You are here

Η agenda ΠτΔ με Νετανιάχου

21/07/2016 15:25
Οι διμερείς σχέσεις Κύπρου - Ισραήλ, το Κυπριακό και οι περιφερειακές εξελίξεις θα βρίσκονται στο επίκεντρο της συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στο Ισραήλ.

Σε δηλώσεις του στο Προεδρικό, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, ανέφερε, απαντώντας σε ερώτηση, πως "με το Ισραήλ τα τελευταία χρόνια υπάρχει συνεχής επαφή, τόσο σε τεχνοκρατικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μεταβεί στο Ισραήλ την Κυριακή, συνοδευόμενος από τους Υπουργούς Εξωτερικών και Ενέργειας, με τρία θέματα κατά κύριο λόγο στην ημερήσια διάταξη".

Το ένα είναι οι διμερείς σχέσεις των δυο χωρών, που περιλαμβάνουν, όπως σημείωσε, πολλά ζητήματα που αφορούν θέματα ασφάλειας, ενέργειας, οικονομίας. Επίσης, πρόσθεσε, "σίγουρα θα γίνει ενημέρωση από πλευράς Προέδρου για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, το τι συζητείται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, πώς βλέπουμε την πορεία των διαπραγματεύσεων" και θα συζητηθούν οι περιφερειακές εξελίξεις, "και μέσα σε αυτό το πλαίσιο σίγουρα θα συζητηθούν το τι γίνεται στην Τουρκία και γενικότερα ο μελλοντικός σχεδιασμός για τριμερείς συναντήσεις και πώς προχωρούμε".

Ερωτηθείς αν επισπεύδεται η διαδικασία αδειοδότησης των δυο ΑΟΖ, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως "υπάρχει συμφωνία με το Ισραήλ. Υπάρχει σε εξέλιξη ένα τεχνικός διάλογος, διάλογος ανάμεσα σε τεχνοκράτες για κάποια θέματα που προκύπτουν, και ευελπιστούμε ότι το συντομότερο δυνατό θα γίνει μια ανασκόπηση σίγουρα ανάμεσα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό για το πού βρίσκεται αυτός ο διάλογος και ευελπιστούμε το συντομότερο δυνατόν να υπάρξει κατάληξη", σημείωσε.

Αυξημένο ενδιαφέρον

Αναφορικά με τον τρίτο γύρο αδειοδότησης, που ολοκληρώνεται αύριο, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε ότι μετά την ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, και του Υπουργικού Συμβουλίου, θα γίνουν πολύ συγκεκριμένες ανακοινώσεις κάνοντας παράλληλα λόγο για ένα έντονο και αυξημένο ενδιαφέρον που υπήρξε για τον γύρο αυτό.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο Εκπρόσωπος είπε πως “αύριο ολοκληρώνεται ο τρίτος γύρος αδειοδότησης”, προσθέτοντας πως “δεν θα γίνουν αύριο ανακοινώσεις σε σχέση με τις εταιρείες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον. Πρώτα θα πρέπει να ενημερωθούν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και το Υπουργικό Συμβούλιο και ακολούθως θα γίνουν πολύ συγκεκριμένες ανακοινώσεις”.

Ερωτηθείς για τις προσδοκίες που υπάρχουν, ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε πως όλο αυτό το διάστημα υπήρξε ένα έντονο και αυξημένο ενδιαφέρον για τον τρίτο γύρο αδειοδότησης, για τα τεμάχια που έχουν προκηρυχθεί μέσα στο πλαίσιο του τρίτου γύρου.

“Η ευχή μας, η προσδοκία μας είναι να μετουσιωθεί σε πολύ συγκεκριμένες προφορές. `Οντως μέσα από κάποιες προσφορές φαίνεται αυτό το αυξημένο ενδιαφέρον, αλλά να περιμένουμε αύριο να ολοκληρωθεί η διαδικασία και ακολούθως θα μιλήσουμε συγκεκριμένα”, ανέφερε.