You are here

«Επικίνδυνη» η νομοθετική ρύθμιση επιτοκίων

25/09/2013 06:40
Επικίνδυνη και αναποτελεσματική προκρίνουν τη νομοθετική ρύθμιση του ύψους των δανειστικών επιτοκίων οι οικονομολόγοι, σημειώνοντας ότι μπορεί να αποθαρρύνει αντί να ενθαρρύνει το δανεισμό.

Τη νομοθετική ρύθμιση προωθεί η κυβέρνηση και με αυτήν συμφωνούν τα πολιτικά κόμματα, που θεωρούν ότι είναι αδικαιολόγητα ψηλό το κόστος δανεισμού, την στιγμή που τα καταθετικά επιτόκια μειώθηκαν κατά 200 και πλέον μονάδες βάσης.

Αποτέλεσμα της έλλειψης εμπιστοσύνης

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης στο σύστημα, κάτι που δεν συνάδει με χαμηλά δανειστικά επιτόκια», αναφέρει ο αναπληρωτής καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου Μάριος Ζαχαριάδης.

«Στο βαθμό που τα ψηλά δανειστικά επιτόκια, οι ψηλές χρεώσεις, και συχνές αδικαιολόγητες αλλαγές στους όρους και στα επιτόκια υφιστάμενων δανείων εις βάρος των δανειζομένων προκύπτουν από την ολιγοπωλιακή δύναμη των τραπεζών. H πολιτεία μπορεί και πρέπει να πάρει νομοθετικά και άλλα μέτρα που ισχυροποιούν και προστατεύουν τη θέση των πολιτών σε σχέση με τις τράπεζες».

«Η νομοθέτηση ανώτατου επιτοκίου δεν είναι ένα τέτοιο μέτρο», προσθέτει.

Ο κ. Ζαχαριάδης αναφέρει ότι οι τράπεζες πρέπει οι ίδιες να πάρουν όλα τα αναγκαία μέτρα έτσι ώστε να κερδίσουν ξανά την εμπιστοσύνη του κοινού και η πολιτεία πρέπει να πιέσει προς αυτή την κατεύθυνση.

«Αυτό είναι αναγκαία προϋπόθεση για να έχουμε χαμηλότερα επιτόκια για νέα δάνεια», σημειώνει.

Πολύ επικίνδυνη η νομοθετική ρύθμιση

Ο καθηγητής διοικητικής επιστήμης και χρηματοοικονομικών του Πανεπιστημίου Κύπρου, Σταύρος Ζένιος, επισημαίνει ότι η νομοθετική ρύθμιση θεμάτων νομισματικής πολιτικής είναι συνήθως πολύ επικίνδυνη.

«Διερωτώμαι αν υπάρχει η παραμικρή προοπτική να γίνει με τρόπο που να μην παραβιάζει αρχές και νομοθεσίες της ΕΕ και της ΕΚΤ. Βεβαίως ακούγεται καλό η μείωση των επιτοκίων αλλά οφείλουμε να αναγνωρίσουμε κάτι πολύ σημαντικό: Ότι αυτή τη στιγμή στη χώρα δεν υπάρχει χρήμα και επομένως αναπόφευκτα η αξία του χρήματος, δηλαδή το επιτόκιο δανεισμού, θα είναι ψηλό», τονίζει.

«Μέχρι να ανακτήσουμε μέσα από διαρθρωτικές αλλαγές την ανταγωνιστικότητα μας και να αναστρέψουμε το αρνητικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών θα εξακολουθεί η στενότητα πιστώσεων. Εξ' άλλου ας μην ξεχνάμε ότι είναι η υπερβολική πιστωτική επέκταση που δημιούργησε εν μέρη το πρόβλημα, άρα η λύση δεν μπορεί να είναι περισσότερος και φθηνότερος δανεισμός», αναφέρει ο κ. Ζένιος.

«Ιδιαίτερα σημαντικός για τυχόν ρύθμιση του θέματος είναι ο ρόλος της ΕΚΤ και της δικής μας Κεντρικής Τράπεζας και θα ανέμενε κανείς να γίνονται από κοινού αυτές οι προσπάθειες, ενώ αυτή τη στιγμή βλέπουμε μια έξαρση της αντιπαράθεσης κυβέρνησης και βουλής με την Κεντρική Τράπεζα. Βεβαίως αν βρεθεί τρόπος να υπερπηδηθούν οι κίνδυνοι, οπωσδήποτε η μείωση των επιτοκίων είναι θετική για ανάκαμψη της οικονομίας», καταλήγει ο κ. Ζένιος.

Αναποτελεσματική η προσπάθεια

O αναπληρωτής καθηγητής οικονομικών του Πανεπιστημίου Κύπρου Σωφρόνης Κληρίδης, αναφέρει ότι τα ψηλά επιτόκια για νέες χορηγήσεις είναι σύμπτωμα της περιορισμένης ρευστότητας και των συνθηκών αβεβαιότητας που επικρατούν στην κυπριακή οικονομία.

«Οποιαδήποτε απόπειρα νομοθετικής ρύθμισης θα είναι αναποτελεσματική γιατί οι τράπεζες πολύ απλά δεν θα δανείζουν σε επιτόκια τα οποία θεωρούν ότι δεν αντανακλούν το ρίσκο που αναλαμβάνουν. Συνεπώς το πρόβλημα των ψηλών επιτοκίων για νέες χορηγήσεις δεν μπορεί να λυθεί νομοθετικά. Μόνη λύση είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα και η ομαλοποίηση της κατάστασης στην οικονομία», προσθέτει.

Όσον αφορά τα υφιστάμενα δάνεια, συνεχίζει, «είναι σημαντικό να επιδειχθεί ευελιξία ώστε όσο το δυνατό περισσότερα δάνεια να συνεχίσουν να εξυπηρετούνται. Είναι επίσης σημαντικό να μην υπάρξουν αυξήσεις σε επιτόκια υφιστάμενων δανείων. Αν παρατηρηθεί κάτι τέτοιο θα πρέπει να προκαλέσει την άμεση αντίδραση των εποπτικών αρχών αλλά και της πολιτείας».

Της Γεωργίας Χαννή