You are here

Δεν θα επιδοτήσει επιτόκια δανείων η κυβέρνηση

04/12/2022 06:00

Εκτός των πλάνων της κυβέρνησης είναι η επιδότηση των επιτοκίων στεγαστικών δανείων, για να αμβλύνει το αυξημένο κόστος που πυροδοτεί η ενεργειακή κρίση και οι απανωτές αυξήσεις στο κόστος δανεισμού.

Στη σκιά των απανωτών αυξήσεων των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα, αλλά και των κινήσεων σε άλλες χώρες για μείωση του κόστους των στεγαστικών δανείων, εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών ανέφερε στη StockWatch ότι η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει σε επέκταση ή εισαγωγή σχεδίων για επιδότηση επιτοκίων σε νέα ή υφιστάμενα δάνεια.

O εκπρόσωπος του υπουργείου ανέφερε ότι η «Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ως η κεντρική τράπεζα για το ευρώ, στις αρμοδιότητες που της έχουν ανατεθεί είναι και η διατήρηση της σταθερότητας των τιμών. Όταν οι τιμές στην οικονομία μας αυξάνονται υπερβολικά γρήγορα – δηλαδή όταν ο πληθωρισμός είναι υπερβολικά υψηλός – η αύξηση των επιτοκίων βοηθά να τον επαναφέρουμε στο στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα».

Στη βάση της πιο πάνω πολιτικής, πρόσθεσε, έχουν αποφασισθεί οι τελευταίες διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων οι οποίες αναμένονται να συνεχισθούν και στο προσεχές διάστημα.

«Η Κυβέρνηση λαμβάνοντας υπόψη τις μακροοικονομικές και δημοσιονομικές αβεβαιότητες, καθώς και τη μη λήψη οποιωνδήποτε δημοσιονομικών μέτρων που ουσιαστικά ακυρώνουν την ενιαία Ευρωπαϊκή νομισματική πολιτική για τιθάσευση του πληθωρισμού, δεν δύναται να προχωρήσει στην επέκταση ή εισαγωγή Σχεδίων για Επιδότηση Επιτοκίων σε νέα ή υφιστάμενα δάνεια», τόνισε.

Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα, κυβέρνηση και τράπεζες εξετάζουν τρόπους στήριξης των στεγαστικών δανείων προκειμένου να απαλειφθεί το υψηλό κόστος που προκύπτει σε μηνιαία βάση από την αύξηση των επιτοκίων. Οι διευθύνοντες σύμβουλοι των τραπεζών, υπέβαλαν πρόταση στον Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα για την επιδότηση του 50% της αύξησης, με την οποία έχει επιβαρυνθεί η μηνιαία δόση των στεγαστικών δανείων ευάλωτων δανειοληπτών, από τον ανοδικό κύκλο των επιτοκίων.

Η πρώτη χώρα της ευρωζώνης που προχώρησε σε στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών με στεγαστικά δάνεια, είναι η Ισπανία.

Μετά από εβδομάδες συνομιλιών μεταξύ της κυβέρνησης και των τραπεζών, η ισπανική κυβέρνηση και οι τράπεζες της χώρας ήρθαν σε καταρχήν συμφωνία την Τρίτη για μέτρα ελάφρυνσης των στεγαστικών δανείων, όπως η παράταση αποπληρωμής για περισσότερα από ένα εκατομμύριο ευάλωτα νοικοκυριά και η παροχή βοήθειας σε οικογένειες της μεσαίας τάξης.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει αυξήσει τα επιτόκια κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες μέχρι στιγμής φέτος, ενώ περαιτέρω αύξηση αναμένεται να αποφασιστεί στις 15 Δεκεμβρίου.

Της Γεωργίας Χαννή