You are here

Προσδοκίες για απόδοση κοντά στο 5%

18/06/2014 06:30
Η κυπριακή κυβέρνηση ξεκινά σήμερα την προσπάθεια για επιστροφή στις διεθνείς αγορές με προσδοκία να πετύχει την έκδοση ομολόγων πενταετούς διάρκειας με επιτόκιο πολύ πιο κάτω από αυτό που πλήρωσε τον Απρίλιο, όταν διέθεσε €100 εκ. σε ιδιώτη επενδυτή.

Η προεργασία για έκδοση ομολόγων τουλάχιστον €0,5 δισ. με λήξει τον Ιούνιο του 2019 έχει αρχίσει και, σύμφωνα με το Reuters, επιδιώκεται απόδοση κοντά στο 5%.

Τη διαχείριση της έκδοσης του ομολόγου ανέλαβαν οι Deutsche Bank AG, Goldman Sachs International, HSBC Holdings PLC, UBS Investment Bank και VTB Capital.

Τον περασμένο Απρίλιο η Κύπρος είχε αντλήσει με την έκδοση ευρωπαϊκού ομολόγου €100 εκ. με ιδιωτική τοποθέτηση και με επιτόκιο 6,5%.

Η διαδικασία διάθεσης του εν λόγω δανεισμού και το ψηλό επιτόκιο είχαν προκαλέσει τότε έντονες αντιδράσεις.

Τα σημερινά δεδομένα στις διεθνείς αγορές παραπέμπουν σε αρκετά πιο χαμηλό επιτόκιο, καθώς το κυπριακό ομόλογο με λήξη το 2020 διαπραγματεύεται με απόδοση μικρότερη του 5%.

Οι αποδόσεις των ομολόγων της περιφέρειας έχουν ανέβει αυτή τη βδομάδα αλλά παραμένουν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών. Το γαλλικό δεκαετές ομόλογο διαπραγματεύεται στο 2,71% και το ιταλικό στο 2,82%.

Οι χαμηλές αποδόσεις στη δευτερογενή αγορά έχουν ενθαρρύνει όλες τις χώρες που είχαν αποκλειστεί από τις αγορές, όπως η Πορτογαλία, η Ελλάδα και η Ιρλανδία, να επιστρέψουν το τελευταίο διάστημα.

Από τα ανώτερα δώματα του υπουργείου οικονομικών διαρρέει ότι η έκδοση €500 εκ. αναμένεται να εξαντληθεί καθώς, το ενδιαφέρον που έχει επιδειχθεί από διάφορα funds και επενδυτές είναι πέραν των προσδοκιών.

Ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης είχε δηλώσει πρόσφατα ότι η κυβέρνηση θεωρούσε εφικτό το δανεισμό €500 εκ. από τις διεθνείς αγορές, προς αποπληρωμή υφιστάμενου εγχώριου χρέους και διοχέτευσης ρευστότητας στην αγορά από τις τράπεζες, οι οποίες κατέχουν σήμερα το μεγαλύτερο μέρος του εγχώριου χρέους.

Διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι το κυπριακό ομόλογο προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες λόγω της σχετικά ψηλής απόδοσης σε σχέση με τις αποδόσεις που προσφέρουν σήμερα τα ομόλογα άλλων χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας.

Η Κύπρος αποκλείστηκε από τις διεθνείς αγορές το Μάιο του 2011 με αποτέλεσμα οι αποδόσεις των ομολόγων της να εκτοξευτούν πάνω από 6-7% το καλοκαίρι του 2011 και να φθάσουν σε επίπεδα κοντά στο 17% το 2012 και το Μάρτιο του 2013.

Τον Ιανουάριο του 2010 η Κύπρος είχε εκδώσει δεκαετές ομόλογο με επιτόκιο 4,7%.