You are here

Αυξάνονται οι δόσεις στα δάνεια

03/02/2023 06:55

Αυξάνονται οι δόσεις των δανειοληπτών που έχουν δάνεια συνδεδεμένα με Euribor, μετά τη νέα αύξηση των βασικών της επιτοκίων στην οποία προχώρησε χθες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Η δύσκολη οικονομική συγκυρία με την εντεινόμενη αβεβαιότητα, σε συνδυασμό με τις απανωτές αυξήσεις των επιτοκίων, συμπιέζουν περαιτέρω τα εισοδήματα των νοικοκυριών.

Το ΔΣ της ΕΚΤ αποφάσισε χθες να αυξήσει τα τρία βασικά επιτόκια της ΕΚΤ κατά 50 μονάδες βάσης και αναμένει ότι θα τα αυξήσει περαιτέρω τον επόμενο μήνα, ενώ στη συνέχεια θα αξιολογήσει την περαιτέρω πορεία που θα ακολουθήσει.

Όπως τονίστηκε χθες, το διοικητικό συμβούλιο θα συνεχίσει την πορεία του προς τη σημαντική αύξηση των επιτοκίων με σταθερό ρυθμό και τη διατήρησή τους σε επίπεδα που είναι επαρκώς περιοριστικά, προκειμένου να διασφαλιστεί η έγκαιρη επαναφορά του πληθωρισμού στο μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%.

Σύμφωνα με την ΕΚΤ, η διατήρηση των επιτοκίων σε περιοριστικά επίπεδα θα μειώσει με την πάροδο του χρόνου τον πληθωρισμό περιορίζοντας τη ζήτηση και θα αποτρέψει τον κίνδυνο επίμονης μετατόπισης προς τα πάνω των προσδοκιών για τον πληθωρισμό.

Ο οικονομολόγος Στέλιος Πλατής, σημειώνει στη StockWatch ότι ακόμη μια αύξηση στο κόστος του χρήματος θα πιέσει ακόμη περισσότερο νοικοκυριά και επιχειρήσεις καθώς, όπως αναφέρει, στην πλειονότητά τους τα δάνεια στην Κύπρο είναι σε κυμαινόμενο επιτόκιο, συσχετισμένα είτε άμεσα, είτε μέσω euribor με τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ.

«Ενδεικτικά, η αύξηση της τάξης του 0.5% που έχει αποφασιστεί χθες για ένα δάνειο με βάση το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ, με υπόλοιπο €200.000 και χρόνο αποπληρωμής 20 χρόνια, θα δει τη δόση του να ανεβαίνει περίπου κατά €50 το μήνα ή €600 σε ετήσια βάση».

Επεσήμανε πως αυτό «έρχεται να προστεθεί στο συν €350 μηνιαία αύξηση περίπου από το Γενάρη του 2022, ή γύρω στα €4.150 σε ετήσια βάση, στο ίδιο δάνειο. Ένα ομολογουμένως σημαντικό κονδύλι για το μέσο νοικοκυριό σήμερα».

Η BOCH ενημέρωσε πρόσφατα χιλιάδες πελάτες της για επικείμενη αύξηση των δόσεων των δανείων τους από το Μάρτιο του 2023.

Από τον περασμένο Ιούλιο, η ΕΚΤ έχει προχωρήσει σε συνολική αύξηση των επιτοκίων της κατά 3%, προκειμένου να θέσει υπό έλεγχο το ρυθμό αύξησης των τιμών.

Πλησιάζει το τέλος της νομισματικής σύσφιξης

Η απόφαση είναι σύμφωνη με τη ρητορική που υιοθέτησε η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ από το Δεκέμβριο, όταν κατέστησε σαφές ότι η κεντρική τράπεζα αναμένει να συνεχίσει τη σύσφιξη της πολιτικής με ρυθμό για να αποτρέψει την παγίωση του υψηλού πληθωρισμού.

Ωστόσο, αναλυτές καταγράφουν επίσης ότι η ΕΚΤ άφησε να νοηθεί πως αυτή ίσως να είναι η τελευταία αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης.

Οι Moody’s κάνουν λόγο για ενδείξεις ότι η πολιτική σύσφιξης φτάνει στο τέλος της επισημαίνοντας ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες υπέδειξαν πως η άνοδος Μαρτίου θα είναι μεγάλη, αλλά ότι ενδεχομένως να είναι η τελευταία μεγάλη αύξηση. Αυτό ανοίγει την πόρτα σε αύξηση 25 μονάδων βάσης το Μάιο, όπως σημειώνουν.

Επισημαίνουν ότι το μεγαλύτερο ερώτημα που απομένει, είναι εάν ο Ιούνιος θα φέρει και άλλη μικρή αύξηση ή εάν θα σηματοδοτήσει το επίσημο τέλος της νομισματικής σύσφιξης, με τον οίκο να κλίνει προς το δεύτερο σενάριο, χωρίς να αποκλείει μια ακόμα αύξηση των επιτοκίων.

Σύμφωνα με τους Financial Times, η δέσμευση της τράπεζας για περαιτέρω σημαντικές αυξήσεις επιτοκίων την κάνει να ξεχωρίζει από τους ομολόγους της στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, οι οποίοι έστειλαν το μήνυμα αυτή την εβδομάδα ότι τα επιτόκια πλησιάζουν στο ανώτατο σημείο τους. 

Η κίνηση της ΕΚΤ ακολούθησε την αύξηση των επιτοκίων κατά μισή μονάδα από την Τράπεζα της Αγγλίας και την άνοδο κατά ένα τέταρτο της μονάδας την Τετάρτη από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. 

Εντούτοις, η Fed έχει επιβραδύνει το ρυθμό της νομισματικής σύσφιξης λόγω ενδείξεων ότι ορισμένες πιέσεις στις τιμές στις ΗΠΑ αποδυναμώνονται.

Ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell, δημιούργησε προσδοκίες αυτή την εβδομάδα ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να επιστρέψει στο στόχο του 2% της κεντρικής τράπεζας χωρίς, «μια πραγματικά σημαντική οικονομική πτώση», ενώ υπέδειξε ότι «η αποπληθωριστική διαδικασία έχει αρχίσει».

Ο οίκος Moody’s εκτιμά ότι τον επόμενο μήνα η Fed θα προχωρήσει και πάλι σε αύξηση των επιτοκίων κατά ένα τέταρτο της μονάδας, ενώ αναμένεται να ακολουθήσει παύση, ώστε να αξιολογηθεί η αντίδραση της οικονομίας των ΗΠΑ στην επιθετική νομισματική σύσφιξη.

Η BoE άφησε επίσης να εννοηθεί ότι μπορεί να έχει φτάσει στο ψηλότερο σημείο των επιτοκίων, στο 4%.

Της Γεωργίας Χαννή