You are here

Χαμηλότερα τα καταθετικά επιτόκια στην Κύπρο

07/02/2022 07:31

Χαμηλότερα σε σχέση με την ευρωζώνη είναι τα καταθετικά επιτόκια στην Κύπρο, τη στιγμή που εντείνονται οι πιέσεις για την εφαρμογή αρνητικών επιτοκίων.

Σύμφωνα με στοιχεία από την Εθνική Διαδικτυακή Πύλη Ανοικτών Δεδομένων, τα καταθετικά επιτόκια στην Κύπρο είναι κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από την ευρωζώνη πλησιάζοντας στο μηδέν.

Το επιτόκιο για καταθέσεις νοικοκυρών ενός έτους στην Κύπρο ήταν 0,06% τον Οκτώβριο του 2021 και στην ευρωζώνη 0,17%.

Ένα έτος πριν, δηλαδή τον Οκτώβριο του 2020, τα επιτόκια στην Κύπρο ήταν 0,09% και στην ευρωζώνη 0,19%.

Το επιτόκιο της Τρ. Κύπρου για καταθέσεις ενός έτους ανέρχεται στο 0,08% και για έξι μήνες στο 0,05% ενώ της Ελληνικής είναι στο 0,10% για καταθέσεις ενός έτους και στο 0,05% για έξι μήνες.

Ο οικονομολόγος Μιχάλης Φλωρεντιάδης αναφέρει στη StockWatch ότι τα κυπριακά επιτόκια είναι ελαφρώς χαμηλότερα από το μέσο όρο της Ευρωζώνης - αν και σε ορισμένες κατηγορίες όπως των καταθέσεων προθεσμίας μη χρηματοοικονομικών επιχειρήσεων, οι κυπριακές τράπεζες φαίνεται να αποφεύγουν να χρεώνουν αρνητικά επιτόκια σε καταθέσεις επιχειρήσεων-πελατών τους. 

«Ένας πιθανός λόγος για αυτή τη μικρή ομολογουμένως διαφοροποίηση μεταξύ ευρωπαϊκών και κυπριακών καταθετικών επιτοκίων είναι ότι οι κυπριακές τράπεζες δεν αισθάνονται την ανάγκη να προσελκύσουν καταθέσεις επειδή απολαμβάνουν σχετικά άνετη ρευστότητα», τονίζει.

Άρα, προσθέτει, «δεν υπάρχει ούτε έντονος ανταγωνισμός για προσέλκυση καταθέσεων - κάτι που ίσχυσε σε άλλες εποχές στο τραπεζικό σύστημα».

Επιπρόσθετα, επισημαίνει, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με την πολιτική μηδενικών επιτοκίων, έχει συνθλίψει τα καταθετικά επιτόκια παντού στην Ευρωζώνη.

«Χρήσιμο είναι επίσης να υπενθυμίζεται ότι το διατραπεζικό επιτόκιο EURIBOR 3 μηνών ήταν στις 13 Δεκεμβρίου στο -0.60% άρα ως αποτέλεσμα, οι καταθέτες δύσκολα μπορούν να αναμένουν οποιεσδήποτε θετικές αποδόσεις από τις τράπεζες. Τέλος, η πολιτική αρνητικών- μηδενικών επιτοκίων αναμένεται να συνεχιστεί το 2022 από την ΕΚΤ, παρά την πρόσφατη αναθέρμανση του πληθωρισμού», τονίζει.

Την εκτίμηση ότι δεν θα παρατηρηθεί αύξηση των επιτοκίων εκφράζει ο ανώτερος διευθυντής λιανικής τραπεζικής στην Ελληνική Τράπεζα και αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας Ανδρέας Ασσιώτης.

Μιλώντας στο πλαίσιο ετήσιας συζήτησης που διοργάνωσε την περασμένη βδομάδα το Cyprus Economic Society για την ανασκόπηση των προοπτικών της οικονομίας, ο κ. Ασσιώτης σημείωσε ότι λόγω της ψηλής ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα, δεν θα δούμε αύξηση των επιτοκίων. «Λόγω της πλεονάζουσας ρευστότητας, δεν βλέπω να γυρίζουν τα καταθετικά επιτόκια σε θετικά και ούτε τα δανειστικά επιτόκια να αλλάζουν σημαντικά», ανέφερε.

Επεσήμανε ότι η πλεονάζουσα ρευστότητα των δύο μεγάλων τραπεζών αγγίζει περίπου τα €15 δισ., με τις τράπεζες να επωμίζονται το «parking fee» ενώ, έχουν ήδη αρχίσει συζητήσεις για μετακύληση του κόστους και στα νοικοκυριά, είτε μέσω κάποιου τέλους, είτε με αρνητικό επιτόκιο από ένα όριο και πάνω, όπως είπε.

Της Γεωργίας Χαννή