You are here

H KT επαναλαμβάνει: Δεν χειραγωγούμε

20/06/2002 13:38
Σε νέα διάψευση δημοσιευμάτων περί χειραγωγίας της Κυπριακής λίρας προέβη την Πέμπτη η Κεντρική Τράπεζα. Σε σχέση με ισχυρισμό εβδομαδιαίας εφημερίδας ότι η ΚΤ «εσκεμμένα διατηρεί την αξία της Κυπριακής Λίρας έναντι της Στερλίνας σε χαμηλά επίπεδα για βελτίωση του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος της Κύπρου για προσέλκυση μεγάλου αριθμού τουριστών από το Ηνωμένο Βασίλειο» η νομισματική αρχή της Κύπρου δηλώνει με κατηγορηματικό τρόπο ότι το περιεχόμενο «και του νέου δημοσιεύματος είναι εκτός πραγματικότητας».

«Το γεγονός αυτό», συνεχίζει η ΚΤ, «προκύπτει και από τη σύγκριση των επίσημων ισοτιμιών μεταξύ των νομισμάτων, που επικρατούσαν στην κυπριακή και διεθνή αγορά συναλλάγματος στην υπό αναφορά περίοδο. Το υπό αναφορά δημοσίευμα και τα συμπεράσματα στα οποία καταλήγει είναι λανθασμένα γιατί βασίζονται σε λανθασμένα στοιχεία»

Τέλος η Κεντρική επισημαίνει ξανά ότι «δεν προβαίνει σε χειραγώγηση των τιμών συναλλάγματος αλλά αφήνει τις δυνάμεις της προσφοράς και ζήτησης να λειτουργούν ελεύθερα στον καθορισμό της αξίας της Κυπριακής Λίρας».