You are here

Δεκαπέντε χιλιάδες αιτήσεις για αναστολή δόσεων

04/04/2020 10:05

Πέραν των αρχικών εκτιμήσεων των τραπεζών είναι η ανταπόκριση ιδιωτών και επιχειρήσεων  να συμμετέχουν στο σχέδιο για την αναστολή αποπληρωμής  δόσεων  στη βάση της νομοθεσίας που ψήφισε η βουλή και του σχετικού διατάγματος  που εξέδωσε το υπουργείο οικονομικών.

Παρά το γεγονός ότι οι τράπεζες δεν έθεσαν χρονοδιάγραμμα σε ότι αφορά την υποβολή της σχετικής αίτησης  χιλιάδες  δανειολήπτες έσπευσαν από τις πρώτες μέρες να υποβάλουν αιτήσεις μέσω κυρίως  του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Μόνο στις δύο συστημικές τράπεζες Κύπρου και Ελληνικής,  το σύνολο των αιτήσεων που είχε υποβληθεί μέχρι τις  τρείς το  απόγευμα της Παρασκευής, ανήλθε  γύρω στις 15 χιλ.

Στην πλειονότητα τους οι υποβληθείσες αιτήσεις  για την αναστολή αποπληρωμής δόσεων αφορούν δάνεια λιανικής τραπεζικής που φθάνουν και μέχρι το 80% του συνόλου των αιτήσεων.

Με βάση στοιχεία που διαθέτουν οι τράπεζες, από το  σύνολο του αριθμού των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί και κατηγοριοποιούνται στη λιανική τραπεζική, το 40% αφορά  στεγαστικά δάνεια, το 45% καταναλωτικά και δάνεια αγοράς οχήματος και  το 15% πιστωτικές κάρτες.

Στο σύστημα της Τράπεζας Κύπρου καταχωρήθηκαν μέχρι χθες στις  τρείς το απόγευμα  γύρω στις 8.500  αιτήσεις και στην Ελληνική Τράπεζα πέραν των 6 χιλ.

Μεγάλη ανταπόκριση στο σχέδιο για την αναστολή της αποπληρωμής δόσεων εκδηλώνεται και από  εκατοντάδες δανειολήπτες που είναι πελάτες  μικρότερων εγχώριων τραπεζών.

Το μορατόριουμ  αναστολής  αποπληρωμής των δόσεων δίνει ανάσα επιβίωσης και ελπίδας στις επιχειρήσεις για να αντέξουν τις αντίξοες συνθήκες που έχει συσσωρεύσει η παρατεταμένη υγειονομική κρίση, επισημαίνουν στη StockWatch οι επικεφαλής των εργοδοτικών οργανώσεων, ο  γγ του ΚΕΒΕ και  γδ της ΟΕΒ Μάριος Τσιακκής και Μιχάλης Αντωνίου, αντίστοιχα.

Η πραγματική οικονομία, τόνισαν, αναμένει από το τραπεζικό σύστημα να στηρίξει και με τη διοχέτευση ρευστότητας τις επιχειρήσεις οι οποίες με τη σειρά τους θα διασφαλίσουν και τις θέσεις εργασίας όπως είναι και η απαίτηση της πολιτείας.

«Οι ενδείξεις που έχουμε ως εργοδοτικές οργανώσεις είναι ότι η συντριπτική πλειονότητα των μελών  μας  θα ενταχθεί στο σχέδιο αναστολής αποπληρωμής των δόσεων», ανέφεραν στη StockWatch.

«Το επιμελητήριο ενθαρρύνει τα μέλη  του να υποβάλουν σχετική αίτηση  προς τις τράπεζες, ώστε με αυτό τον τρόπο να δώσουν ανάσα στις επιχειρήσεις τους μέχρι να εξομαλυνθεί η κατάσταση, διότι οι εκτιμήσεις είναι ότι η υγειονομική κρίση θα κρατήσει αρκετό χρόνο», σημείωσε  ο Μ. Τσιακκής.

Από την πλευρά του ο γδ της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου ανέφερε ότι τα μέλη της ομοσπονδίας θα αξιοποιήσουν το εργαλείο της αναστολής των δόσεων καθώς, όπως εξήγησε, είναι ένα μέτρο το οποίο θα βοηθήσει τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα την επιβίωση των επιχειρήσεων αφού με αυτόν τον τρόπο θα πάρουν μία ρευστοτική ανάσα.

Οι εργοδοτικές οργανώσεις χαιρέτισαν και  τη χθεσινή ανακοίνωση του συνδέσμου τραπεζών να μην εφαρμοστεί ανατοκισμός κατά την περίοδο αναστολής αποπληρωμής των δόσεων.

Ενδεικτική της εξέλιξης αυτής ήταν και η παρέμβαση του υπουργού οικονομικών Κωνσταντίνου Πετρίδη σε ανάρτηση χθες το βράδυ στο twitter  ο οποίος σημείωσε ότι «έγινε αυτό το οποίο αναμενόταν και ήταν αναγκαίο σε σχέση με την απόφαση των τραπεζών» και πρόσθεσε:

«Επόμενο βήμα να διαθέσουν ρευστότητα στις επιχειρήσεις με φτηνό δανεισμό, με βάση το σχέδιο δανείων που προτείνουμε»

Το μορατόριουμ αναστολής δόσεων δεν συνιστά αναδιάρθρωση

Οι τράπεζες θεωρούν ιδιαίτερα σημαντική την προ πολλού αναμενόμενη διευκρίνιση που έδωσε χθες η Κεντρική Τράπεζα με τη εγκύκλιο της.

Η εγκύκλιος σημειώνει μεταξύ άλλων ότι η εφαρμογή γενικών μορατόριων πληρωμών (general moratoria), δεν συνιστά μέτρο αναδιάρθρωσης.

Επισημαίνει ότι συνεπεία αυτού, δεν απαιτείται από τα πιστωτικά ιδρύματα η διενέργεια αξιολόγησης του ενδεχομένου μείωσης της καθαρής παρούσας αξίας των πιστωτικών διευκολύνσεων που εμπίπτουν των  προνοιών των γενικών μορατόριων (Diminished Financial Obligation Test) για σκοπούς αναγνώρισης ενδεχόμενων νέων αθετήσεων.

Η ΚΤ υποδεικνύει στις τράπεζες ότι η εγχώρια εποπτική αρχή θα επιτρέπει στις τράπεζες να επανεξετάσουν την τιμολογιακή πολιτική των δανείων τους για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η περίοδος αναστολής δόσεων.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο οι τράπεζες, μπορούν να αναθεωρήσουν την τιμολογιακή τους πολιτική η οποία θα εφαρμοστεί εντός της περιόδου των έκτακτων μέτρων αναστολής των δόσεων.

Προστίθεται , πως οι τράπεζες θα πρέπει να συνεννοηθούν μεταξύ τους και να συμφωνήσουν, ώστε να εφαρμοστούν ομοιόμορφα οι αποφάσεις που εμπίπτουν των έκτακτων μέτρων αναστολής των δόσεων.

Παράλληλα, η Κεντρική σημειώνει ότι η επίδραση των αποφάσεων στην κεφαλαιακή βάση των τραπεζών θα πρέπει να αξιολογηθεί με βάση την ικανότητα να απορροφήσουν μελλοντικές ζημιές, λαμβάνοντας υπόψη τα εποπτικά μέτρα χαλάρωσης της ΕΚΤ και της ΚΤ.

Του Λεύκου Χρίστου