You are here

Προτάσεις ΕΔΕΚ για αφερεγγυότητα

19/03/2015 10:54
Τρεις προτάσεις νόμου για προστασία των πρωτοφειλετών, εγγυητών και μη βιώσιμων δανειοληπτών κατέθεσε η ΕΔΕΚ.

Συγκεκριμένα, προτείνει την κατάργηση των καταχρηστικών ρητρών (τα λεγόμενα «πανωτόκια») σε περίπτωση εκποίησης, αναδιάρθρωσης ή πτώχευσης του πρωτοφειλέτη.

Το μέγιστο ποσό που θα μπορεί να απαιτεί ο πιστωτής σε περίπτωση εκποίησης, αναδιάρθρωσης ή πτώχευσης να είναι το ποσό του αρχικού δανείου, συν οι τόκοι με βάση τη δανειακή σύμβαση πλην τις δόσεις που έχουν καταβληθεί, χωρίς την επιβολή καταχρηστικών ρητρών και πανωτοκίων. Η επιβολή επιπρόσθετου τόκου υπερημερίας μέχρι 2% θα επιτρέπεται μόνο αν το τραπεζικό ίδρυμα έχει υποστεί, και μπορεί να το αποδείξει, πραγματικό κόστος. Αυτό θα μειώσει και το ανεξασφάλιστο ποσό το οποίο θα καλούνται να καταβάλουν οι εγγυητές στις περιπτώσεις αναδιαρθρώσεων, εφόσον θα μειώνεται η διαφορά μεταξύ του ποσού του δανείου και της αξίας της εξασφάλισης.

Προτείνει την πλήρη απαλλαγή των εγγυητών σε περιπτώσεις εκποιήσεων και πτωχεύσεων. Οι εγγυητές να απαλλάσσονται από την υποχρέωση για τη διαφορά μεταξύ του ποσού του δανείου και της αξίας πώλησης της υποθήκης, σε περιπτώσεις εκποιήσεων ή πτώχευσης του πρωτοφειλέτη.

Η ΕΔΕΚ με την τριτη πρόταση νόμου, προτείνει την άμεση προστασία της κύριας κατοικίας των μη βιώσιμων δανειοληπτών που δεν καλύπτονται από το πλαίσιο αφερεγγυότητας. Η ΕΔΕΚ εισηγείται τροποποίηση στο νομοσχέδιο που αφορά τα προσωπικά σχέδια ώστε να δίνεται η δυνατότητα στο δικαστήριο, σε περίπτωση που δεν μπορεί να επιβάλει κάποιο σχέδιο αποπληρωμής μέσα στα πλαίσια μιας βιώσιμης αναδιάρθρωσης, να αναστέλλει οποιαδήποτε πτωχευτική διαδικασία ή διαδικασίες εκποίησης για έξι μήνες. Εννοείται ότι προϋπόθεση για να μπορεί να γίνει αυτό είναι οι οικονομικές συνθήκες για τον δανειολήπτη να έχουν γίνει χειρότερες αποκλειστικά λόγω της οικονομικής κρίσης.

Ο βουλευτής του κόμματος Νίκος Νικολαΐδης, δήλωσε ότι η κυβέρνηση με το πολυνομοσχέδιο για το πλαίσιο αφερεγγυότητας έθεσε ως κύριο στόχο της να διασφαλίσει πλήρως τα συμφέροντα των τραπεζών.

«Τα δικαιώματα των πρωτοφειλετών και των εγγυητών πέρασαν σε δεύτερη μοίρα, οι δε μη βιώσιμοι δανειολήπτες αγνοήθηκαν εντελώς», σημείωσε προσθέτοντας ότι οι προτάσεις της ΕΔΕΚ στοχεύουν να καταστήσουν το πλαίσιο αφερεγγυότητας πιο δίκαιο και ισοβαρές», τόνισε.