You are here

ΗΒ: €13,5 εκ. όφελος από μείωση επιτοκίων

18/02/2015 08:50
Τη μείωση του βασικού επιτοκίου κατά 1% αποφάσισε η Ελληνική Τράπεζα, η οποία προαναγγέλλει και νέες μειώσεις επιτοκίων σε διάφορα νέα και παλαιά δάνεια.

Η πρόεδρος του ΔΣ της ΗΒ Ειρένα Γεωργιάδου, μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο ανέφερε ότι από τη μείωση του δανειστικού επιτοκίου θα ωφεληθούν περίπου 20 χιλ. πελάτες και το συνολικό ετήσιο όφελος από το μειωμένο κόστος δανεισμού θα ανέλθει σε €13,5 εκ.

Σημείωσε ότι η μείωση του επιτοκίου θα αφορά όλα τα δάνεια σε ευρώ που έχουν βασικό επιτόκιο της τράπεζας, είτε αυτά είναι εξυπηρετούμενα ή όχι.

Σε ερώτηση σε σχέση με την παραχώρηση νέων δανείων σε επιχειρήσεις, η κ. Γεωργιάδου είπε ότι η ΗΒ διαθέτει άφθονη ρευστότητα αλλά με βάση τα δεδομένα, όπως είπε, της αγοράς, δεν υπάρχει μεγάλη ζήτηση για δάνεια.

«Δεν έχουμε καλύψει ακόμη τα €70 εκ. που είχαμε διαθέσει ειδικά γι’ αυτό το προϊόν, δεν υπάρχει η ανάλογη ζήτηση», παρατήρησε.

Εξήγησε ότι ο λόγος που δεν ανταποκρίνεται ο κόσμος για να συνάψει δάνεια και ειδικότερα οι επιχειρήσεις, είναι διότι η χώρα είναι υπερδανεισμένη.

«Η Κύπρος δεν σηκώνει», είπε, «άλλο δανεισμό. Αυτό που χρειάζεται ο κόσμος είναι αναδιαρθρώσεις των δανείων του, περισσότερο από κάθε άλλο, παρά καινούργιο δανεισμό».

Αναφερόμενη στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, η κ. Γεωργιάδου εξέφρασε την εκτίμηση ότι σε ολόκληρο το σύστημα τα ΜΕΔ σταθεροποιούνται και είναι η στιγμή που όλες οι τράπεζες και οι πελάτες θα πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειες για να μπορέσουμε να βρούμε λύσεις.