You are here

Περιμένουν μείωση επιτοκίων

29/09/2005 08:21
• Νέα βουτιά στις αποδόσεις χρεογράφων

Νέα βουτιά των αποδόσεων επιφύλασσε στους θεσμικούς η χθεσινή δημοπρασία κρατικών χρεογράφων. Η τεράστια ζήτηση για τους κρατικούς τίτλους και οι προσδοκίες για επικείμενη μείωση των επιτοκίων περιόρισαν τις αποδόσεις στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών. Ενισχυμένο από τη βελτίωση των δημοσίων οικονομικών, το κράτος δανείστηκε £100 εκ. με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους: η απόδοση των 10-ετών χρεογράφων συνέχισε την κατρακύλα και περιορίστηκε στο 4,22% από 4,84% που ήταν στη δημοπρασία της 7ης Ιουνίου. Ταυτόχρονα, η απόδοση των ετήσιων γραμματίων έπεσε 50 μονάδες βάσης σε σχέση με τη δημοπρασία της 12ης Ιουλίου., στο 3,51%. Η ζήτηση για τα δεκαετή και τα ετήσια γραμμάτια (52-βδομάδων) που δημοπράτησε για λογαριασμό της κυβέρνησης η Κεντρική Τράπεζα ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, αντανακλώντας τις συνθήκες πλεονάζουσας ρευστότητας που επικρατούν στο τραπεζικό σύστημα.

Αναλυτές του ιδιωτικού τομέα αποδίδουν την πτώση των αποδόσεων στην προσδοκία της αγοράς για μείωση των επιτοκίων στο εγγύς μέλλον. Αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές στην περίπτωση των ετήσιων χρεογράφων, των οποίων η απόδοση μειώθηκε χωρίς να έχει μεσολαβήσει μείωση των επιτοκίων από τη Κεντρική Τράπεζα (μεσολάβησε μείωση 0,5% στην περίπτωση των 10-ετών χρεογράφων). Από την αρχή του έτους το βασικό επιτόκιο μειώθηκε κατά 125 μονάδες βάσης.

Τις εκτιμήσεις των αναλυτών ενισχύει η βελτιωμένη εικόνα των δημοσίων οικονομικών, που εξακολουθούν να παρουσιάζουν πλεόνασμα, αλλά και η εγγύτητα της διαμορφούμενης ισοτιμίας λίρας – ευρώ με το στενό και άτυπα τηρούμενο εύρος του +/-2,25% από την κεντρική ισοτιμία. Οι προσδοκίες ενισχύθηκαν επίσης από την γνωστοποίηση λεπτομερειών για την απόφαση της ΚΤ να αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στις 2 Σεπτεμβρίου. Η απόφαση λήφθηκε οριακά, με τρεις ψήφους υπέρ και δύο κατά.

Η ζήτηση για τα κυβερνητικά χρεόγραφα ξεπέρασε χθες κάθε προηγούμενο, αφού ήταν σχεδόν πενταπλάσια της προσφοράς. Για τα δεκαετή χρεόγραφα λήφθηκαν αιτήσεις ύψους £266 εκ. αλλά η κυβέρνηση δανείστηκε μόνο £50 εκ., όσα αρχικά ζήτησε. Τα £37,5 εκ. λήφθηκαν με ανταγωνιστικές προσφορές και τα υπόλοιπα με μη ανταγωνιστικές. Οι ετήσιες αποδόσεις για τα δεκαετή χρεόγραφα κυμάνθηκαν μεταξύ 4,27% και 4,10%.

Για τα γραμμάτια 52-βδομάδων έγιναν αιτήσεις συνολικού ύψους £215 εκ. αν και η κυβέρνηση ζήτησε αρχικά μόνο £50 εκ. Έγιναν αποδεκτές ανταγωνιστικές προσφορές ύψους £37,5 εκ. και μη ανταγωνιστικές προσφορές £12,5 εκ. Οι ετήσιες αποδόσεις κυμάνθηκαν μεταξύ 3,74% και 3,39%.

Από την αρχή του έτους το κόστος δανεισμού για το κράτος μειώθηκε κατακόρυφα. Τον Ιανουάριο η μέση απόδοση των δεκαετών χρεογράφων ήταν στο 6,17% και των γραμματίων στο 5,04%.

Α.Ε.