You are here

«Λαϊκή» φωνή Νικόλα για επιτόκια

04/11/2013 08:34
Αν δεν μειωθούν τα δανειστικά επιτόκια δεν θα έχουμε πολλές πιθανότητες ανάκαμψης και αναγέννησης της κυπριακής οικονομίας, προειδοποιεί ο πρόεδρος της επιτροπής οικονομικών της βουλής Νικόλας Παπαδόπουλος.

Μιλώντας το πρωί στο κρατικό ραδιόφωνο ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι «με τυχόν μείωση των επιτοκίων θα βοηθηθούν όλες οι κυπριακές επιχειρήσεις, όλα τα κυπριακά νοικοκυριά για να σταθούν στα πόδια τους και να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τα δυσβάστακτα οικονομικά βάρη».

Οι τράπεζες, σημείωσε, υποστηρίζουν ότι τυχόν νομοθετική ρύθμιση των επιτοκίων θα προκαλέσει στρεβλώσεις και φαίνεται να είναι αλήθεια. «Και εμείς πιστεύουμε ότι δεν θα είναι η πιο ιδανική λύση του προβλήματος, αν επιβληθεί με νόμο».

«Αλλά δεν μπορούν να μας λένε ότι σε μία αγορά που έχει χίλιες δυο στρεβλώσεις, σε μία χώρα που έχουν παρθεί τόσα σκληρά μέτρα, όπου έγιναν πράγματα και θαύματα, να μας λένε σήμερα δεν θα πρέπει να υπάρξει μείωση επιτοκίων με νομοθετική παρέμβαση», πρόσθεσε ο κ. Παπαδόπουλος.

Υπενθύμισε ότι τα στεγαστικά επιτόκια στην Κύπρο είναι τα ψηλότερα στην Ευρώπη.

Επικαλέστηκε το μνημόνιο το οποίο, όπως είπε, προβλέπει θέματα δανειζομένων όπως επίσης και προστασία τους, χωρίς να υπάρξει η ανάλογη προώθηση τους.

Διερωτήθηκε ο κ. Παπαδόπουλους «γιατί σε ότι αφορά στις τράπεζες και στην προστασία των τραπεζών, πρέπει να είμαστε ακριβώς εντός των χρονοδιαγραμμάτων βασιλικότεροι του βασιλέως και σε ότι αφορά αυτά που το μνημόνιο μας επιβάλλει να πράξουμε για να προστατεύσουμε τους δανειζόμενους πρέπει να έχουμε καθυστερήσεις».

«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με αυτά τα υψηλά δανειστικά επιτόκια τα οποία στραγγαλίζουν την ελεύθερη αγορά».

Σε ότι αφορά το θέμα των εκποιήσεων περιουσιών, ο πρόεδρος της επιτροπής οικονομικών της βουλής επισήμανε ότι γι’ αυτό το ζήτημα δεν έχουν ετοιμαστεί σχετικά νομοσχέδια τα οποία να τύχουν επεξεργασίας από τη βουλή.

Το μνημόνιο, είπε, προβλέπει αλλαγή της κυπριακής νομοθεσίας μέχρι το 2015 έτσι οι εκποιήσεις να ολοκληρώνονται μέσα σε 18 μήνες.

Εκτίμησε ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα αυξάνονται καθημερινά και ότι ο κόσμος θα τίθεται ενώπιον δικαστικών διαδικασιών με δυσάρεστες εξελίξεις όπου για πρώτη μετά το 1974, ο κόσμος να χάνει τα σπίτια του και να έχουμε στην Κύπρο άστεγους.

Πρότεινε την προώθηση και εφαρμογή προγραμμάτων ανακούφισης οφειλετών, όπως γίνεται σε άλλες χώρες και μάλιστα με έγκριση της τρόικας. Υπέδειξε ότι η κεντρική τράπεζα έχει καταγγείλει δημόσια ότι οι τράπεζες δεν εφαρμόζουν τέτοια προγράμματα.