You are here

Αντίστροφη μέτρηση για τα χαμηλά επιτόκια

08/09/2021 06:58

Σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα ανέρχεται το κόστος δανεισμού στην Κύπρο, ενισχύοντας τις προοπτικές ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας. Ωστόσο, οικονομολόγοι εκτιμούν ότι δεν αποκλείεται η αύξηση των επιτοκίων στην Ευρωζώνη το επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το κόστος του βραχυπρόθεσμου δανεισμού ανέρχεται σε 2,67% από 5,78% το 2015 και 7,22% το 2009.

Το κόστος δανεισμού για τις επιχειρήσεις υποχωρεί στο 2,98% από 6,04%το 2015 και 7,5% το 2009.

Το κόστος για στεγαστικά δάνεια υποχωρεί στο 2,79% από 6,6% το 2013 και 7,22% το 2009.

Ο οικονομολόγος Μάριος Σούπασιης, αναφέρει στη StockWatch ότι το επιτοκιακό καθεστώς στην Κύπρο είναι σε πρωτόγνωρα χαμηλά ιστορικά επίπεδα, ακολουθώντας την ευρύτερη τάση που επικρατεί στην Ευρωζώνη και ότι αυτό οφείλεται στην νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. 

«Από τον Ιούνιο του 2014, η ΕΚΤ μείωσε τα επιτόκια της στο - 0,10% ενώ μετά από περαιτέρω μειώσεις, από το Σεπτέμβριο του 2019 παράμεινε στο -0,5%. Ο λόγος της ακραίας αυτής κίνησης, είναι η αντιμετώπιση του αντιπληθωρισμού (deflation), δηλ. της μείωσης των τιμών στην οικονομία», αναφέρει.

Σύμφωνα με τον οικονομολόγο, η λογική των αρνητικών επιτοκίων αποσκοπεί στη μείωση του κόστους και του δανεισμού για τις επιχειρήσεις, πρωτίστως και τα νοικοκυριά, ενώ παράλληλα, υποστηρίζουν την εξαγωγική δραστηριότητα της ευρωζώνης. 

Επίσης, όπως επισημαίνει, στοχεύουν σε επιπλέον δανεισμό από νοικοκυριά και επιχειρήσεις ώστε να δημιουργηθούν ευνοϊκές συνθήκες οικονομικής ανάπτυξης με στόχο την ανάκαμψη του πληθωρισμού. 

Ο κ. Σούπασιης επισημαίνει ότι η υποστήριξη της ΕΚΤ με αρνητικά επιτόκια και με μη-τυπικά μέτρα (πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων – Asset Purchasing Program) καθώς και η οικονομική στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα κράτη μέλη λόγω της πανδημίας, λειτουργούν υποστηρικτικά στο τρέχoν περιβάλλον των αρνητικών επιτοκίων.

Αναφέρει ότι τα επιτόκια στην Κύπρο κυμαίνονται υψηλότερα κατά 0,9%-1% από το μέσο όρο επιτοκίων στην Ευρωζώνη.

Υποδεικνύει ότι αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί για πάντα. 

«Ήδη, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Αμερικής (Federal Reserve), προετοιμάζεται για απόσυρση των μέτρων στήριξης της οικονομίας.  Ο λόγος είναι ο μεγαλύτερος ρυθμός αύξησης του πληθωρισμού (Ιούλιος 5.4%) μετά από 13 χρόνια», σημειώνει. 

«Ήδη λοιπόν, η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, ετοιμάζεται για την αντίστροφη μέτρηση, μία κίνηση που αναπόφευκτα αργά η γρήγορα θα επηρεάσει και την ΕΚΤ», εκτιμά ο κ. Σούπασιης.

Όπως επεσήμανε, ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης τον Αύγουστο ανήλθε σε 3% μετά από 10 χρόνια. «Άρα λοιπόν, η αύξηση των επιτοκίων στην Ευρωζώνη δεν είναι επιστημονικό σενάριο», τονίζει.

Σύμφωνα με τον κ. Σούπασιη, πιθανή άνοδος των επιτοκίων θα αυξήσει το κόστος δανεισμού για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά και θα αυξήσει το κόστος δανεισμού για την Κυπριακή Δημοκρατία. 

Της Γεωργίας Χαννή