You are here

Αναγκαιότητα για ενίσχυση ρευστότητας

08/01/2013 15:01
Χρειάζεται η πραγματική ενίσχυση της λειτουργίας των τραπεζών με τη μείωση των επιτοκίων κατά τρόπο που να αυξηθεί παράλληλα η ρευστότητα των τραπεζών, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρης Συλλούρης.

Μετά από συνάντηση με αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Προστασίας Δανειοληπτών Κύπρου, ο κ. Συλλούρης αναφέρθηκε στην ανάγκη «να γίνουν ρυθμίσεις σημαντικές ούτως ώστε οι τράπεζες να εξυπηρετούν αυτούς τους οποίους έχουν και καταχρεώσει και μειώσει την αξία των περιουσιών τους και που θα πληρώσουν στο τέλος της ημέρας την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με βαριές φορολογίες».

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος είπε ότι «η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν είναι μια λογιστική πράξη στην οποία θα καταλήξουν τα χρήματα των φορολογούμενων απλώς και μόνο για να δώσουμε μια καλύτερη εικόνα».

Σε δηλώσεις του ο Σπύρος Σπυρίδωνος, αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας Δανειοληπτών Κύπρου, είπε ότι «σκοπός της συνάντησης με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κόμματος είναι η συζήτηση, η οποία θα γίνει και με τις άλλες κομματικές ηγεσίες, για την ορθή διαχείριση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών».

Ο κ. Σπυρίδωνος είπε ότι μέσα από αυτές τις συναντήσεις θέλουμε «να βεβαιωθούμε ότι τα χρήματα που θα πληρώσει ο φορολογούμενος θα πρέπει να λειτουργούν και κατά τρόπο που να προστατεύουν και τα δικαιώματα αυτών των οποίων καλούμε σήμερα να πληρώσουν και την ανακεφαλαιοποίηση και πολλά άλλα θέματα που δεν έχουμε διαχειριστεί μέσα από το σύστημα, και χρησιμοποιώ πληθυντικό γιατί όλοι ευθυνόμαστε, και σήμερα καταλήξαμε εδώ που καταλήξαμε».

Για αυτό ως Σύνδεσμος, συνέχισε ο κ. Σπυρίδωνος, «έχουμε στόχο να προωθήσουμε και να προστατεύσουμε το πλατύ κοινό και να βεβαιωθούμε ότι αυτό που μέχρι χθες ήταν το όνειρο κάποιου, ένα οικιστικό δάνειο, να μην γίνει σήμερα εφιάλτης».

Καταλήγοντας, εξήγησε ότι «αυτή τη στιγμή με τον τρόπο που λειτουργούμε στην Κύπρο, άνθρωποι οι οποίοι έπαιρναν δάνειο με χαμηλά επιτόκια έρχονται σήμερα και αναγκάζονται από την τράπεζα με την οποία συνεργάζονται, δίχως την δική τους συγκατάθεση, να δέχονται συνεχή αύξηση στα επιτόκια επί των δανείων τους και έχουμε πρόβλημα».