You are here

ΥΠΟΙΚ: «Κυνήγι» φθηνότερων επιτοκίων

24/01/2005 10:55
Καλύτερους όρους δανεισμού αναζητεί η κυβέρνηση. Όπως ανέφερε πριν από λίγα λεπτά ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών ο εκπρόσωπος και Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών Σταύρος Μιχαήλ γίνονται σκέψεις για ανασχεδιασμό του όλου συστήματος εσωτερικού και εξωτερικού δανεισμού.

Μιλώντας συγκεκριμένα για την περίπτωση δήμων και τοπικών φορέων (ο δανεισμός των οποίων συνυπολογίζεται στο δημόσιο χρέος) ο κ. Μιχαήλ είπε ότι «μελετάται και το ενδεχόμενο να κάνουμε ένα μεγάλο δάνειο για να τους εξοφλήσουμε όλους». Όπως τόνισε με τον ανασχεδιασμό του δανεισμού μπορούμε να πετύχουμε καλύτερους όρους και να μειώσουμε τις δαπάνες. Οι παριστάμενοι βουλευτές είδαν θετικά αυτό το ενδεχόμενο και άφησαν να νοηθεί ότι θα υποστήριζαν ένα τέτοιο σχέδιο. Ο κ. Μιχαήλ επεσήμανε ότι αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου Οικονομικών μελετά το όλο θέμα. Φυσικά πρόσθεσε πρέπει να λάβουμε υπόψη και άλλες παραμέτρους όπως ο συναλλαγματικός κίνδυνος, αλλά και ο συσχετισμός εσωτερικού και εξωτερικού δανεισμού. «Όσο είμαστε έξω από την ζώνη του ευρώ θέλει ιδιαίτερη προσοχή», ήταν η απάντηση που έδωσε ο κ. Μιχαήλ στις ερωτήσεις βουλευτών.

Το 2004 ο εξωτερικός δανεισμός του κράτους ανήλθε στο 30% του συνολικού, λόγω της έκδοσης ομολόγου ύψους €500 εκ. Στο Πρόγραμμα Σύγκλισης αναφέρεται ότι το κράτος επιθυμεί σταδιακά να μειώσει το ποσοστό αυτό.

Πληροφορίες της StockWatch αναφέρουν ότι μέσα στις σκέψεις του υπουργείου είναι η ομαδοποίηση πολλών μικρών δανείων με σκοπό «να επιτευχθούν χαμηλότερα επιτόκια».

Να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάτι το χειροπιαστό αλλά πρόκειται για σενάριο που επεξεργάζεται το υπουργείο.

Το 2004 το δημόσιο χρέος της Κύπρου, με βάση το Πρόγραμμα Σύγκλησης ανήλθε στο 75% του ΑΕΠ, υπερβαίνοντας κατά 15 ποσοστιαίες μονάδες το σχετικό κριτήριο του Μάαστριχτ

Του Γιώργου Αγαπίου