You are here

Βολές Χριστοδούλου... για τη φορολογική μεταρρύθμιση

19/07/2002 14:53
ΚΤ: Έντονες ανησυχίες για το δημοσιονομικό έλλειμμα

Έντονες ανησυχίες για την αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος, μέσα από τη φορολογική μεταρρύθμιση, εκφράζει ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλος Χριστοδούλου, στέλλοντας σαφές μήνυμα, εν ίδη παραινέσεων, προς τη Νομοθετική εξουσία ενώπιον της οποίας εκκρεμούν δύο σημαντικά νομοσχέδια για την ολοκλήρωση της φορολογικής μεταρρύθμισης.

Χαρακτηρίζοντας το δημοσιονομικό έλλειμμα ως ένα «πάρα πολύ σημαντικό δείκτη που επηρεάζει άμεσα και καθοριστικά τον δείκτη του δημοσίου χρέους, αλλά και έμμεσα, τη συμπεριφορά του συνόλου της οικονομίας» ο κ. Χριστοδούλου εξέφρασε τις ανησυχίες της Ανώτατης Νομισματικής Αρχής για το περιεχόμενο της φορολογικής μεταρρύθμισης, «υπό την έννοια του επηρεασμού της συμπεριφοράς βασικών δημοσιονομικών δεικτών και ιδιαίτερα του δείκτη του Δημοσιονομικού Ελλείμματος».

Οι δηλώσεις Χριστοδούλου έγιναν ύστερα από τη συνεδρία της Νομισματικής Επιτροπής και στο περιθώριο των δηλώσεων για την απόφαση που ελήφθη αναφορικά με τα επιτόκια, όταν ο Διοικητής της ΚΤ κλήθηκε να σχολιάσει την φορολογική μεταρρύθμιση εν σχέση με τον επηρεασμό των οικονομικών δεδομένων.

Σημειώνεται ότι η παρέμβαση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας γίνεται μια εβδομάδα πριν από την ψήφιση του πολυσυζητημένου νομοσχεδίου για τα επιδόματα τέκνου και την υποβολή νέας πρότασης - μετά την υπαναχώρηση των κομμάτων από τα συμφωνηθέντα με την κυβέρνηση - με την οποία προβλέπεται περαιτέρω αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Του Κυριάκου Κυριακίδη