You are here

Διοικητής: Έρχεται σημαντική μείωση πληθωρισμού

21/04/2023 13:43

Μέχρι το τέλος του 2023 θα δούμε σημαντική μείωση του πληθωρισμού, σημείωσε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνος Ηροδότου.

Μιλώντας μετά από τη σημερινή συνάντησή του με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Ηροδότου αναφέρθηκε στις επικείμενες αποφάσεις της ΕΚΤ για νέα αύξηση των επιτοκίων.

«Η απόφαση που λήφθηκε, με την οποία συμφωνώ, είναι να μην προκαταλαμβάνουμε τις αποφάσεις», είπε, σημειώνοντας ότι η όποια απόφαση θα βασιστεί στα στοιχεία των οικονομιών της ευρωζώνης.

Μέχρι τις αρχές Μαΐου και συγκεκριμένα τις 4 Μαΐου που είναι προγραμματισμένη η συνεδρία της ΕΚΤ, το συμβούλιο θα έχει ενώπιον του τα πιο πρόσφατα στοιχεία Μαρτίου και ενδεχομένως τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις Απριλίου, σύμφωνα με τον διοικητή της ΚΤ.

Ο κ. Ηροδότου σημείωσε ότι οι αυξήσεις επιτοκίων αρχίζουν να έχουν αποτέλεσμα σε ότι αφορά τον πληθωρισμό, υποδεικνύοντας ότι η άνοδος του πληθωρισμού δεν έχει να κάνει με την προσφορά προϊόντων και την εφοδιαστική αλυσίδα.

Άρχισε από τις αυξήσεις στο ενεργειακό κόστος, ανέφερε, αλλά από το περσινό καλοκαίρι έχει εξαπλωθεί σε όλη την οικονομία, πρόσθεσε.

«Μέχρι το τέλος του 2023 θα δούμε σημαντική μείωση του πληθωρισμού», συμπλήρωσε, εξηγώντας ότι περνούν μήνες για να φανούν τα αποτελέσματα των αυξήσεων των επιτοκίων.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Φίλιπ Λέιν, δήλωσε την Τετάρτη ότι περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων στην Ευρωζώνη θα είναι κατάλληλες για την εξομάλυνση του υψηλού πληθωρισμού, εάν οι συνθήκες παραμείνουν όπως αναμένονται.

Τον Μάρτιο, οι τιμές καταναλωτή στην Ευρωζώνη αυξήθηκαν κατά 6,9%, σε ετήσια βάση, από 8,5% τον Φεβρουάριο.

Ωστόσο, αυτό το ποσοστό εξακολουθεί να είναι πολύ πάνω από το στόχο του 2% της ΕΚΤ.

Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια κατά 3,5 ποσοστιαίες μονάδες από τον Ιούλιο του 2022, για να θέσει υπό έλεγχο τις αυξανόμενες τιμές καταναλωτή.

Της Μαρίας Χαμπή