You are here

Καθηλωμένα τα επιτόκια σε δάνεια και καταθέσεις

18/11/2019 07:07

Καθηλωμένα για αρκετό καιρό σε ιστορικά χαμηλά αναμένεται να παραμείνουν τα επιτόκια δανεισμού και καταθέσεων των εγχώριων τραπεζών, περιορίζοντας τη δυνατότητα διατήρησης των εισοδημάτων τους και στρέφοντας την προσοχή τους σε άλλες πηγές εισοδημάτων, πέραν των επιτοκίων, και στη μείωση του κόστους.

Με το διεθνές επιτοκιακό περιβάλλον να σπρώχνει τα επιτόκια προς τα κάτω, ο ανταγωνισμός μεταξύ τους οξύνεται, περιορίζοντας ακόμα περισσότερο την εισοδηματική τους βάση.

Η αγορά δανεισμού είναι αρκετά περιορισμένη για τις τράπεζες, αφού πολλοί από τους δυνητικούς πελάτες έχουν ήδη μη εξυπηρετούμενα χρέη και δεν είναι σε θέση να αναλάβουν άλλες υποχρεώσεις.  Οι πολιτικές παραινέσεις για αύξηση στον δανεισμό, προσκρούουν στο υψηλό ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων που υπάρχει στο ευρύτερο χρηματοοικονομικό σύστημα – στις τράπεζες και στις εταιρείες αγοράς δανείων.

Ο έντονος ανταγωνισμός για παραχώρηση δανείων έχει περιορίσει τα επιτόκια για στεγαστικά δάνεια κοντά στα επίπεδα του 2% και για καταναλωτικά κοντά στο 3%.  Οι τράπεζες δανείζουν τις επιχειρήσεις με επιτόκιο μόλις 3,4%.

Τα επιτόκια που προσφέρουν οι τράπεζες στους καταθέτες βρίσκονται κοντά στο 0%, χωρίς όμως να παρατηρείται έντονη διαφοροποίηση της αποταμιευτικής συμπεριφοράς των καταθετών.

Ο έντονος και οξύς ανταγωνισμός μεταξύ των τραπεζών για τα μερίδια αγοράς, που συντείνει στα ιστορικά χαμηλά επιτόκια, δεν επιτρέπει την αύξηση των επιτοκίων που θα βοηθούσε στην μεγέθυνση των εσόδων των τραπεζών.

Τραπεζίτες ανέφεραν στη StockWatch ότι τα επιτόκια δεν μπορούν να αυξηθούν λόγω του εντεινόμενου ανταγωνισμού που υπάρχει μεταξύ των τραπεζών αλλά και λόγω της χαλαρής νομισματικής πολιτικής που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ο οικονομολόγος Μάριος Κληρίδης σημειώνει ότι «η αγορά έχει τόση πολλή ρευστότητα που δεν μπορούν οι τράπεζες να τη διοχετεύσουν.  Γι’ αυτό και προσφέρουν χαμηλά επιτόκια ενώ ο έντονος ανταγωνισμός δεν επιτρέπει στις τράπεζες να αυξήσουν τα επιτόκια».

Με δεδομένη τη δυσκολία που υπάρχει στην πιστωτική επέκταση των τραπεζών, οι τραπεζίτες στρέφονται στην αύξηση των επί μέρους χρεώσεων, πέραν των επιτοκίων, αλλά και στη μείωση του λειτουργικού κόστους.

Σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, από το 2014 η μείωση στα έσοδα των τραπεζών φθάνει το 45%.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους μειώθηκαν στο €1 δισ. από €1,5 δισ. το 2017 και €2,1 δισ. το 2014.

Της Γεωργίας Χαννή