You are here

Καταιγισμός αιτήσεων για «διάλειμμα» στις πληρωμές δανείων

01/04/2020 09:26

Καταιγισμός αιτήσεων για αναστολή των δόσεων καταγράφηκε χθες  σε όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και οι ενδείξεις που έχουν ενώπιον τους τα επιτελεία των τραπεζών είναι ότι το κύμα ενδιαφέροντος των δανειοληπτών να επωφεληθούν της ευκαιρίας να κάνουν προσωρινό «διάλειμμα» εννέα μηνών στην καταβολή των δόσεων τους θα φουσκώσει αύριο και τις επόμενες μέρες. 

Τα τηλεφωνικά κέντρα των τραπεζών είχαν καταληφθεί  από νωρίς χθες το πρωί  από ενδιαφερόμενους, οι οποίοι  ζητούσαν επίμονα πληροφορίες ώστε να επισπεύσουν τις αιτήσεις τους σε μία προσπάθεια να προλάβουν τις αυτόματες αποκοπές των δόσεων τους από τα ηλεκτρονικά συστήματα των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, μιας και ήταν τέλος του μήνα.

Οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν χθες μέχρι την ώρα που λειτουργούσαν τα καταστήματα των τραπεζών  ανέρχονται σε μερικές χιλιάδες.

Η Τράπεζα Κύπρου κατέγραψε μέχρι τις 3 το απόγευμα 2,300 αιτήσεις. Η Ελληνική Τράπεζα κοντά στις χίλιες και αρκετές  εκατοντάδες τα υπόλοιπα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Ο υπουργός οικονομικών ανέφερε χθες ότι μπορεί να ανασταλούν οι δόσεις σε δάνεια αξίας μέχρι €16 δις, δηλαδή περίπου τα μισά που υπάρχουν στο τραπεζικό σύστημα.

Το ερώτημα που κυριαρχούσε εκ μέρους των πελατών, ήταν κατά πόσο η αίτηση τους θα έχει ή όχι αναδρομική ισχύ, αν δηλαδή θα ανασταλούν και πληρωμές δόσεων Μαρτίου.  Δανειολήπτες που επικοινώνησαν με την StockWatch υποστήριξαν ότι δεν υπήρξε από πλευράς, τουλάχιστον κάποιων τραπεζών, σαφής απάντηση.

Οι πρόνοιες του νόμου που ψήφισε η βουλή και του σχετικού διατάγματος που εξέδωσε το υπουργείο οικονομικών δεν διατυπώνονται ξεκάθαρα ως προς την υποχρέωση ή όχι των τραπεζών να αποδεχθούν τις αιτήσεις με αναδρομική ισχύ. 

Στο νόμο σημειώνεται ότι η αναστολή των δόσεων και των τόκων εφαρμόζεται από την ημερομηνία έκδοσης  του διατάγματος (30 Μαρτίου)  νοουμένου ότι οι δανειολήπτες θα αποστέλλουν γραπτώς το αίτημα τους.

Στο διάταγμα του υπουργείου, προβλέπεται ότι η αναστολή της αποπληρωμής των δόσεων αρχίζει από την ημερομηνία υποβολής του γραπτού αιτήματος  και όχι από την ημερομηνία έκδοσης του διατάγματος.

Κάποιες  τράπεζες θεωρούν ότι βάσει των προνοιών αυτών δύνανται νομικά να αποδεχθούν την αναδρομική ισχύ της αναστολής δόσεων πελατών τους, ανεξάρτητα πότε αυτές θα υποβληθούν.

Η Ελληνική Τράπεζα, διαφοροποιείται σε σχέση με άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα καθώς με χθεσινή ανακοίνωση διευκρινίζει ότι όσοι πελάτες της αποστέλλουν την αίτηση τους μέχρι και τις 28 Απριλίου 2020, τότε η αποκοπή των δόσεων θα εφαρμόζεται από την ημερομηνία έναρξης τους διατάγματος (αναφέρει τις 31 Μαρτίου).

Με βάση το νόμο, οι τράπεζες δεν νομιμοποιούνται να απορρίψουν αίτημα δανειολήπτη που πληροί τα κριτήρια για αναστολή δόσεων.

Η Τράπεζα Κύπρου στην ανακοίνωση της περιορίστηκε να ενημερώσει τους πελάτες τους για τη διαδικασία που θα ακολουθήσουν ανάλογα αν είναι φυσικά ή νομικά πρόσωπα παραπέμποντας τους στην ιστοσελίδα τους για τη συμπλήρωση της σχετικής αίτησης.

