You are here

Βουτιά καταθετικών επιτοκίων

09/05/2013 06:05
Τη μεγαλύτερη μείωση από το Μάιο του 2009 κατέγραψαν το Μάρτιο τα καταθετικά επιτόκια, σηματοδοτώντας τις ραγδαίες αλλαγές που επέρχονται στο τραπεζικό σύστημα και τις συνέπειες της τραπεζικής κρίσης.

Τα επιτόκια για νέες καταθέσεις στην Κύπρο μειώθηκαν στο 4,34% από 4,52% το Φεβρουάριο και 4,34% τον περσινό Μάρτιο.

Η μείωση των 18 μονάδων βάσης είναι η μεγαλύτερη από τις αρχές του 2009, όταν η εποπτική αρχή είχε παρέμβει για να μειωθούν τα επιτόκια, που είχαν ξεπεράσει το 7%.

Οι πιστωτές της Κύπρου έχουν επικρίνει την πολιτική ψηλών επιτοκίων των κυπριακών τραπεζών, που επέτρεψαν στις τράπεζες να αντλήσουν πολλές ξένες καταθέσεις και να διοχετεύσουν μέρος τους στην αγορά ακινήτων.

Στις 23 Απριλίου 2013 η Κεντρική Τράπεζα ζήτησε με εγκύκλιο πρόσθετα κεφάλαια από όσες τράπεζες προσφέρουν επιτόκια πέραν του 3,1 με 3,5%, αναλόγως της διάρκειας της κατάθεσης. Ανάλογη ρύθμιση έγινε και στην Πορτογαλία, σπρώχνοντας τα καταθετικά, και σε μικρότερο βαθμό, τα δανειστικά επιτόκια προς τα κάτω.

Η επίδραση της εγκυκλίου φαίνεται να ήταν άμεση καθώς τράπεζες και συνεργατικά προσφέρουν πλέον επιτόκια κοντά στο 3,5%.

Τα στοιχεία Μαρτίου δεν αποτυπώνουν τις πρόσφατες αλλαγές αλλά αυτές που προέκυψαν αμέσως μετά την επιβολή περιορισμών στο τέλος Μαρτίου στην ανάληψη καταθέσεων.

Στην Ελλάδα το κόστος άντλησης καταθέσεων μειώθηκε στο 4,36% έναντι 4,46% τον προηγούμενο μήνα.

Παρά τη μείωση τους, τα επιτόκια παραμένουν πέραν των 200 μονάδων βάσης πιο πάνω από τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά.

Στην ευρωζώνη το κόστος άντλησης καταθέσεων έπεσε στο 2,29% από 2,44% το Φεβρουάριο.

Ψηλά τα δανειστικά

Παρά τη μείωση των καταθετικών επιτοκίων, τα δανειστικά επιτόκια παραμένουν στα ψηλότερα επίπεδα της ευρωζώνης, χωρίς να παρουσιάζουν προς το παρόν ουσιαστική μεταβολή.

Στο ρετιρέ παραμένουν τα επιτόκια των επιχειρηματικών δανείων, περιορίζοντας ακόμα περισσότερο τη δυνατότητα νέων επενδύσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ, τα επιτόκια των επιχειρηματικών δανείων στην Κύπρο διαμορφώθηκαν το Μάρτιο του 2013 στο 6,56% σε σχέση με 6,57% το Φεβρουάριο και 6,78 το Μάρτιο του 2012.

Στην Ελλάδα τα επιτόκια για νέα επιχειρηματικά δάνεια αυξήθηκαν στο 5,91% από 5,86% το Φεβρουάριο.

Μείωση σημειώθηκε στην ευρωζώνη με το επιτόκιο για επιχειρηματικά δάνεια να μειώνεται στο 3,30% έναντι 3,33% τον προηγούμενο μήνα.

Όσον αφορά τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων στην Κύπρο αυξήθηκαν το Μάρτιο στο 5,60% από 5,43% το Φεβρουάριο και 5,59% το Μάρτιο του 2012.

Στην ευρωζώνη το επιτόκιο στεγαστικών δανείων αυξήθηκε στο 3,38% από 3,34%.

Αύξηση παρουσίασε και το επιτόκιο για τα νέα στεγαστικά δάνεια στην Ελλάδα φτάνοντας στο 3,34% από 3,19%.

Μετά τις ραγδαίες εξελίξεις Μαρτίου, οι τράπεζες άρχισαν να ανακοινώνουν μειώσεις επιτοκίων και χρεώσεων, που σε ορισμένες περιπτώσεις φθάνουν τις 50 μονάδες βάσης.

Της Μαρίας Χαμπή