You are here

Δεν είναι αρκετή η μείωση επιτοκίων

05/11/2013 14:37
Την εκτίμηση ότι η μείωση του 1% στα δανειστικά επιτόκια της Alpha Bank και της Τράπεζας Κύπρου είναι «καλό βήμα» που δεν είναι όμως αρκετό, εξέφρασε σήμερα ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος σημείωσε πως τα ψηλά επιτόκια που έχουμε στην Κύπρο γονατίζουν την οικονομία, τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ευχήθηκε οι τράπεζες από μόνες τους να μειώσουν περαιτέρω τα δανειστικά επιτόκια ώστε να μην χρειαστεί η νομοθετική ρύθμισή τους.

Σε δηλώσεις στο Αυγόρου και κληθείς να σχολιάσει τη μείωση των δανειστικών επιτοκίων από τις τράπεζες, ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ότι «τις τελευταίες μέρες άρχισαν και οι θετικές εξελίξεις στο χρηματοπιστωτικό τομέα, έχουμε ακόμα πολύ δρόμο. Η ανακεφαλαιοποίηση της Ελληνικής Τράπεζας από ξένα αλλά και ντόπια κεφάλαια ήταν μία ψήφος εμπιστοσύνης στο κυπριακό χρηματοπιστωτικό τομέα», είπε και πρόσθεσε πως «ακόμα ένα καλό νέο είναι οι ανακοινώσεις τόσο της Alpha Bank όσο και της Τράπεζας Κύπρου για μείωση των δανειστικών επιτοκίων κατά μία μονάδα».

Ωστόσο ξεκαθάρισε πως αυτό «δεν σημαίνει ότι μένουμε ικανοποιημένοι. Τα δανειστικά επιτόκια στην Κύπρο πρέπει να μειωθούν κατά 2μιση με τρεις ποσοστιαίες μονάδες και να καλύψουν το σύνολο των δανείων, συμπεριλαμβανομένων και των δανείων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις», ανέφερε, σημειώνοντας πως «δεν μηδενίζουμε τη μείωση της μίας μονάδας, τη χαιρετίζουμε. Είναι μια θετική κίνηση και έχουμε πάρει και πρωτοβουλίες ετοιμασίας νομοθετικών ρυθμίσεων».

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου απάντησε επίσης «σε όσους θεωρούν ότι είναι κακό η νομοθετική παρέμβαση στα επιτόκια», λέγοντας ότι «πολλές φορές στο παρελθόν λανθασμένες πολιτικές μας χαρακτηρίστηκαν ως δήθεν νεοφιλελεύθερες. Θέλω να τονίσω και να υπερτονίσω ότι εκεί που υπάρχουν στρεβλώσεις επιβάλλεται η παρέμβαση του κράτους και των νομοθετών».

Ταυτόχρονα ευχήθηκε «από μόνες τους οι τράπεζες να μειώσουν τα δανειστικά επιτόκια τις επόμενες εβδομάδες και μακάρι να μην χρειαστούμε να τα ρυθμίσουμε δια μέσου της νομοθετικής οδού».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ επανέλαβε ότι «η μείωση των επιτοκίων κατά ένα τοις εκατόν είναι ένα θετικό βήμα. Παραμένουμε όμως να έχουμε τα ψηλότερα δανειστικά επιτόκια σε ολόκληρη την Ευρώπη, γονατίζουν την οικονομία, γονατίζουν τα κυπριακά νοικοκυριά, γονατίζουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ταυτόχρονα δημιουργούν πρόβλημα στο χρηματοπιστωτικό τομέα γιατί αυξάνουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια», είπε.

Εξήγησε ακόμα ότι «ψηλά επιτόκια σημαίνει δυσκολίες στο δανειζόμενο να πληρώσει τις υποχρεώσεις του και προς τις τράπεζες» χαρακτήρισε «καλό βήμα» που «δεν είναι αρκετό» τη μείωση των επιτοκίων και σημείωσε πως θα παρακολουθούμε το όλο θέμα «πανέτοιμοι να παρέμβουμε εάν δεν μειωθούν τα δανειστικά επιτόκια στο μέσο όρο της Ευρώπης».