You are here

Φρένο ΚΤ στη μείωση επιτοκίων

10/11/2016 06:48
Φρένο βάζει η Κεντρική Τράπεζα στις προοπτικές περαιτέρω μείωσης των καταθετικών και κατ’ επέκταση των δανειστικών επιτοκίων, επικαλούμενη τους κινδύνους που ελλοχεύουν σε περίπτωση περαιτέρω υποχώρησης τους.

Μιλώντας χθες στην επιτροπή θεσμών της βουλής, η διοικητής της ΚΤ Χρυστάλλα Γιωρκάτζιη σημείωσε ότι το ΔΣ της ΚΤ αποφάσισε το 2015 να χαμηλώσει τα καταθετικά επιτόκια και κάλεσε όλους να σκεφτούν τους κινδύνους που υπάρχουν από ενδεχόμενη περαιτέρω μείωση τους.

Προσπαθούμε να διατηρήσουμε και να αυξήσουμε τις καταθέσεις και είμαστε στην ευχάριστη θέση να διαπιστώνουμε ότι υπάρχει αύξηση στην εισροή καταθέσεων, είπε η κ. Γιωρκάτζιη.

Πρόσθεσε ότι ένας λόγος που τα επιτόκια διατηρούνται σε ψηλά επίπεδα είναι το βάρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

«Γι’ αυτό οι τράπεζες επιλέγουν να έχουν μια επικερδότητα έχοντας ψηλά δανειστικά επιτόκια, τα οποία ταυτόχρονα, είναι τα χαμηλότερα δανειστικά επιτόκια των τελευταίων δεκαετιών».

Ανέφερε ότι το ύψος των επιτοκίων δεν μπορεί να συγκρίνεται με αυτό χωρών με αξιολόγηση ΑΑΑ.

Επεσήμανε ότι υπάρχει πρόβλημα με τα ΜΕΔ που είναι απότοκο σειράς προβλημάτων που ξεκίνησαν με την κατάρρευση της οικονομίας και έχουν μέσα τους ένα κομμάτι στρατηγικών χρεωστών.

Αναφέρθηκε στα αποτελέσματα εκποιήσεων και σε μεγάλο αριθμό οφειλετών που πλήρωσαν τα δάνεια τους όταν η περιουσία τους ήταν έτοιμη να εκποιηθεί. Σε αυτό το σημείο, ανέφερε ότι ως πολιτεία καθυστερήσαμε να ψηφίσουμε νόμους που να δίνουν τη δυνατότητα πίεσης του δανειολήπτη που μπορεί, να πληρώσει.

Όσον αφορά τη σύγκριση με τα επιτόκια χωρών με ψηλές πιστοληπτικές αξιολογήσεις, η κ. Γιωρκάτζιη υπέδειξε ότι εμείς δεν μπορούμε ακόμα με ευκολία να βγούμε στις αγορές.

«Μπορούμε να βγούμε με επιτόκια που είναι πολύ χαμηλότερα απ’ ότι στο παρελθόν αλλά που είναι πολύ ψηλότερα σε σχέση με άλλες χώρες που έχουν καλύτερες επιδόσεις από εμάς», είπε.

«Ως ΚΤ κάναμε ότι μπορούσαμε, φτάσαμε σε οριακό σημείο, περαιτέρω μείωση ενδεχομένως να επιφέρει εκροή καταθέσεων», υποστήριξε.

Η κ. Γιωρκάτζιη, πρόσθεσε ότι το δεύτερο σημαντικότερο πρόβλημα της ΕΕ αυτή τη στιγμή μετά τα ΜΕΔ, όπου η Κύπρος βρίσκεται στην κορυφή μαζί με την Ελλάδα, είναι η επικερδότητα των τραπεζών, οι οποίες χρειάζονται κεφάλαια.

Υπέδειξε ότι οι κίνδυνοι μειώνονται καθιστώντας το τραπεζικό σύστημα αξιόπιστο ώστε να έρχονται καταθέσεις.

Σε άλλο σημείο, ανέφερε ότι η ΚΤ παρακολουθεί στενά τις τράπεζες σε σχέση με τα ΜΕΔ και πρόσθεσε ότι υπάρχει αργή βελτίωση καθώς, πρόκειται για ένα ζήτημα που δεν θα λυθεί εύκολα και γρήγορα.

Σημείωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια καθορισμού ενός πλάνου διαχείρισης των ΜΕΔ.

Σχολιάζοντας την επιβολή προστίμου για αισχροκέρδεια σε συγκεκριμένη τράπεζα από το υπουργείο εμπορίου, σημείωσε ότι η ΚΤ δεν έχει αρμοδιότητα για την προστασία του καταναλωτή και ούτε είναι υπέρ της ανάληψης αυτής της αρμοδιότητας.