Όπως μας αναφέρθηκε η Τρ. Κύπρου εφαρμόζει αυτό το οποίο προβλέπει το διάταγμα του υπουργείου οικονομικών που λέει ότι η αναστολή των δόσεων ξεκινά από την ημερομηνία υποβολής του αιτήματος.

H Εurobank, έχει αποστείλει ηλεκτρονικά προς τους πελάτες της να συμπληρώσουν την αίτηση για αναστολή της αποπληρωμής των δόσεων τους.

Η AstroBank στην ανακοίνωση της καθιστά  σαφές ότι η αναστολή της αποπληρωμής δόσεων των πελατών της ξεκινά από την 30η Μαρτίου έστω και αν οι αιτήσεις υποβληθούν αργότερα και συνιστά στους πελάτες τους να μην πιέζονται από το χρόνο.

Επιπρόσθετα, η AstroBank  αναγνωρίζοντας, όπως αναφέρει, τις ανάγκες ρευστότητας των πελατών της ανακοίνωσε σχέδιο αύξησης ορίου πιστωτικών καρτών ιδιωτών μέχρι και 10% με ισχύ μέχρι την 31η Δεκεμβρίου.

Η Alpha Bank ανήρτησε στην ιστοσελίδα την αίτηση για αναστολή αποπληρωμής των δόσεων η οποία, όπως σημειώνει, θα υπογράφεται και θα αποστέλλεται ηλεκτρονικά από το επηρεαζόμενο φυσικό ή νομικό πρόσωπο.

Η Εθνική Τράπεζα και η Αncoria Bank  επίσης ανήρτησαν στις ιστοσελίδες τους σχετική ανακοίνωση παραπέμποντας του πελάτες τους να συμπληρώσουν την αίτηση κα να την αποστείλουν υπογραμμένη στα ηλεκτρονικά ταχυδρομεία των τραπεζών τους.

Δυσφορία τραπεζών από δηλώσεις Αβέρωφ

Μετά την ψήφιση του νόμου για αναστολή δόσεων, οι τράπεζες βρέθηκαν στο στόχαστρο διαφόρων κομμάτων, περιλαμβανομένου και του κυβερνώντος κόμματος.  Η πολιτική αντιπαράθεση για τις τράπεζες προκαλεί προβληματισμό στους τραπεζίτες, καθώς άρχισε να θυμίζει την περίοδο αμέσως πριν και μετά την κρίση του 2013.

Δυσφορία προκάλεσαν στις τράπεζες χθεσινές δηλώσεις του προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου ο οποίος χαρακτήρισε απαράδεκτη τη στάση απάθειας που τηρούν οι τράπεζες, επιμένοντας όπως προβούν στη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για στήριξη της οικονομίας.

Επεσήμαναν, ότι τα πλείστα τραπεζικά ιδρύματα με ανακοινώσεις τους εξέφρασαν την αποφασιστικότητα τους να στηρίξουν την οικονομία. Ευθύς, σημειώνουν,  μετά την ψήφιση του νόμου για την αναστολή των δόσεων σε λίγες ώρες  ενεργοποίησαν τις διαδικασίες για να εξυπηρετηθούν οι πελάτες τους.

Επιπρόσθετα οι τράπεζες, όπως σημειώνουν, ετοίμασαν  πλάνα  για την παραχώρηση ρευστότητας σε  επιχειρήσεις και σε αυτοτελώς εργαζόμενους, βάσει του σχετικού νομοσχεδίου που η ψήφιση του εκκρεμεί στη βουλή.

Πρόσθεσαν επίσης ότι  πλείστα  των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, λόγω της χαλάρωσης των εποπτικών κανονισμών προχωρούν, όπως υποστηρίζουν, σε διακανονισμούς με πελάτες τους για παραχώρηση  ρευστότητας ώστε να  αντιμετωπίσουν τρέχουσες ανάγκες όπως είναι μισθοί και πάγια έξοδα.

Η ΚΤ με χθεσινή της εγκύκλιο υποδεικνύει στις τράπεζες ότι οι χαλαρώσεις που έχουν δοθεί στοχεύουν στη διοχέτευση ρευστότητας στην πραγματική οικονομία χωρίς όφελος για τις τράπεζες.

«Αναμένεται» προστίθεται στην εγκύκλιο «ότι οι δανειολήπτες που έχουν αιτηθεί αναστολή δόσεων θα αξιολογηθούν εγκαίρως και με τη δέουσα προσοχή» και τις καλεί να αποφεύγουν επιβολή χρεώσεων κατά τη διαδικασία αναδιάρθρωσης ή με ανατοκισμό.

Του Λεύκου Χρίστου