You are here

Ακύρωση του PSI προτείνει ο Ορφανίδης

06/01/2012 08:00
Την ακύρωση της απόφασης για συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη διάσωση της Ελλάδας υποστηρίζει ο Αθανάσιος Ορφανίδης σε σημερινό του άρθρο στη Financial Times.

«Η ακύρωση της απόφασης για συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα θα συμβάλει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης», αναφέρει.

Εντοπίζοντας λάθη στις αποφάσεις των ευρωπαίων ηγετών στις συνόδους κορυφής Οκτωβρίου 2010, Ιουλίου 2011 και Οκτωβρίου 2011, ο κ. Ορφανίδης υποστηρίζει την αναθεώρηση της απόφασης για το PSI, η οποία έχει συμβάλει στη διάβρωση της εμπιστοσύνης στη ζώνη του ευρώ.

Ο κ. Ορφανίδης επιρρίπτει ευθύνη σε φορείς λήψης αποφάσεων στην ευρωζώνη για την κατάσταση που υπάρχει σήμερα, υποστηρίζοντας ότι έχει συμβάλει στην απώλεια εμπιστοσύνης στη ζώνη του ευρώ.

«Η ακύρωση της απόφασης για την Ελλάδα θα ανέβαζε το κόστος χρηματοδότησης για την ελληνική κυβέρνηση, αλλά με την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στη ζώνη του ευρώ θα μειωθεί το κόστος χρηματοδότησης των άλλων κρατών της ζώνης του ευρώ», αναφέρει.

Οι εγχώριες τράπεζες που εποπτεύει η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου κατέχουν ελληνικά ομόλογα ύψους €5,1 δις, και υπολογίζεται ότι από το κούρεμα των ομολόγων και από την απομείωση των ομολόγων κρατών της ευρωζώνης που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών, θα χρειαστούν νέα κεφάλαια €3,6 δις.

«Η αντιστροφή της απόφασης για το ελληνικό PSI θα ωφελήσει τη ζώνη του ευρώ στο σύνολό της. Ένα 30ετές δάνειο στην Ελλάδα με χαμηλό επιτόκιο θα μπορούσε να συνοδεύσει την ακύρωση της απόφασης για το ελληνικό PSI ώστε το κόστος χρηματοδότησης για τη χώρα να παραμείνει όσο χαμηλά όσο προβλέπεται σήμερα», συνεχίζει,

«Το κλειδί είναι να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη», καταλήγει, που είναι σημαντική για τις αγορές κυβερνητικού χρέους.