You are here

ΔΚΤ: Η Ευρωζώνη απαιτεί μείωση της ψαλίδας των επιτοκίων

02/12/2005 16:33
Η Κεντρική Τράπεζα (ΚΤ) είναι υποχρεωμένη να ακολουθήσει μια πορεία που θα τη φέρει στο πλήρες κλείσιμο του ανοίγματος της ψαλίδας που αφορά τη διαφορά των επιτοκίων της, με εκείνα της Ευρωζώνης όταν θα εισέρχεται η Κύπρος στη ζώνη του ευρώ. Αυτά ανέφερε σήμερα ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας (ΔΚΤ), Χριστόδουλος Χριστοδούλου, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει αν την αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σταδιακά θα την ακολουθήσει και η Κύπρος. Ο κ. Χριστοδούλου πρόσθεσε ότι «όταν ο Πρόεδρος της ΕΚΤ ανακοίνωνε χθες την αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25% τόνισε ότι αυτό δεν θα πρέπει να ερμηνευθεί ως αφετηρία αύξησης της πορείας των επιτοκίων. Από τώρα και μέχρι να μπούμε στην Ευρωζώνη όπως επιδιώκουμε από την 1/1/2008, πρέπει να εξουδετερωθεί η διαφορά που υπάρχει. Είτε με τη δική μας μείωση, είτε με την αύξηση των επιτοκίων στην Ευρωζώνη, είτε και με τα δυο», τόνισε.

Απαντώντας σε ερώτηση αν είναι αρκετός ο χρόνος που απομένει για να εξουδετερωθεί η διαφορά της μιας μονάδας που υπάρχει στα επιτόκια ο κ. Χριστοδούλου, απάντησε θετικά. «Υπάρχει ακόμη χρόνος. Θα πρέπει όμως να παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και τις ανάγκες της οικονομίας, σύμφωνα με τη συμπεριφορά που θα επιδεικνύουν», είπε.

Οικονομικές μεταρρυθμίσεις

Από τον κ. Χριστοδούλου, ζητήθηκε να σχολιάσει τις χθεσινές δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών, Μιχάλη Σαρρή, στην Ολομέλεια της Βουλής και συγκεκριμένα την αναφορά του ότι θα πρέπει να προχωρήσει η Κύπρος σε σημαντικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις για να γίνει πιο ανταγωνιστική η οικονομία μας στο ευρωπαϊκό περιβάλλον. Ο ΔΚΤ, ανέφερε ότι πολύ σωστά ο ΥΠΟΙΚ, επισήμανε αυτή την ανάγκη. «Αυτή η ανάγκη έχει προκύψει εδώ και αρκετό καιρό και αφορά επιμέρους ζωτικούς τομείς της οικονομίας μας όπως την παραγωγικότητα. Στην παραγωγικότητα προκύπτει θέμα διαδικασιών, μεθόδων και τεχνολογίας για να αυξήσουμε τους ρυθμούς ανάπτυξης της. Επίσης προκύπτει θέμα νέου αναπτυξιακού ανασχεδιασμού γιατί βασικοί τομείς ανάπτυξης της οικονομίας μας έχουν ήδη κορεστεί και θα πρέπει πέραν από την ανανέωση τους να εμπλουτίσουμε την ανάπτυξη με νέους τομείς όπου έχουμε σημαντικά πλεονεκτήματα», είπε.

Ο κ. Χριστοδούλου, πρόσθεσε ότι θεωρεί σωστή ακόμη μια προσέγγιση του ΥΠΟΙΚ, που θα οδηγήσει σε καταρτισμό τριετών προγραμμάτων τα οποία θα δημιουργούν μια εξισορρόπηση ή ένα έλεγχο δαπανών και εσόδων στον κρατικό τομέα.

Πληθωρισμός

Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο ο πληθωρισμός στην Κύπρο το εντεκάμηνο που ανέρχεται σε 2,61% είναι ελαφρός υψηλότερος από τις χώρες της Ευρωζώνης και κατά πόσο η χώρα μας πληρεί το κριτήριο του Μααστρίχτ ο κ. Χριστοδούλου, απάντησε θετικά. «Το κριτήριο του Μααστριχτ όμως είπε διαμορφώνεται με βάση το χαμηλότερο πληθωρισμό των τριών χωρών που έχουν την καλύτερη επίδοση και ανέρχεται στο 1,5%. Η Κύπρος εξακολουθεί και το Νοέμβριο να πληρεί το κριτήριο με βάση τον εναρμονισμένο δείκτη πληθωρισμού», επεσήμανε.

JCC-ΕΠΑ

Όσον αφορά την απόφαση της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού για επιβολή προστίμου £373 χιλ στην JCC Payments Systems Ltd για τις παραβάσεις που έκανε ο ΔΚΤ χαιρέτησε αυτή την απόφαση. «Η ΕΠΑ έχει αγγίξει ένα θέμα στο οποίο υπήρξε στρέβλωση που επηρέαζε τόσο την οικονομία μας όσο και τον απλό πολίτη», σημείωσε

Κοινή πλατφόρμα

Κληθείς να σχολιάσει αν η προδιαγραφόμενη έναρξη της κοινής πλατφόρμας θα δώσει ώθηση στο χρηματοοικονομικό τομέα της Κύπρου ο κ. Χριστοδούλου, εμφανίστηκε επιφυλακτικός. «Δεν μπορώ να πω με σιγουριά αν θα δώσει ή αν θα δεν δώσει ώθηση. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι υπάρχουν ευγενικές φιλοδοξίες εκείνων που έχουν συλλάβει αυτή την ιδέα και προωθούν την έμπρακτη υλοποίηση της. Η ΚΤ θα βοηθήσει πάντοτε όμως στα πλαίσια του εφικτού, γιατί υπάρχουν πτυχές που πρέπει να αντιμετωπιστούν για να μην υπάρξουν οποιαδήποτε προβλήματα», τόνισε.

Κατά πλειοψηφία 5-1 η απόφαση για επιτόκια

Τέλος όσον αφορά την απόφαση της Νομισματικής Επιτροπής να παραμείνουν αμετάβλητα τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης (Lombard) και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων
(Overnight Deposit Facility) ο ΔΚΤ ανέφερε ότι πάρθηκε κατά πλειοψηφία 5-1. Πάντως απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το τι ψήφισε ο ίδιος απάντησε χαριτολογώντας ότι «δεν μπορεί να μας κάνει σοφότερους».

Του Σωκράτη Ιωακείμ