You are here

Ύφεση με επιτόκια στο ρετιρέ

06/06/2012 07:15
Στο ρετιρέ της ευρωζώνης παραμένουν τα κυπριακά επιτόκια, επιβαρύνοντας την οικονομική δραστηριότητα στην πιο κρίσιμη καμπή της εγχώριας ύφεσης.

Όπως διαφαίνεται από στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η ανάγκη για άντληση καταθέσεων από τις τράπεζες και οι εξελίξεις στην Ελλάδα, ωθούν τα καταθετικά επιτόκια προς τα πάνω ενώ αναπόφευκτα επηρεάζεται και το κόστος δανεισμού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ, τα επιτόκια για νέες καταθέσεις στην Κύπρο διαμορφώθηκαν στο 4,35% τον Απρίλιο από 4,34% το Μάρτιο και 4% τον περσινό Απρίλιο.

Στην αγορά διαφημίζονται επιτόκια που φθάνουν μέχρι το 5,3%.

«Οι καταθέσεις ανανεώνονται ολοένα και πιο κοντά στο μάξιμουμ επιτόκιο λόγω του έντονου ανταγωνισμού που υπάρχει και της ανάγκης για ενίσχυση της ρευστότητας», δήλωσε στη StockWatch ο επικεφαλής λιανικής τραπεζικής της Τράπεζας Κύπρου, Χάρης Πουαγκαρέ.

Η ελληνική κρίση αυξάνει απότομα το κόστος των καταθέσεων στην Ελλάδα, χωρίς να έχει προς το παρόν ανάλογες επιδράσεις στην Κύπρο.

Στην Ελλάδα το κόστος άντλησης καταθέσεων αυξήθηκε απότομα στο 4,96% έναντι 4,43% τον προηγούμενο μήνα.

Αντίθετα, στην ευρωζώνη ο μέσος όρος των καταθετικών επιτοκίων για γραμμάτια μέχρι ενός έτους μειώθηκε στο 2,82% από 2,88%.

Η διατήρηση των καταθετικών επιτοκίων σε σχετικά ψηλά επίπεδα περιορίζει την αποτελεσματικότητα των προσπαθειών που κατέβαλε πριν λίγο καιρό η κυβέρνηση για μείωση των δανειστικών επιτοκίων.

Όσον αφορά τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων στην Κύπρο αυξήθηκαν στο 5,63% τον Απρίλιο από 5,59% το Μάρτιο και 4,94% τον Απρίλιο του 2011.

Στην ευρωζώνη το επιτόκιο στεγαστικών δανείων μειώθηκε στο 3,79% από 3,83%.

Στην Ελλάδα το επιτόκιο για τα νέα στεγαστικά δάνεια μειώθηκε στο 3,88% από 3,96%.

Όσον αφορά τα επιτόκια των επιχειρηματικών δανείων στην Κύπρο μειώθηκαν στο 6,66% από 6,78% το Μάρτιο και 6,33% τον Απρίλιο του 2011, παραμένοντας κοντά στο ψηλότερο σημείο από τον Οκτώβριο του 2008.

Στην Ελλάδα το κόστος δανεισμού είναι χαμηλότερο και τα επιτόκια για νέα επιχειρηματικά δάνεια μειώθηκαν οριακά στο 6,21% από 6,23%.

Μείωση σημειώθηκε και στην ευρωζώνη με το επιτόκιο για επιχειρηματικά δάνεια να μειώνεται στο 3,68% έναντι 3,74% τον προηγούμενο μήνα.

Γεωργίας Χαννή