You are here

Προς νέες αυξήσεις στο κόστος χρήματος

02/02/2023 07:06

Σε νέα αύξηση των βασικών της επιτοκίων αναμένεται να προχωρήσει σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), στο πλαίσιο των προσπαθειών της για τιθάσευση του πληθωρισμού.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και η εκτόξευση των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων, οδήγησε την ΕΚΤ σε επιθετικό κύκλο σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής.

Από τον περασμένο Ιούλιο, η ΕΚΤ προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων της κατά 2,5%, προκειμένου να θέσει υπό έλεγχο το ρυθμό αύξησης των τιμών.

Ο πληθωρισμός κορυφώθηκε στο 10,6% τον περασμένο Οκτώβριο, υπερβαίνοντας κατά πέντε φορές τo στόχο της ΕΚΤ για πληθωρισμό 2%.

Η Πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ανέφερε επανειλημμένα ότι τα επιτόκια θα συνεχίσουν να αυξάνονται με σταθερό ρυθμό.

Οι περισσότεροι αναλυτές αναμένουν αύξηση 50 μονάδων βάσης και το Μάρτιο.

Απανωτές αυξήσεις τους προηγούμενους μήνες

Υπενθυμίζεται ότι στις 21 Ιουλίου, η ΕΚΤ έλαβε ιστορική απόφαση για αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης σε μια προσπάθεια να τιθασεύσει τον πληθωρισμό που εκτοξεύεται σε πρωτοφανή υψηλά επίπεδα.

Η ΕΚΤ προχώρησε στις 8 Σεπτεμβρίου σε νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης. Όπως ανακοινώθηκε, αυτό το βήμα στόχευσε στην επίσπευση της μετάβασης από το ισχύον διευκολυντικό, σε υψηλό βαθμό, επίπεδο των επιτοκίων πολιτικής, προς επίπεδα που θα διασφαλίσουν την έγκαιρη επαναφορά του πληθωρισμού στο μεσοπρόθεσμο στόχο της ΕΚΤ του 2%.

Στις 27 Οκτωβρίου, η ΕΚΤ προχώρησε σε νέα ιστορική αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης.

Στις 15 Δεκεμβρίου, η ΕΚΤ αποφάσισε ηπιότερη αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης.

Επηρεάζονται οι δόσεις δανείων

Η αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ αναμένεται να επηρεάσει και τις δόσεις δανείων δανειοληπτών που έχουν δάνεια συνδεδεμένα με euribor.

Η BOCH ενημέρωσε πρόσφατα χιλιάδες πελάτες της για επικείμενη αύξηση των δόσεων των δανείων τους από το Μάρτιο του 2023.

Η απόφαση για αύξηση των επιτοκίων αναμένεται να ληφθεί παρά την υποχώρηση του πληθωρισμού τους τελευταίους μήνες.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη επιβραδύνθηκε στο 8,5% τον Ιανουάριο από 9,2% το Δεκέμβριο.

Στην Κύπρο, ο πληθωρισμός μειώθηκε στο 6,8% τον πρώτο μήνα του 2023 από 7,6% το Δεκέμβριο του 2022.

Αναλυτές εκτιμούν ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί σταθεροποιητικά εντός του 2023, πριν υποχωρήσει σε επίπεδα πιο κοντά στον στόχο της ΕΚΤ για πληθωρισμό 2%, κάτι που δεν αναμένεται να γίνει πριν από την επόμενη χρονιά.

Σημαντικές αυξήσεις καταγράφουν στο μεταξύ, οι τιμές προϊόντων και υπηρεσιών, σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Καταναλωτών.

Ταυτόχρονα, ανοδικά κινούνται και οι τιμές των καυσίμων. Φορείς της αγοράς προβλέπουν αυξήσεις τις επόμενες μέρες, ένεκα των αυξήσεων που καταγράφονται στις διεθνείς αγορές.

Της Γεωργίας Χαννή