You are here

Τάκης προς ΚΤ: Μειώστε τα επιτόκια

30/06/2002 11:07
Επιβραδύνεται ο ρυθμός ανάπτυξης

Έκκληση προς την Κεντρική Τράπεζα για μείωση των επιτοκίων απευθύνει ο Υπουργός οικονομικών Τάκης Κληρίδης.

Ο Τάκης Κληρίδης μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 έδωσε το στίγμα της πορείας της κυπριακής οικονομίας για το επόμενο εξάμηνο και ασφαλώς τα μηνύματα του αρμόδιου για τα οικονομικά του τόπου υπουργού δεν είναι ενθαρρυντικά.

Η SW δράττοντας της ευκαιρίας, με αφορμή τα μηνύματα που άφησε στις τηλεοπτικές του δηλώσεις ο υπουργός οικονομικών, επικοινώνησε μαζί του εκτενώς και συμπερασματικά ο κ. Κληρίδης ιεράρχησε τους κυριότερους λόγους που επιβάλλουν τη μείωση των επιτοκίων.

Η φορολογική μεταρρύθμιση, είπε στη SW ο κ. Κληρίδης, είναι ένα εργαλείο ανάπτυξης το οποίο έρχεται στην κατάλληλη στιγμή έχοντας υπόψη την επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας αλλά και της κυπριακής οικονομίας.
Πιστεύω – πρόσθεσε - ότι εκτός από τη φορολογική μεταρρύθμιση θα πρέπει να δοθούν και κάποια άλλα κίνητρα και κάποια άλλα θετικά μηνύματα στις επιχειρήσεις της Κύπρου.

Πρέπει οι πράξεις μας είναι προληπτικές και όχι θεραπευτικές εκ των υστέρων. Έχοντας μάλιστα υπόψη ότι υπάρχει μια αισθητή μείωση της ζήτησης για δάνεια από τις εμπορικές τράπεζες και έχοντας υπόψη και την αναμενόμενη σύγκλιση των επιτοκίων της κυπριακής λίρας με τα επιτόκια της Ευρωζώνης, πιθανότατα μια μείωση των επιτοκίων να δώσει το ερέθισμα το οποίο χρειάζεται η κυπριακή οικονομία. Το ερέθισμα αυτό θα είναι μία ψυχολογική ώθηση ώστε να ανατραπεί η επιβράδυνση της αύξησης του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας μας.

Ο Τάκης Κληρίδης επιβεβαίωσε και τα στοιχεία που έδωσε πριν από λίγες ημέρες στην έκθεση της η Κεντρική Τράπεζα για την αισθητή μείωση της ζήτησης δανείων – και τα οποία σχολίασε εκτενώς η StockWatch – από τις εμπορικές τράπεζες κατά 50 περίπου της εκατόν σε σχέση με το περασμένο έτος. Επεσήμανε ότι είναι μία αρνητική εξέλιξη και δεν έκρυψε την ανησυχία του και για τις ενδεχόμενες επιπτώσεις που θα προκύψουν στην καταναλωτική ζήτηση.

Ακόμη ο Τάκης Κληρίδης δεν αγνόησε και το αρνητικό δεδομένο της μείωσης του τουριστικού ρεύματος για φέτος τουλάχιστον, εκτιμώντας ότι η μείωση αυτή αναμένεται να ξεπεράσει το 15%.

Η πρόβλεψη διαφέρει ουσιωδώς από την αντίστοιχη πρόβλεψη του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού που είναι για μείωση 9% στις αφίξεις.