Σε σχέση με τις αναδιαρθρώσεις η κ. Γιωρκάτζιη ανέφερε ότι η ΚΤ πολλές φορές, υπερβαίνει τις αρμοδιότητες της εξετάζοντας κάθε περίπτωση ξεχωριστά. «Πιθανόν να έχουμε χειριστεί περισσότερες υποθέσεις από τον χρηματοοικονομικό επίτροπό επειδή έχουμε και το κρέας και το μαχαίρι, αλλά πολλές φορές ο δανειολήπτης δεν είναι πρόθυμος να έρθει σε συμφωνία», πρόσθεσε.

Επεσήμανε ότι πλέον και οι τράπεζες νιώθουν την ανάγκη για περισσότερες αναδιαρθρώσεις.

Σημείωσε ότι δεν είναι ευχαριστημένη με 45% ΜΕΔ αλλά είναι ευχαριστημένη σε σχέση με τη βελτίωση που υπήρξε, όμως τα πράγματα είναι δύσκολα και το θέμα απασχολεί την Ευρώπη στο σύνολό της ώστε να βρεθεί λύση στα €200 δισ. ΜΕΔ.

Πρόσθεσε ότι έγινε ένας οδηγός εκ μέρους της ΕΚΤ για διαχείριση των ΜΕΔ ο οποίος βρίσκεται σε διαβούλευση και διαπιστώνεται ότι τα περισσότερα που καταγράφονται είναι αυτά που εφάρμοσε η Κύπρος.

Υπέρ δημόσιου φορέα διαχείρισης NPLs

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη δημιουργία δημόσιου φορέα διαχείρισης κόκκινων δανείων η κ. Γιωρκάτζιη σημείωσε ότι η ΚΤ ήταν υπέρ μιας τέτοιας ενέργειας και υποστήριξε ότι έπρεπε να είχε γίνει το 2013. Αναφέρθηκε ωστόσο στα εμπόδια που προκύπτουν και σχετίζονται με θέματα κρατικών ενισχύσεων σημειώνοντας ότι κατάλληλος να απαντήσει είναι ο υπουργός οικονομικών.

Ο εκπρόσωπος του ΥΠΟΙΚ Ανδρέας Χαραλάμπους σημείωσε ότι πράγματι προκύπτουν θέματα σε σχέση με τον νόμο περί κρατικών ενισχύσεων και παρέπεμψε στην περίπτωση της Ιταλίας, η οποία όπως ανέφερε είναι σε πολύ καλύτερη θέση από την Κύπρο, λέγοντας ότι αντιμετωπίζει τεράστιες δυσκολίες στο να καταλήξει σε ένα συμφωνημένο πλαίσιο για το συγκεκριμένο θέμα.

Η κ. Γιωρκάτζιη εξέφρασε την ελπίδα να βρει τον τρόπο εφαρμογής αυτή της επιλογής η Ιταλία, ώστε να επωφεληθεί ενδεχομένως και η Κύπρος.

Υπεραμύνεται συνεργατών η Γιωρκάτζιη

Κληθείσα να σχολιάσει αιχμές για παρουσία συνεργατών του τέως διοικητή Αθανάσιου Ορφανίδη στην ΚΤ, η κ. Γιωρκάτζιη είπε ότι η ίδια έχει δική της κρίση για την επιλογή των συνεργατών της και πως χαίρουν της πλήρους εμπιστοσύνης της. Σημείωσε ότι δεν απαντά σε αοριστίες του όποιου τέως, πρώην ή διάδοχου διοικητή της ΚΤ και πως σχολίασε επειδή προκλήθηκε ενώ, είχε ορκιστεί πως δεν θα το κάνει ποτέ.

Την ίδια στιγμή, η απέρριψε κατηγορηματικά αναφορές της βουλευτού του ΑΚΕΛ Ειρήνης Χαραλαμπίδου σε σχέση με τον εκτελεστικό σύμβουλο που διόρισε η κυβέρνηση το 2013, τον Γιώργο Συρίχα και ενέργειές του στο παρελθόν.

Η κ. Γιωρκάτζιη κάλεσε όλους να είναι προσεκτικοί με τις αναφορές τους υποδεικνύοντας ότι η ΕΕ μας παρακολουθεί και ότι αναφορές που γίνονται κατά καιρούς, ιδίως από σημαίνοντα πρόσωπα, βλάπτουν την πατρίδα μας.

Αλλαγή συντάγματος για εκσυγχρονισμό

Η κ. Γιωρκάτζιη αναφέρθηκε στον οδικό χάρτη για τον εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου λειτουργίας της ΚΤ σημειώνοντας ότι εντός των επόμενων ημερών θα είναι έτοιμο σχετικό νομοσχέδιο για να προωθηθεί στην ΕΚΤ ώστε να ληφθούν σχόλια και μετά να προχωρήσει στο υπουργείο οικονομικών πριν οδηγηθεί για νομοτεχνικό έλεγχο και καταλήξει στη βουλή.

