You are here

Μαύρη τρύπα €2,6 δισ. λόγω κορωνοϊού

19/02/2021 06:40

Βαρύ είναι το κόστος της πανδημίας του κορωνοϊού για την οικονομία με βασικούς τομείς της οικονομικής δραστηριότητας να παραλύουν.

Η επίπτωση της πανδημίας στην κυπριακή οικονομία εκτιμάται από τις Υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών, ότι ανέρχεται στις 5,5 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, για την περίοδο 2020-2023.

Όσον αφορά τα δημόσια οικονομικά η επιβάρυνση της πανδημίας στους λογαριασμούς της Γενικής Κυβέρνησης, υπολογίζεται γύρω στα €2,6 δισ. για την περίοδο 2020-2023.

Μεγάλες απώλειες καταγράφουν όλοι οι βασικοί τομείς της οικονομίας, ο τουρισμός, οι κατασκευές και το εμπόριο.

Πτώση 90% στον τουρισμό

Ο Γενικός Διευθυντής του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ) Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης αναφέρει ότι η μείωση στην τουριστική εισροή αλλά και στον τζίρο αγγίζει το 90%.

«Ήταν μια καταστροφική χρονιά για τον τουρισμό, οι ζημιές στα έσοδα από τον τουρισμό φθάνουν τα €2 δισ.», σημειώνει.

«Οι προοπτικές δεν είναι ευοίωνες καθώς η έξαρση της πανδημίας και τα επεκτεινόμενα lockdowns αλλά και η βραδύτητα στον εμβολιασμό δεν δημιουργούν θετικές εξελίξεις», αναφέρει.

Ο κ. Ρουσουνίδης σημειώνει ότι «θα προσπαθήσουμε να κτίσουμε βάσεις για να έχουμε τουρισμό από τον Ιούνιο και μετά. Όπως διαφαίνεται τότε θα έχουμε ουσιαστική τουριστική κίνηση με τα μέχρι στιγμής δεδομένα».

Ανησυχία στις κατασκευές

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών Γιάννης Μισιρλής σημειώνει ότι αυτή την στιγμή επικρατεί μια ανησυχία στον κλάδο καθώς εδώ και ένα χρόνο λόγω της πανδημίας οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές δεν μπορούν να έρθουν στην Κύπρο.

«Με τα συνεχόμενα lockdowns το ενδιαφέρον της ντόπιας αγοράς έχει ατονίσει αλλά αναμένεται να αναζωπυρωθεί μετά την άρση τους. Το μεγάλο στοίχημα είναι όταν θα ανοίξουν τα αεροδρόμια για να μπορούμε να δεχθούμε τους ξένους αγοραστές ακινήτων. Επειδή υπάρχει συσσωρευμένη ζήτηση, αναμένεται έντονο ενδιαφέρον κυρίως από την ξένη αγορά», τονίζει.

Μεγάλη μείωση στις πωλήσεις προϊόντων

Ο γγ του ΚΕΒΕ Μάριος Τσιακκής αναφέρει ότι έχουν μειωθεί σημαντικά οι πωλήσεις προϊόντων λόγω της υπολειτουργίας του τομέα του τουρισμού, των ξενοδοχείων και εστιατορίων.

Σημειώνει ότι για κάποιους γεωργούς που έχουν φθαρτά, φρούτα και λαχανικά η ζημιά είναι πολύ μεγάλη καθώς υπήρξε σχεδόν μηδενική δραστηριότητα στους τομείς που διοχετεύουν τα προϊόντα τους.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιακκή, οι απώλειες γίνονται ακόμα πιο έντονες για γεωργικά προϊόντα και φρούτα αλλά και κρέατα καθώς δεν μπορούν να διατηρηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Επίσης, επισημαίνει ο κ. Τσιακκής, αρνητικά επηρεάζονται και οι εξαγωγές προϊόντων λόγω των περιοριστικών μέτρων και σε άλλες χώρες. Ειδικά οι εξαγωγές προς το Ηνωμένο Βασίλειο, αναφέρει ότι είναι αισθητά μειωμένες και κτύπημα δέχονται και οι εξαγωγές χαλλουμιού.

Η ύφεση για την οικονομία ο 2020 περιορίστηκε στο -5,1% παρά τις αρχικές εκτιμήσεις για πτώση μέχρι και 17%.

Το τέταρτο τρίμηνο του 2020 η ύφεση σε ετήσια βάση επιβραδύνθηκε στο -4,5% από -4,7% το τρίτο τρίμηνο και -12,6% το δεύτερο τρίμηνο.

Της Γεωργίας Χαννή