You are here

Αυξάνονται τα επιτόκια στα στεγαστικά

24/01/2012 07:35
Σε νέες αυξήσεις των επιτοκίων στεγαστικών δανείων προσανατολίζονται οι τράπεζες ενόψει των δύσκολων συνθηκών που επικρατούν στο χρηματοπιστωτικό τομέα και του αυξημένου ρίσκου που υπάρχει στην αγορά ακινήτων.

Η ρευστοτική κατάσταση που επικρατεί στην εγχώρια αλλά και στην ευρωπαϊκή αγορά, συντηρεί το κόστος των καταθέσεων σε ψηλά επίπεδα, αναγκάζοντας τις τράπεζες να αναπροσαρμόσουν αναλόγως τα δανειστικά τους επιτόκια.

Οι μειώσεις επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν έχουν πλέον απήχηση στην εγχώρια δανειστική αγορά, που εξακολουθεί να ταλαιπωρείται από την αβεβαιότητα που προκαλεί η ελληνική κρίση.

Οι αλλαγές στην επιτοκιακή πολιτική των τραπεζών επηρεάζουν τα υφιστάμενα δάνεια, παρά τα νέα, καθώς οι τράπεζες αποφεύγουν νέα ανοίγματα στη στεγαστική πίστη.

Ακόμα και σε περιπτώσεις που το εισόδημα του νοικοκυριού θεωρείται σχετικά σταθερό λόγω εργοδοσίας στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, οι τράπεζες παραμένουν διστακτικές, προκαλώντας δυσκολίες στην αγορά ακινήτων, όπου η δραστηριότητα επέστρεψε σε επίπεδα προ του «μπουμ» του 2007.

Το τελευταίο εξάμηνο οι στεγαστικές χορηγήσεις σε κατοίκους Κύπρου γυροφέρνουν στα €12,2 δισ., παρουσιάζοντας στασιμότητα.

Η διστακτικότητα των τραπεζών στη χορήγηση νέων στεγαστικών δανείων είναι μεγαλύτερη από ότι ήταν το 2009, όταν η οικονομία βρισκόταν πάλιν σε ύφεση.

Ολόκληρο το 2009 δόθηκαν νέες πιστώσεις €1,9 δισ. για στεγαστικά δάνεια σε κατοίκους Κύπρου ενώ τους πρώτους έντεκα μήνες του 2011 μόλις €0,3 δισ.

Διστακτικότητα υπάρχει βέβαια και από πλευράς των δανειζόμενων, που λόγω της μεγάλης αβεβαιότητας που υπάρχει στην αγορά, αποφεύγουν ανοίγματα για αγορά κατοικίας.

Αποφεύγοντας τις νέες δανειοδοτήσεις, οι τράπεζες στρέφουν τις προσπάθειες τους στα υφιστάμενα στεγαστικά δάνεια, τα οποία προσπαθούν να προσαρμόσουν στις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στην αγορά.

Επικαλούμενες το κόστος άντλησης ρευστότητας, οι τράπεζες άρχισαν να προετοιμάζουν τους πελάτες τους για νέες αυξήσεις επιτοκίων.

«Λόγω των αρνητικών εξελίξεων είμαστε αναγκασμένοι να προχωρήσουμε σε αύξηση των επιτοκιακών περιθωρίων σε χορηγήσεις που έχουν παραχωρηθεί από την τράπεζα σύμφωνα με τις πρόνοιες των σχετικών συμβάσεων», αναφέρει η επιστολή μιας τράπεζας σε πελάτες.

Σε παρόμοιες κινήσεις φαίνεται να προσανατολίζονται και άλλες τράπεζες, με αυξήσεις που ενδέχεται να φθάσουν τις 55 μονάδες βάσης.

Οι πιστοληπτικές συνθήκες αναμένεται πάντως να επιδεινωθούν περισσότερο το 2012, λόγω των κεφαλαιακών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες.

Οι τραπεζίτες αναμένουν ότι τόσο η προσφορά όσο και η ζήτηση στεγαστικής πίστης θα παρουσιάσει νέα κάμψη το 2012, εντείνοντας τις ήδη μεγάλες πιέσεις που ασκούνται στην αγορά ακινήτων.

Της Γεωργίας Χαννή