You are here

ETYK: Επικροτεί θέση Ηροδότου για επιτόκια

23/03/2023 14:27

Την απόλυτη συμφωνία της με τις πρόσφατες δηλώσεις του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνου Ηροδότου που μεταξύ άλλων υποδείξεων, κάλεσε τις Διοικήσεις των Τραπεζών να επιδείξουν έμπρακτα περισσότερο σεβασμό στους καταθέτες τους, αυξάνοντας τα επιτόκια σε λογικά επίπεδα που να συνάδουν και με τα δανειστικά επιτόκια, εκφράζει η ΕΤΥΚ.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, η «άμεση και δημόσια τοποθέτηση του κ. Διοικητή μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους και τη θεωρούμε θαρραλέα και δίκαιη και καλούμε τις Διοικήσεις των Τραπεζών να τη λάβουν σοβαρά υπόψιν».

Σύμφωνα με την ΕΤΥΚ, το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου είναι αρκετά προστατευμένο για να ανταπεξέλθει με επιτυχία στις νέες προκλήσεις. Παρόλα αυτά, τονίζει, οι διοικήσεις των τραπεζών πρέπει να προσεγγίσουν τις νέες επικίνδυνες προκλήσεις με σύνεση και ωριμότητα και να μην παρασυρθούν από την αναμενόμενη υψηλή κερδοφορία τους και να περιπέσουν σε αλαζονική/ανώριμη συμπεριφορά όπως έγινε στο παρελθόν.

Σημειώνεται ότι η πορεία των τραπεζών της Κύπρου, ιδιαίτερα οι μεγάλες, αναμένεται να επιστρέψουν στην υψηλή κερδοφορία που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στη διαφορά του καταθετικού και δανειστικού επιτοκίου.

Σύμφωνα με τα δικά της στοιχεία, η κερδοφορία των Τραπεζών θα ξεπεράσει τις €100.000 ανά υπάλληλο και αυτά είναι πολύ καλά αποτελέσματα, ενώ παράλληλα οι τιμές των μετοχών έχουν αυξηθεί δύο και τρεις φορές, που ικανοποιεί σίγουρα τους μετόχους.

Γ.Χ.