You are here

Επιτοκιακό βαρίδι στην ανάκαμψη

13/04/2011 08:11
Μεγαλύτερες δόσεις θα αρχίσουν να πληρώνουν δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις καθώς όλες οι μεγάλες τράπεζες προχωρούν η μία μετά την άλλη σε αύξηση των βασικών τους επιτοκίων σε στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια και σε τρεχούμενους λογαριασμούς.

Η αύξηση που παρατηρείται από τις αρχές του χρόνου στα επιτόκια της διατραπεζικής αγοράς (Euribor) έχει συμβάλει στην άνοδο του κόστους δανεισμού για τις τράπεζες.

Ακόμα και πριν από την πρόσφατη αύξηση του βασικού επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατά 25 μονάδες βάσης, οι εγχώριες τράπεζες άρχισαν να προετοιμάζουν τους πελάτες τους για επικείμενες αυξήσεις στα βασικά τους επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης.

Το διαμορφούμενο επιτοκιακό περιβάλλον ευνοεί τους καταθέτες, που βομβαρδίζονται τις τελευταίες βδομάδες από προωθητικά μηνύματα για επιτόκια που σε ορισμένες περιπτώσεις φθάνουν ή ξεπερνούν το 4.5%.

Το τίμημα καλούνται να πληρώσουν όμως τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, αφού όλα σχεδόν τα μεγάλα πιστωτικά ιδρύματα άρχισαν να μεταφέρουν το αυξημένο κόστος χρηματοδότησης στους πελάτες τους.

Την αρχή έκανε πριν λίγες βδομάδες η Marfin και ακολούθησε η Ελληνική και κάποιες μικρότερες ελληνικές τράπεζες.

Σειρά πήρε χθες το μεγαλύτερο πιστωτικό ίδρυμα ανακοινώνοντας παρόμοιες αυξήσεις στα πλείστα δανειστικά της επιτόκια.

Η Τράπεζα Κύπρου ανακοίνωσε χθες πως μετά την απόφαση της ΕΚΤ να αυξήσει το ελάχιστο επιτόκιο προσφοράς για τις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης από 1% σε 1,25% με ισχύ από 13 Απριλίου 2011, θα αυξήσει κατά 0,25% τα επιτόκια που έχουν χορηγηθεί πριν την1/1/08 και ήταν τότε συνδεδεμένα με το βασικό επιτόκιο της τράπεζας.

Επίσης, η BOCY ανακοίνωσε ότι λόγω της αύξησης του επιτοκίου στη διατραπεζική αγορά, της αύξησης του ελάχιστου επιτοκίου προσφοράς για τις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ και της αύξησης των καταθετικών επιτοκίων προχωρεί σε τροποποιήσεις επιτοκίων στα δάνεια και τρεχούμενους λογαριασμούς που έχουν χορηγηθεί σε πελάτες της με ισχύ για τα δάνεια από 13/5/2011 και για τους τρεχούμενους λογαριασμούς από 13/6/2011.

Οι τροποποιήσεις αφορούν αύξηση του βασικού επιτοκίου των τρεχούμενων λογαριασμών που είναι συνδεδεμένοι με το επιτόκιο αυτό και των δανείων που έχουν χορηγηθεί κατά ή μετά την 1/1/2008 και είναι συνδεδεμένα με το επιτόκιο αυτό από 5,25% σε 5,75%. Παράλληλα, αύξηση του βασικού επιτοκίου των στεγαστικών δανείων από 3,5% σε 4% και αύξηση του βασικού επιτοκίου επιχειρήσεων των δανείων και τρεχούμενων λογαριασμών από 4,25% σε 4,75%.

Οι αλλαγές στο επιτοκιακό περιβάλλον έρχονται σε μια δύσκολη περίοδο για την κυπριακή οικονομία, που ανακάμπτει σταδιακά από τη χειρότερη κρίση από το 1974.

Η αύξηση του κόστους δανεισμού ενδεχομένως να επηρεάσει τη ζήτηση σε βασικούς τομείς της οικονομίας – όπως το εμπόριο και τα ακίνητα – που ήδη αντιμετωπίζουν κρίση.

Αναμένεται επίσης να αυξήσει το κόστος εξυπηρέτησης των συσσωρευμένων χρεών χιλιάδων επιχειρήσεων, που ήδη επιβαρύνονται με το ψηλότερο επιτόκιο στην ευρωζώνη.

Γ.Χ.