δανείζει τις τράπεζες όσα περισσότερα χρήματα χρειάζονται τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του 2014.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ ανέφερε ακόμη ότι τράπεζα έχει αρχίσει διαβούλευση με άλλα
ευρωπαϊκά όργανα για τη δημιουργία μιας λειτουργικής αγοράς διασφαλισμένων με ενυπόθηκα πάγια τίτλων που θα διασφαλίζονται από δάνεια προς μη χρηματοοικονονομικούς φορείς.

Επανέλαβε ότι η πολιτική της ΕΚΤ δεν μεταδίδεται ομοιόμορφα σε όλη τη νομισματική ένωση.

«Για να εξασφαλιστεί η κατάλληλη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής, είναι σημαντικό ότι ο κατακερματισμός των πιστωτικών αγορών να μειωθεί περαιτέρω», είπε.

Τη συνεδρία της ΕΚΤ παρακολούθησε επίσης ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Όλι Ρεν.

Η απόφαση ΕΚΤ

Η ΕΚΤ αποφάσισε να μειώσει το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης του ευρωσυστήματος κατά 25 μονάδες βάσης στο 0,50% και το επιτόκιο της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης κατά 50 μονάδες βάσης στο 1,00%. Το επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνει αμετάβλητα στο 0,00%.

Οι αποφάσεις αυτές, ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, είναι συνεπείς με αναμενόμενη χαμηλή πίεση των τιμών μεσοπρόθεσμα. Σημείωσε ότι οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη εξακολουθούν να είναι σταθεροποιημένες σε επίπεδα συμβατά με την επιδίωξη πλησίον του 2% μεσοπρόθεσμα.

Ανέφερε ότι η νομισματική και δυναμική των δανείων παραμένει υποτονική. Την ίδια στιγμή, είπε, το αδύναμο οικονομικό κλίμα έχει επεκταθεί και στην άνοιξη του τρέχοντος έτους. Η μείωση των επιτοκίων, είπε, θα πρέπει να συμβάλει στη στήριξη των προοπτικών για ανάκαμψη αργότερα μέσα στο έτος. Σε αυτό το γενικό πλαίσιο, ανέφερε, η νομισματική πολιτική στάση μας θα παραμείνει χαλαρή για όσο διάστημα χρειαστεί. Κατά την περίοδο που έχουμε μπροστά μας θα παρακολουθούμε πολύ στενά όλες τις εισερχόμενες πληροφορίες σχετικά με τις οικονομικές και νομισματικές εξελίξεις και θα αξιολογούμε οποιαδήποτε επίδραση στις προοπτικές για τη σταθερότητα των τιμών».

Παρακολουθούμε εξελίξεις αγοράς

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ ανέφερε ότι παρακολουθούμε τις εξελίξεις στην αγορά χρήματος και τις πιθανές επιπτώσεις στην κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής και τη μετάδοση τους στην οικονομία. Στο πλαίσιο αυτό, είπε, «αποφασίσαμε σήμερα να συνεχίσουμε να διενεργούμε τις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης ως δημοπρασίες σταθερού επιτοκίου με πλήρη κατανομή για όσο χρονικό διάστημα απαιτείται τουλάχιστον μέχρι τις 8 Ιουλίου 2014.

Η διαδικασία αυτή, πρόσθεσε, θα πρέπει επίσης να παραμείνει σε χρήση και για τις ειδικές εργασίες μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης του ευρωσυστήματος τουλάχιστον μέχρι το τέλος του δεύτερου τριμήνου του 2014. Επιπλέον, είπε, αποφασίσαμε τη διεξαγωγή των τριών μηνών πράξεων πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης μέχρι το τέλος του δεύτερου τριμήνου του 2014 ως δημοπρασίες σταθερού επιτοκίου με πλήρη κατανομή.

Γ.Χ.