You are here

Οι καταθέτες μεγάλοι χαμένοι του 2018

13/12/2018 06:08

Οι καταθέτες στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα είναι οι μεγάλοι χαμένοι το 2018 καθώς η συνεχιζόμενη μείωση των επιτοκίων και η άνοδος του πληθωρισμού περιορίζει σημαντικά τις πραγματικές τους αποδόσεις, την ίδια στιγμή που οι χρεώστες απολαμβάνουν συνεχείς μειώσεις στα επιτόκια τους.

Οι δύο μεγάλες τράπεζες, Κύπρου και Ελληνική, έχουν προχωρήσει σε μειώσεις στα καταθετικά τους επιτόκια με ταχύτερο ρυθμό από ότι στα δανειστικά, με στόχο τη βελτίωση των καθαρών επιτοκιακών τους περιθωρίων και ενίσχυση της συρρικνούμενης εισοδηματικής τους βάσης.

Παρόμοιες κινήσεις έχουν γίνει και από μικρότερες τράπεζες με το σύνολο του συστήματος να παρουσιάζει σημαντική βελτίωση της καθαρής του ρευστότητας.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, το καταθετικό απόθεμα των τραπεζών, δηλαδή οι καταθέσεις πλην τα δάνεια, ανέρχεται στα €7,9 δισ. τον Οκτώβριο έναντι €3 δισ. πέρσι.

Οι κινήσεις των τραπεζών γίνονται σε περιβάλλον ιστορικά χαμηλών επιτοκίων, την ώρα που στην Ευρώπη για μεγάλες καταθέσεις προσφέρονται αρνητικά επιτόκια.

Για 12μηνη κατάθεση η Τρ. Κύπρου προσφέρει γύρω στο 0,5% και η Ελληνική 0,4% έναντι περίπου 1% που πρόσφεραν πριν ένα χρόνο.

Τα επιτόκια αυξάνονται με τη διάρκεια της εμπρόθεσμης κατάθεσης.

Η μείωση των καταθετικών επιτοκίων γίνεται εν μέσω των προσπαθειών που καταβάλλουν οι εγχώριες τράπεζες να ενισχύσουν τα επιτοκιακά τους περιθώρια, με αποτέλεσμα τα καταθετικά επιτόκια μειώνονται με ταχύτερο ρυθμό από ότι τα στεγαστικά.

Τους τελευταίους δώδεκα μήνες η μείωση στα καταθετικά επιτόκια φθάνει τις 62 ποσοστιαίες μονάδες ενώ στα στεγαστικά η μείωση ανέρχεται στις 50 ποσοστιαίες μονάδες

Η μείωση των επιτοκίων προκύπτει σε περιβάλλον επιτάχυνσης του πληθωρισμού, που περιορίζει ακόμα περισσότερο τις καθαρές αποδόσεις των καταθετών.

Μετά από χρόνια αποπληθωρισμού, οι τιμές αυξάνονται φέτος με ρυθμούς που διαβρώνουν ακόμα περισσότερο την αξία του χρήματος.  Η επιτάχυνση του πληθωρισμού οφείλεται στην αύξηση των διεθνών τιμών των καυσίμων.

Ο πληθωρισμός πλησίασε τον Οκτώβριο το 3% έναντι 0,1% που ήταν τον περσινό Οκτώβριο και έναντι του αποπληθωρισμού που παρουσιάστηκε το πρώτο τετράμηνο του 2018.

Της Γεωργίας Χαννή