You are here

Επείγει η μείωση των επιτοκίων

18/01/2012 09:42
Ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει εδώ και μήνες η κυπριακή οικονομία είναι το κόστος του χρήματος το οποίο δυστυχώς βρίσκεται σε ψηλά επίπεδα και τορπιλίζει κάθε προοπτική προόδου και ανάπτυξης, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΣΕΚ.

«Η οικονομία για να βγει από τα σημερινά ασφυκτικά αδιέξοδα, χρειάζεται ανάπτυξη και επενδύσεις που δεν γίνονται, ενόσω το επιτόκιο βρίσκεται στα ύψη», αναφέρει.

Σύμφωνα με τη Συνομοσπονδία, το ακριβό χρήμα σε συνδυασμό με την ύπαρξη άλλων οικονομικών παραμέτρων και προβλημάτων έπνιξε κάθε λογική ανάπτυξης και δημιούργησε ποικίλες δυσκολίες στην επιχειρηματική δραστηριότητα αλλά και στα νοικοκυριά, τα οποία είναι εγκλωβισμένα στο δίκτυ των δανείων.

«Η συρρίκνωση της αναπτυξιακής δραστηριότητας ισοδυναμεί με απολύσεις και αύξηση της ανεργίας, ενώ τα πράγματα θα χειροτερεύουν εφόσον μέχρι στιγμής η κυβέρνηση και η Κεντρική Τράπεζα δεν βρήκαν τη συνισταμένη μιας αναγκαίας συναντίληψης και συνεργασίας που θα βοηθούσε στη διευθέτηση του προβλήματος», προστίθεται.

«Δυστυχώς εδώ και μια τριετία υπάρχει και διαιωνίζεται στον αέρα μια μόνιμη πλέον διάσταση απόψεων μεταξύ κυβέρνησης και Κεντρικής Τράπεζας, ως προς το σε ποιόν ανήκει η ευθύνη διαχείρισης του θέματος η οποία, οδηγεί τον τόπο στην οπισθοδρόμηση και την οικονομία στο σύνολο της, στους δρόμους των συνεχών υποβαθμίσεων», τονίζει.

Η ΣΕΚ καλεί την κυβέρνηση να εγκαταλείψει την αδράνεια και τον εφησυχασμό και να βρει τρόπους να ενισχύσει, μέσα από ασφαλιστικές δικλείδες και αυστηρές προϋποθέσεις, τη ρευστότητα των τραπεζών για να μπορούν να δανείσουν φθηνότερα. Η κυβέρνηση, συνεχίζει, μπορεί να δανεισθεί φθηνό χρήμα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ή ακόμα να ενισχύσει την τραπεζική ρευστότητα από πόρους που εξασφάλισε από το Ρωσικό δάνειο.

Η αύξηση της ρευστότητας και η ενίσχυση του ανταγωνισμού ανάμεσα στις τράπεζες θα σπρώξει τα επιτόκια προς τα κάτω, αρκεί βέβαια να λειτουργήσει απρόσκοπτα και αποτελεσματικά ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης, επισημαίνει.

Η ΣΕΚ προσθέτει ότι ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας οφείλει με τη σειρά του να υποδείξει στις τράπεζες ότι, οφείλουν να μειώσουν τα επιτόκια γιατί αυτό απαιτεί το συμφέρον της εθνικής οικονομίας.

«Κυβέρνηση και Κεντρική Τράπεζα οφείλουν με επιμονή, σοβαρότητα και συναντίληψη να δώσουν οριστικές λύσεις γιατί ήδη ξεπεράσαμε κατά πολύ και τη δωδεκάτη, αφού ούτε οι πολίτες ούτε η αγορά δεν αντέχουν πλέον το ακριβό χρήμα», καταλήγει.