You are here

Επιφυλάξεις για μείωση επιτοκίων

28/11/2017 15:15
Για λεπτές ισορροπίες έκανε λόγο η διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, σχολιάζοντας τη δυνατότητα προώθησης ενεργειών εκ μέρους της ΚΤ για μείωση των τραπεζικών επιτοκίων.

Η κ. Γιωρκάτζη, που μιλούσε ενώπιον των μελών της κοινοβουλευτικής επιτροπής οικονομικών, υπενθύμισε ότι το 2015 η ΚΤ αποφάσισε να προχωρήσει σε ενέργειες για μείωση των καταθετικών επιτοκίων, επισημαίνοντας ότι δεν έχει εξουσία να επεμβαίνει στα δανειστικά επιτόκια.

Διευκρινίστηκε ότι το 2015, η ΚΤ δεν μείωσε τα επιτόκια αλλά, έμμεσα τέθηκαν περιορισμοί που δημιουργούν κεφαλαιακές ανάγκες.

«Η προσπάθεια ήταν τόσο καλή που έχουμε πλέον τα χαμηλότερα επιτόκια από ποτέ», σημείωσε η κ. Γιωρκάτζη αναφέροντας ότι τα καταθετικά επιτόκια βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο 1,2%, τα στεγαστικά στο 2,7% και τα επιχειρηματικά στο 3,6%.

«Υπάρχει μια λεπτή ισορροπία που πρέπει να λάβουμε υπόψη σε σχέση με τη φόρμουλα που εφαρμόσαμε για να πιέσουμε τα επιτόκια προς τα κάτω» είπε, σημειώνοντας ότι «πρέπει να είμαστε προσεκτικοί να μην πιέσουμε σε βαθμό που θα φύγουν καταθέσεις».

Μεγάλο μέρος των καταθέσεων στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα, επεσήμανε η διοικητής, προέρχεται από ξένους.

Πρόσθεσε ότι η μείωση των στοιχείων της φόρμουλας, είναι κάτι που σκέφτηκε και συζήτησε η ΚΤ «αλλά» επεσήμανε, «υπάρχουν κίνδυνοι, συν το θέμα της επικερδότητας των τραπεζών».

Την ίδια στιγμή, απαντώντας σε ερώτηση βουλευτή, απέρριψε το ενδεχόμενο συνεννόησης μεταξύ των τραπεζών στο θέμα των επιτοκίων.

Υποστήριξε ότι ο τραπεζικός τομέας είναι πολύ μεγάλος και ότι «θα ήταν αδύνατο εκ των πραγμάτων να υπάρχει συνεννόηση. Απλώς λειτουργεί πολύ καλά ο ανταγωνισμός», όπως είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με συνεισφορά των τραπεζών στο ταμείο αλληλεγγύης, επεσήμανε ότι οι τράπεζες έχουν κάνει τεράστιες προβλέψεις και δεν έχουν κερδοφορία, γεγονός που όπως σημείωσε, προβληματίζει την ΚΤ και τον SSM, προσθέτοντας ότι το θέμα του ταμείου έχει να κάνει με κοινωνική πολιτική και δεν αφορά την ΚΤ.

Γιωρκάτζη: O SSM δεν κάνει υπομονή

Αναφερόμενη στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η κ. Γιωρκάτζη, είπε ότι τον κύριο λόγο και την ευθύνη έχουν οι τράπεζες, επισημαίνοντας ότι ο ρόλος της ΚΤ είναι να βοηθήσει με εργαλεία, οδηγίες και κατευθύνσεις. «Εμείς καλοσωρίζουμε, ότι κάνει μια τράπεζα προς μείωση των ΜΕΔ», πρόσθεσε.

Σημείωσε ότι από το Νοέμβριο του 2014, τέσσερις συστημικές τράπεζες (η Τράπεζα Κύπρου, η Ελληνική Τράπεζα, ο Συνεργατισμός και η RCB) υπόκεινται σε άμεσο έλεγχο από τον SSM που όπως ανέφερε «δεν έχει υπομονή και θέλει να λαμβάνονται μέτρα εδώ και τώρα».

«Πρέπει να παραδεκτούμε» είπε, «τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αποτελούν πρόβλημα για την οικονομία» ενώ παράλληλα, σημείωσε ότι υπήρχαν πάντα ωστόσο, δεν είχαν εμφανιστεί, επειδή δεν είχε δημιουργηθεί κρίση.

Η κ. Γιωρκάτζη, σημείωσε ότι οι καταθέσεις στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα, ανέρχονται στα €49 δισ. με τα δάνεια να είναι στα €52 δισ. Τα περισσότερα δάνεια έχουν εξασφαλίσεις, κάτι το οποίο, όπως ανέφερε, δεν μετρά για τους επόπτες καθώς δεν θεωρούν ότι οι εξασφαλίσεις συμψηφίζονται με τα δάνεια.

