You are here

Φόρμουλα του 2013 για μείωση επιτοκίων

09/02/2015 07:16
Συνέρχεται σήμερα το ΔΣ της Κεντρικής Τράπεζας για να εξετάσει μελέτη των τεχνοκρατών της για μείωση των επιτοκίων, με επικρατέστερο σενάριο την υιοθέτηση παραλλαγής της φόρμουλας που εφαρμόζει από τον Απρίλιο του 2013.

Στη μελέτη περιλαμβάνονται σενάρια και μεθοδολογίες που θα αποτελέσουν εργαλεία για τις τράπεζες να προχωρήσουν σε μείωση, τόσο των καταθετικών, όσο και των δανειστικών επιτοκίων.

Είναι αβέβαιο αν τελικώς σήμερα θα μπορέσει το ΔΣ να λάβει οριστικές αποφάσεις, καθώς η μελέτη πρέπει πρώτα να εξεταστεί και να συζητηθεί από τα μέλη του ΔΣ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται ότι ένα από τα επικρατέστερα σενάρια μείωσης των επιτοκίων, είναι η διαφοροποίηση της φόρμουλας που είχε εφαρμοστεί τον Απρίλιο του 2013 ευθύς με τα γεγονότα και τις αποφάσεις του Eurogroup.

Η ΚΤ, με βάση την εν λόγω φόρμουλα του 2013 θα μπορούσε να επιβάλει κεφαλαιακό «πέναλτι» στις τράπεζες αν ξεπερνούσαν το καταθετικό επιτόκιο euribor + 3%.

Με τη φόρμουλα, η ΚΤ ζητούσε πρόσθετα ειδικά κεφάλαια για προστασία από κινδύνους που προκύπτουν από καταθετικά επιτόκια.

Η φόρμουλα αυτή φαίνεται να διαφοροποιείται ως προς τη μείωση του επιτοκίου κάτω από τα επίπεδα του 3%.

Στα σενάρια των τεχνοκρατών της ΚΤ είναι και η προσπάθεια διασύνδεσης του κεφαλαιακού πέναλτι με τις αναδιαρθρώσεις δανείων, κάτι που είναι όμως δυσκολότερο να επιτευχθεί.

Τα καταθετικά και δανειστικά επιτόκια των κυπριακών τραπεζών παραμένουν τα ψηλότερα στο ευρωσύστημα.

Από το 2013, όταν εφαρμόστηκε η φόρμουλα της ΚΤ, τα καταθετικά επιτόκια μειώθηκαν κατά 108 μονάδες βάσης, τα στεγαστικά κατά 85 μονάδες και τα επιχειρηματικά κατά 67 μονάδες.