Η κ. Γιωρκάτζιη σημείωσε ότι για να προχωρήσει ο εκσυγχρονισμός του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία της ΚΤ, θα χρειαστεί να αλλάξουν συγκεκριμένα άρθρα του Συντάγματος.

Υπό τις καλύτερες προϋποθέσεις, το θέμα αναμένεται να προχωρήσει εντός των επόμενων 6-7 μηνών, σημείωσε.

Η κ. Γιωρκάτζιη, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι ο ELA έχει περιοριστεί κάτω του ενός δισεκατομμυρίου, ο χρυσός της Κύπρου φυλάγεται σε ασφαλή Κεντρική Τράπεζα του εξωτερικού, και πως η ΚΤ λαμβάνει μέτρα έναντι των κυβερνοεπιθέσεων και το προσωπικό που χρειάζεται αφορά κάλυψη θέσεων και στα θέματα ασφάλειας.

Ερωτηθείσα σχετικά με τις αλλεπάλληλες αποχωρήσεις μελών του ΔΣ της ΚΤ, η Κ. Γιωρκάτζιη απάντησε ότι δεν είναι «ανθρωποδιώκτης» και αναφέρθηκε σε προσωπικές συγκρούσεις που οδηγούν στην αποχώρηση των μελών εν μέσω πολύ θετικού κλίματος ενώ, εξέφρασε την ετοιμότητα να καταθέσει τις επιστολές των εν λόγω μελών στη βουλή.

Ταυτόχρονα, απέφυγε να τοποθετηθεί σχετικά με θέματα που αφορούν στην Uniastrum και στην υπόθεση του Καζακστάν που συνδέει συνεργατικό ίδρυμα της Κύπρου, λόγω του ότι σχετίζονται με υποθέσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Όσον αφορά υποθέσεις των ανακριτικών αρχών για την οικονομία, υποστήριξε ότι υπάρχει μεγάλη τεχνική αλλά και οικονομική βοήθεια εκ μέρους της ΚΤ καθώς καταβάλλει 50% των εξόδων για διαιτησίες.

Αναφορικά με το θέμα των δανείων σε ελβετικό φράγκο, η κ. Γιωρκάτζιη υποστήριξε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια προσπάθεια εκ μέρους του Γιάγκου Δημητρίου ώστε να βρεθεί λύση με τις τράπεζες.

Σε σχέση με μέλη τραπεζών που διορίστηκαν ενώ είχαν εναντίον τους υποθέσεις πειθαρχικών παραπτωμάτων που έφτασαν μέχρι και ενώπιον της Φραγκφούρτης, η κ. διοικήτρια είπε ότι εξετάστηκαν οι αναφορές σε συνεργασία με τις αρχές στη Φραγκφούρτη και δεν εντοπίστηκε τίποτα επιλήψιμο.

Αναφερόμενη στον διορισμό των δύο μη εκτελεστικών μελών της ΚΤ που χαρακτηρίστηκε αντισυνταγματικός στη βάση γνωμοδότησης του πρώην γενικού εισαγγελέα Αλέκου Μαρκίδη, η κ. Γιωρκάτζιη είπε ότι ένας νόμος είναι συνταγματικός μέχρι να κριθεί ότι δεν είναι και επεσήμανε ότι μόνο κάποιος που έχει έννομο συμφέρον μπορεί να θέσει τέτοιο θέμα και έδωσε το παράδειγμα της FBME, η οποία χρησιμοποιεί τη γνωμάτευση στο ανώτατο δικαστήριο για να ακυρώσει τις διαδικασίες που η ΚΤ κίνησε εναντίον της.

Να γίνει έλεγχος στη ΣΚΤ

Αναφορικά με το φλέγον θέμα των τελευταίων ημερών, για τον διαχειριστικό έλεγχο της ΣΚΤ από τον γενικό ελεγκτή η κ. Γιωρκάτζιη συμφώνησε στον έλεγχο.

«Εφόσον γνωμοδότησε ο γενικός εισαγγελέας, όπως γνωμοδότησε, πρέπει να γίνει σεβαστή η γνωμοδότηση του και να γίνει ο έλεγχος της ΣΚΤ από τον γενικό ελεγκτή», παρατήρησε η κ. Γιωρκάτζη, υποδεικνύοντας ότι έλεγχος γίνεται και στην ΚΤ.

«Είμαι σίγουρη ότι τα θέματα που μπορεί να θέσουν την τράπεζα σε δυσμενέστερη μοίρα σε σχέση με τον ανταγωνισμό, ο γενικός ελεγκτής θα τα χειριστεί με την απαραίτητη εμπιστευτικότητα και σύνεση», πρόσθεσε.

Της Μαρίας Χαμπή