You are here

Ικανοποίηση για μειώσεις επιτοκίων

19/02/2015 11:54
Ικανοποίηση για την ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου για μείωση κατά μια ποσοστιαία μονάδα «του ανώτατου καταθετικού επιτοκίου, όπως καθορίζεται στον τύπο υπολογισμού των επιπρόσθετων κεφαλαίων των τραπεζών», εκφράζει ο κυπριακός σύνδεσμος καταναλωτών.

Στη βάση της κίνησης αυτής της ΚΤ, αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωση ο σύνδεσμος, «βλέπουμε ότι τα τραπεζικά ιδρύματα προχωρούν ήδη σε ανάλογες μειώσεις, όπως φαίνεται και από τις ανακοινώσεις τους που ήδη έχουν δει το φως της δημοσιότητας, στις οποίες αναγγέλλονται μειώσεις 1% στα βασικά επιτόκια», από την 1η Μαρτίου 2015 και «αναμένουμε να τις δούμε να υλοποιούνται».

«Το ύψος των μειώσεων αλλά και το γεγονός ότι όλα τα τραπεζικά ιδρύματα θα προχωρήσουν σε αυτές, όπως αναμένεται και από την Κεντρική Τράπεζα, θα έχει σημαντικό αντίκτυπο και στους καταναλωτές, αφού θεωρούμε ότι και με αυτή τη μείωση μπορούν και οι τιμές των βασικών καταναλωτικών αγαθών να μειωθούν, ενισχύοντας με τον τρόπο αυτό την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών», προσθέτει.

Ταυτόχρονα, ο κυπριακός σύνδεσμος καταναλωτών εκφράζει την «επιτακτική ανάγκη να προχωρήσουν με γοργούς ρυθμούς οι αναδιαρθρώσεις και να δίνουν βιώσιμα αποτελέσματα σε συνάρτηση και με την οδηγία της Κεντρικής Τράπεζας και του κώδικα συμπεριφοράς των τραπεζών για τις αναδιαρθρώσεις».

Θα πρέπει ταυτόχρονα, όπως αναφέρει, «να προχωρήσει και το θέμα των αναδιαρθρώσεων, ώστε οι καταναλωτές να μπορέσουν να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα», προσθέτοντας ότι «ο ρυθμός των αναδιαρθρώσεων συνεχίζει να είναι αργός και επιβαρύνει περαιτέρω τους καταναλωτές».

Ο σύνδεσμος καταναλωτών καλεί την Κεντρική Τράπεζα να λάβει τέτοια μέτρα προς την πλευρά των τραπεζών ώστε να τηρήσουν τον κώδικα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο» και επαναλαμβάνει ότι «τα μέτρα αυτά θα πρέπει να είναι αυστηρά και να περιλαμβάνουν και κυρώσεις, ούτως ώστε να υπάρξει πρόοδος με το θέμα των αναδιαρθρώσεων».