Σχολιάζοντας αναφορές για προβλήματα που αντιμετωπίζουν ορισμένες τράπεζες, έκανε λόγο για «υπερβολές» που δημιουργούν προβλήματα εκεί που δεν χρειάζονται και υπέδειξε ότι είναι καλό να αποφεύγονται.

Αναφερόμενη στο ιδιωτικό χρέος, είπε ότι φτάνει τα €62 δισ. και πως σε αυτό περιλαμβάνονται οι οντότητες ειδικού σκοπού, όπως πλοιοκτήτριες εταιρείες. Ανέφερε ότι γίνεται προσπάθεια για διαχωρισμό του ποσού που αφορά αυτές τις οντότητες, ώστε να μην δίνεται η εντύπωση ψηλού χρέους.

Κακή τράπεζα

Αναφορά έγινε και στο θέμα της κακής τράπεζας και στην ύπαρξη σχετικής εισήγησης στο πρώτο μνημόνιο με την τρόικα, που δεν περιλήφθηκε στο δεύτερο μνημόνιο.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Αβέρωφ Νεοφύτου, σημείωσε ότι η εισήγηση απαλείφθηκε επειδή η ΕΚΤ αρνούνταν επίμονα να δεχθεί αυτό που ζητούσαν οι κυπριακές αρχές, που ήταν η ρύθμιση όπως εφαρμόστηκε και στην Ιρλανδία. Διευκρίνισε ότι δεν επρόκειτο για κακή τράπεζα αλλά για εθνικό μηχανισμό διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων.

Η ΕΚΤ, είπε, δεν αποδέχθηκε τα ομόλογα με εξασφάλιση ακινήτων (property bonds) που θα εξέδιδε ο οργανισμός αυτός ως επιλέξιμα για εξασφάλιση ρευστότητας, όπως έγινε και στην περίπτωση της Ιρλανδίας. Με την ρευστότητα, ο οργανισμός θα εξαγόραζε τα κακά περιουσιακά στοιχεία από τις τράπεζες, προκειμένου να τα διαχειριστεί.

Με τις επισημάνσεις συμφώνησε ο διευθυντής του τμήματος εποπτείας της ΚΤ Γιάγκος Δημητρίου.

Η κ. Γιωρκάτζη απαντώντας σχετική ερώτηση, είπε ότι η ΚΤ θεωρεί αναγκαίες τις τιτλοποιήσεις δανείων και τάχθηκε υπέρ μια τέτοιας ρύθμισης.

Την ίδια στιγμή, απέφυγε να σχολιάσει την έκθεση του γενικού ελεγκτή για το συνεργατισμό παραπέμποντας στον ίδιο ο οποίος, αποφάσισε να μην τη δημοσιοποιήσει, όπως είπε.

Σε ότι αφορά το νόμο σε σχέση με τα μη πιστωτικά ιδρύματα που πέρασε πρόσφατα από η βουλή, είπε ότι δεν έχει αποταθεί κανένα ίδρυμα για αδειοδότηση ως μη πιστωτικό ίδρυμα.

Μετά το πέρας της συνεδρίας, ο κ. Νεοφύτου αναφέρθηκε στις προβλέψεις για την κυπριακή οικονομία και το επίπεδο των δανειστικών επιτοκίων και του επιτοκίου δανεισμού του κράτους που βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, όπως είπε.

Σημείωσε ότι τα ψηλά ποσοστά των ΜΕΔ αλλά και το ψηλό όσον αφορά ποσοστό επί του ΑΕΠ του ιδιωτικού χρέους της Κύπρου, «είναι επιβεβαίωση του γεγονότος ότι σταθήκαμε στα πόδια μας αλλά χρειάζεται να παραμείνουμε σοβαροί και υπεύθυνοι για να συνεχίσουμε με σταθερά βήματα μπροστά για αντιμετώπιση και των προκλήσεων που συνεχίζουν να υπάρχουν».

Εκ μέρους του ΑΚΕΛ, ο βουλευτής του κόμματος, Άριστος Δαμιανού, είπε πως το κόμμα θα καταθέσει σύντομα στη βουλή προτάσεις νόμου για προστασία της πρώτης κατοικίας ενώ, σε σχέση με τα δανειστικά επιτόκια, ανέφερε ότι η μείωση που επήλθε είναι ανεπαίσθητη γιατί τα χαμηλομεσαία στρώματα αδυνατούν να εξασφαλίσουν δάνεια και αφετέρου διότι η Κύπρος εξακολουθεί να διατηρεί από τα ψηλότερα, αν όχι από τα ψηλότερα δανειστικά επιτόκια.

Της Μαρίας Χαμπή