You are here

Αβέρωφ: Ο συνεργατισμός να μειώσει τα επιτόκια

12/12/2014 14:14
Ο κρατικός συνεργατισμός πρέπει να σύρει πρώτος το χορό της σημαντικής μείωσης των επιτοκίων, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.

«Αναμένω από τον κρατικό συνεργατισμό να είναι ο πρώτος που θα ανακοινώσει τα ευχάριστα νέα για τη μείωση των δανειστικών επιτοκίων, ανέφερε ο κ. Νεοφύτου, σε δηλώσεις του ύστερα από συνάντηση με τον πρόεδρο της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας (ΣΚΤ) Νικόλα Χατζηγιάννη.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ επεσήμανε πως «έχουμε επιτόκια τόσο δανειστικά όσο και καταθετικά, κατά 2-2,5 ποσοστιαίες μονάδες κατά μέσο όρο πιο ψηλά από ό,τι στην Ευρώπη, που γονατίζουν την οικονομία, τα κυπριακά νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

«Οφείλετε», ανέφερε, απευθυνόμενος στον κ. Χατζηγιάννη, «μέσα και από τη γρήγορη αναδιάρθρωση των δανείων να προχωρήσετε στη μείωση των δανειστικών επιτοκίων αλλά και παράλληλα, εκεί που μπορείτε και υπάρχουν βιώσιμες προτάσεις, να χρηματοδοτήσετε και την οικονομική ανάπτυξη του τόπου».

Από την πλευρά του ο κ. Χατζηγιάννης ανέφερε πως ο συνεργατισμός ήδη προχώρησε πριν από 2-3 βδομάδες με «μεγάλες μειώσεις επιτοκίων, όχι της τάξης του 0,25%», για κάποιες ευαίσθητες ομάδες.

«Πρέπει να προχωρήσουμε σε αυτή τη γραμμή ώστε να στηρίξουμε αυτούς οι οποίοι φάνηκαν συνεπείς και την ίδια στιγμή να δώσουμε κίνητρο και στους άλλους», επεσήμανε.

Σημείωσε ακόμη πως «επεξεργαζόμαστε και εμείς διάφορες προτάσεις και λύσεις έτσι ώστε να έλθει φθηνή χρηματοδότηση» η οποία να διοχετευτεί σε κάποιες καλές χορηγήσεις.

Ο κ. Χατζηγιάννης επεσήμανε πως «ο τόπος, ο συνεργατισμός και η οικονομία χρειάζονται και γρήγορες αναδιαρθρώσεις, αποτελεσματικές και καλές χορηγήσεις».

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ στις δηλώσεις του έστειλε το μήνυμα πως «θα είμαστε δίπλα από ένα σωστό συνεργατισμό που με σύνεση θα προχωρεί στη δανειοδότηση, εκεί που προσφέρεται, αλλά και που θα κρατήσει τον ανθρωποκεντρικό του χαρακτήρα, στηρίζοντας κατά κύριο λόγο τα νοικοκυριά».

Είπε πως αυτός και οι συνεργάτες του έτυχαν πλήρους ενημέρωσης για τη σημερινή κατάσταση στο συνεργατισμό και αφού άκουσαν θέσεις και απόψεις εξέφρασαν τις δικές τους θέσεις.

Ο κ. Νεοφύτου είπε πως «είναι η ώρα που και το τραπεζικό σύστημα έχει υποχρεώσεις. Εχει υποχρέωση να δει τον σωστό δανειολήπτη, τον συνεπέστατο δανειολήπτη, αυτόν που και εν μέσω αυτής της οδυνηρής οικονομικής κρίσης συνεχίζει να πληρώνει τις δόσεις του και πρέπει αυτόν τον δανειολήπτη να τον δουν με διαφορετική προσέγγιση, με μείωση του δανειστικού του επιτοκίου», επεσήμανε.

Πρέπει παράλληλα να προχωρήσουν και οι αναδιαρθρώσεις των καθυστερημένων δανείων για να δοθεί η ευκαιρία, και είναι πίστη μας ότι η πλειοψηφία των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με τη σωστή αναδιάρθρωση θα καταστούν εξυπηρετούμενα που θα βοηθήσουν και το τραπεζικό σύστημα και την οικονομία αλλά και τους δανειολήπτες, ανέφερε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

Επεσήμανε πως οι τράπεζες και ο συνεργατισμός δεν πρέπει μόνο να εισπράττουν δάνεια αλλά εκεί που υπάρχουν καλές επενδύσεις, που δεν υπάρχουν ρίσκα, και υπάρχουν προοπτικές να χρηματοδοτούν την οικονομική ανάπτυξη του τόπου και τις νέες επενδύσεις.

Ο κ. Νεοφύτου κάλεσε τον συνεργατισμό και τις άλλες εμπορικές τράπεζες να εκμεταλλευτούν προς όφελος της οικονομίας την πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για δανεισμό κυπριακών τραπεζικών ιδρυμάτων με καλυμμένα ομόλογα, με μηδέν επιτόκιο.

Ο πρόεδρος της ΣΚΤ ανέφερε πως υπήρξε σύγκλιση απόψεων για τα τεκταινόμενα σήμερα στο τραπεζικό τοπίο, για τις μεγάλες προκλήσεις και τις στρεβλώσεις που υπάρχουν και για το πώς πρέπει να προχωρήσει ο συνεργατισμός ως ο μεγαλύτερος εγχώριος χρηματοπιστωτικός οργανισμός, ώστε να αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί στην κυπριακή κοινωνία και οικονομία.

Υπάρχουν πάρα πολλές προκλήσεις. Τις αναγνωρίζουμε. Έχουμε το πλάνο μας και θα προχωρήσουμε για να γίνουν όλες οι τομές και αλλαγές που χρειάζονται για να ανταποκριθούμε στον ρόλο που η κοινωνία και η πολιτεία ζητούν από το συνεργατισμό, επεσήμανε.