You are here

Χάνουν τόκους οι καταθέτες

12/06/2015 11:00
Στο χαμηλότερο επίπεδο από την τελευταία 15-ετία έχουν υποχωρήσει τα καταθετικά επιτόκια στην Κύπρο, ακολουθώντας τις τάσεις που υπάρχουν στην υπόλοιπη Ευρώπη αλλά και το σήμα δραστικών μειώσεων που έδωσε με παρέμβαση της τον Φεβρουάριο η Κεντρική Τράπεζα.

Οι καταθέτες, που μέχρι πρόσφατα έβρισκαν στα τραπεζικά γκισέ επιτόκια κοντά στο 2,5-3%, καλούνται σήμερα να αρκεστούν σε επιτόκια κάτω του 2%.

Τα επιτόκια για νέες καταθέσεις είναι τα χαμηλότερα από το 2001, όταν η ΕΚΤ άρχισε να μαζεύει στοιχεία για την Κύπρο.

Την περίοδο της τραπεζικής φούσκας, τα καταθετικά επιτόκια είχαν ξεπεράσει το 6% και σε μεμονωμένες περιπτώσεις έφθαναν το 7,5%.

Μέχρι πολύ πρόσφατα, η Κύπρος είχε τα σκήπτρα στην προσφορά ψηλών επιτοκίων στην ευρωζώνη.

Οι τράπεζες προσπαθούν με την προσφορά ψηλών επιτοκίων να αποτρέψουν τις εκροές καταθέσεων, κλειδώνοντας καταθέσεις μακράς διάρκειας, ωστόσο μετά την παρέμβαση της Κεντρικής Τράπεζας τον Φεβρουάριο, οι κινήσεις των τραπεζών είναι ελεγχόμενες και περιορισμένες.

Η παρέμβαση αποσκοπούσε σε μείωση των επιτοκίων δανεισμού και καταθέσεων κατά μία ποσοστιαία μονάδα.

Οι τράπεζες και τα συνεργατικά προσφέρουν σήμερα καταθετικά επιτόκια για δωδεκάμηνη διάρκεια από 1,35% μέχρι το 2% και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να φθάσουν μέχρι το 2,20%.

Επιτόκια μέχρι το 2,15% προσφέρει ο συνεργατισμός.

Στις τράπεζες και τα συνεργατικά διαπιστώνεται όξυνση του ανταγωνισμού, με τους καταθέτες να αναζητούν τα καλύτερα δυνατά επιτόκια και να λαμβάνουν υπόψη τη σημαντική αύξηση στη φορολόγηση εισοδημάτων από τόκους.

Παρατηρείται επίσης το φαινόμενο της διασποράς καταθέσεων σε διάφορες τράπεζες, ώστε να υπάρχει κάλυψη από τα σχέδιο προστασίας καταθέσεων, το οποίο καλύπτει μέχρι €100 χιλ. ανά πρόσωπο, ανά τράπεζα.

Η προσπάθεια των τραπεζών είναι να υπάρχει περαιτέρω σύγκλιση των κυπριακών επιτοκίων με τα ευρωπαϊκά. Στην ευρωζώνη το μέσο επιτόκιο σε νέες καταθέσεις είναι 0,90% και στην Κύπρο είναι περίπου το διπλάσιο.

Της Γεωργίας Χαννή