You are here

Ανάπτυξη: Κοντά στις προβλέψεις

10/07/2002 17:53
Αύξηση 2.9% σημείωσε το Ακαθάριστο Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) της ελεύθερης Κύπρου το πρώτο τρίμηνο του 2002 σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις του Υπουργείου Οικονομικών για μικρή επιβράδυνση της Οικονομίας. Παράλληλα η Στατιστική Υπηρεσία αναθεώρησε προς τα πάνω τα στοιχεία για το τέταρτο τρίμηνο του 2001, από 2.3% σε 2.7% κυρίως λόγω χρήσης νέων δεικτών αλλά και λόγω αφαίρεσης της επίδρασης της εποχικότητας.

Όπως δήλωσαν τεχνοκράτες του Υπουργείου Οικονομικών στην «SW» η σημαντική αύξηση του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο οφείλεται εν μέρει στην αύξηση 5.7% που σημείωσαν τα εισοδήματα από τον τουρισμό το πρώτο τρίμηνο, λόγω της καθόδου ποιοτικού τουρισμού για τον εορτασμό του Καθολικού Πάσχα. Η αύξηση αυτή δεν αναμένεται να συνεχιστεί το δεύτερο τρίμηνο αφού ήδη ο Απρίλιος παρουσιάζει σημαντική μείωση στα εισοδήματα.

Η αύξηση οφείλεται επίσης στην αύξηση που σημείωσε η καταναλωτική ζήτηση το πρώτο τρίμηνο παρά την επιβράδυνση που παρουσιάζεται σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο (2.2% έναντι 4%). Η αύξηση οφείλεται κυρίως στην εντυπωσιακή άνοδο στις πωλήσεις αυτοκινήτων – ήτοι, μεταχειρισμένων σαλούν – που το πρώτο τρίμηνο ξεπέρασε το 30%. Δεν είναι σίγουρο αν η αύξηση θα συνεχιστεί και το δεύτερο τρίμηνο αφού εν αναμονή των αλλαγών στις τιμές που θα προέκυπταν από τη φορολογική μεταρρύθμιση και τις αυξήσεις στο ΦΠΑ πιθανόν να προέκυψε αλλαγή της ζήτησης.

Αρνητικό στοιχείο για την πορεία ανάπτυξης της οικονομίας εξακολουθεί να αποτελεί η μειωμένη ζήτηση για νέα δάνεια. Σύμφωνα με σχετική έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου η ζήτηση βρίσκεται στο μισό της αντίστοιχης περσινής.

Επιτόκια

Η δημοσίευση των νέων στοιχείων για το ΑΕΠ αναμένεται να ληφθεί σοβαρά υπόψη από το Συμβούλιο της Κεντρικής Τράπεζας που συνέρχεται την ερχόμενη Πέμπτη για να καθορίσει την νομισματική πολιτική του κράτους.

Οι αξιωματούχοι της Κεντρικής αναμένεται επίσης να σταθμίσουν:

θ Τη συγκράτηση του πληθωρισμού στα επίπεδα του 2.5% και την πιθανότητα ο δομικός πληθωρισμός να βρίσκεται ακόμα χαμηλότερα
θ Τις πιέσεις που ασκούνται σε πολιτικό αλλά και ακαδημαϊκό επίπεδο για μείωση των επιτοκίων
θ Τις δημοσιονομικές επιπτώσεις της μη επίτευξης του στόχου της μηδενικής βάσης που τέθηκε για την φορομεταρρύθμιση
θ Τις σχετικές αποφάσεις των αντίστοιχων νομισματικών αρχών σε Ευρώπη και Βρετανία και τις εκτιμήσεις τους για την πορεία της οικονομίας και για τους κινδύνους πληθωριστικών πιέσεων.

Μέχρι την κρίσιμη συνεδρία της 19ης Ιουλίου δεν αποκλείεται να τεθούν ενώπιον της διοίκησης και επιπλέον στοιχεία για τον τουρισμό, όπως τα εισοδήματα για το πρώτο πεντάμηνο και οι αφίξεις πρώτου εξαμήνου.